9 εκατομμύρια νεκροί στον κόσμο το 2015  λόγω της ρύπανσης

9 εκατομμύρια νεκροί στον κόσμο το 2015 λόγω της ρύπανσης

Η ρύπανση σχετίζεται με περίπου έναν στους έξι θανάτους παγκοσμίως οι περισσότεροι εκ των οποίων συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος,  μάλιστα σε κάποιες από αυτές μπορεί να ευθύνεται ακόμη και για το ένα τέταρτο των θανάτων, με χειρότερες περιπτώσεις το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία. Στον αντίποδα βρίσκονται  το Μπρουνέι και η Σουηδία με τους […]

Η ρύπανση σχετίζεται με περίπου έναν στους έξι θανάτους παγκοσμίως οι περισσότεροι εκ των οποίων συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος,  μάλιστα σε κάποιες από αυτές μπορεί να ευθύνεται ακόμη και για το ένα τέταρτο των θανάτων, με χειρότερες περιπτώσεις το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία.

Στον αντίποδα βρίσκονται  το Μπρουνέι και η Σουηδία με τους λιγότερους θανάτους.

Περίπου τα δύο τρίτα των θανάτων – 6,5 εκατομμύρια το 2015- έχουν άμεση σχέση με την ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Έπεται  σε σοβαρότητα η ρύπανση των υδάτων -1,8 εκατ. θάνατοι- ενώ η ρύπανση στους χώρους εργασίας ευθύνεται για περίπου 800.000 θανάτους ετησίως και η ρύπανση από μόλυβδο για 500.000 θανάτους.

Σύμφωνα με την έρευνα η  ρύπανση, αυξάνει  τον κίνδυνο θανάτου κυρίως από καρδιά, εγκεφαλικό και καρκίνο των πνευμόνων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Φίλιπ Λάντριγκαν της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, εκτιμούν ότι το κόστος της ρύπανσης (σε όρους απώλειας ευημερίας) φθάνει τα 4,6 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, πάνω από το 6% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Με βάση  τα στοιχεία της μελέτης, στην Ελλάδα το 8% των θανάτων -δηλαδή τουλάχιστον ένας στους 12- κάθε χρόνο σχετίζεται με τη ρύπανση.

9CC8A33DC5BDF3B378F71B0F395112D5

Από τους περίπου 122.000 θανάτους του 2015, κατά προσέγγιση οι 9.800 συνδέονται με τη ρύπανση.

Από αυτούς, οι 7.216 σχετίζονται με τη ρύπανση του αέρα, οι 257 με τη ρύπανση των υδάτων και οι 1.422 με τη ρύπανση στους χώρους εργασίας (ιδίως όσον αφορά το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους).

Πηγή: unfollow.com.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ