Στρασβούργο : Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη – Φόβοι πως διέφυγε από τη Γαλλία

Στρασβούργο : Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη – Φόβοι πως διέφυγε από τη Γαλλία

Συνολικά 420 άτομα αναζητούν τον 29χρονο ο οποίος έχει φάκελο "S", που σημαίνει ότι το πρόσωπο αυτό θεωρείται σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του Γαλλομαροκινού ο οποίος αιματοκύλισε την χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου, ωστόσο οι γαλλικές αρχές ασφαλείας θεωρούν πιθανό ο δράστης να έχει διαφύγει εκτός της χώρας.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιές δήλωσε σήμερα ότι ο δράστης δεν είναι σίγουρο ότι βρίσκεται ακόμη στη Γαλλία. Είπε επίσης ότι ακόμη «δεν έχει διαπιστωθεί αν τα κίνητρα του δράστη για την ενέργειά του αυτή ήταν τρομοκρατικά».

Συνολικά 420 άτομα αναζητούν τον 29χρονο ο οποίος έχει φάκελο S («S» σημαίνει ότι το πρόσωπο αυτό θεωρείται σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια), είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης στο παρελθόν και επρόκειτο να συλληφθεί για ποινικές υποθέσεις. Ανάμεσά τους 350 αστυνομικοί, χωροφύλακες και στρατιώτες, οι οποίοι έχουν την υποστήριξη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομικής μονάδας RAID, της BRI (Ταξιαρχίας Έρευνας και Επέμβασης) και της δύναμης Sentinelle, με την υποστήριξη εναέριων μέσων και οχημάτων.

Η επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων, τον βαρύ τραυματισμό οκτώ και τον ελαφρύ τραυματισμό άλλων πέντε ατόμων, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί οι αρχές της επαρχίας του Κάτω Ρήνου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Στρασβούργου Ρολάν Ρις, τα θύματα είναι στην πλειονότητά τους άνδρες, εκ των οποίων ένας Ταϊλανδός τουρίστας. Ορισμένοι πυροβολήθηκαν με μια σφαίρα στο κεφάλι, δήλωσε στο δίκτυο BFMTV. Κανένα παιδί δεν επλήγη από τους πυροβολισμούς.

Το χρονικό της επίθεσης

Το βράδυ της Τρίτης, αρχής γενομένης «από τις 19:50» (20:50 ώρα Ελλάδας), ο ένοπλος άνοιξε πυρ και «έσπειρε τον τρόμο» σε «τρία σημεία» στο Στρασβούργο, είπε ο Καστανέρ, χωρίς να κατονομάσει τον δράστη, διευκρινίζοντας πάντως πως είναι «γνωστός» στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Σκότωσε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε δώδεκα, από τους οποίους οι έξι βρίσκονται σε απολύτως κρίσιμη κατάσταση, συνέχισε ο Καστανέρ. Λίγη ώρα νωρίτερα, ο δήμαρχος του Στρασβούργου Ρολάντ Ρις είχε κάνει λόγο με ανακοίνωσή του που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο για «τέσσερις νεκρούς και περίπου δέκα τραυματίες». Τον ίδιο απολογισμό είχαν δώσει πηγές προσκείμενες στη γαλλική αστυνομία στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Ανάμεσα στις 20:20 και τις 21:00» (21:20 και 22:00 ώρες Ελλάδας), ο δράστης ενεπλάκη σε ανταλλαγές πυρών με στρατιώτες και αστυνομικούς δύο φορές πριν διαφύγει, σύμφωνα με τον Καστανέρ.

Σε αυτές τις ανταλλαγές πυρών, ο ένοπλος τραυματίστηκε από τις σφαίρες των ανδρών στρατιωτικής περιπόλου που είχε αναπτυχθεί στο Στρασβούργο στο πλαίσιο της επιχείρησης Sentinelle και ήταν επιφορτισμένη με τη φρούρηση της χριστουγεννιάτικης αγοράς, ανέφερε πηγή προσκείμενη στην αστυνομία. Κατά το γαλλικό γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας, ένας στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι από τον εξοστρακισμό μιας από τις σφαίρες του ενόπλου.

«Ακούσαμε πολλούς πυροβολισμούς (…) κι είδαμε πολύ κόσμο να τρέχει. Κάποιος έπεσε, αλλά δεν ξέρω αν σκόνταψε ή αν είχε τραυματιστεί», αφηγήθηκε αυτόπτης μάρτυρας.

Το προφίλ του δράστη

Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε πως ο δράστης της επίθεσης στην αγορά είναι «γνωστός» στις γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας αλλά δεν είχε ποτέ μέχρι χθες εμπλακεί σε υποθέσεις τρομοκρατικής φύσης. Είχε καταδικαστεί τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία και είχε εκτίσει ποινές φυλάκισης, σημείωσε ο Καστανέρ.

Ο δράστης, από το Στρασβούργο, 29 ετών, σχεδιαζόταν να συλληφθεί το πρωί της Τρίτης από άνδρες της χωροφυλακής, στο πλαίσιο έρευνας για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ανέφερε πηγή προσκείμενη στην έρευνα που διενεργείται στο Γαλλικό Πρακτορείο. Άλλοι ύποπτοι για την ίδια υπόθεση τέθηκαν υπό κράτηση.

Η εισαγγελία του Παρισιού γνωστοποίησε παράλληλα ότι άρχισε να διενεργεί έρευνα για «ανθρωποκτονίες» και «απόπειρες ανθρωποκτονιών» που θεωρεί ότι έχουν «τρομοκρατικούς» σκοπούς ενώ έκανε επίσης λόγο για «σύσταση και συμμορία».

Μετά την επίθεση, η γαλλική κυβέρνηση αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τον κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών, ενημέρωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Φωτογραφίες του φερόμενου ως δράστη έχουν κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς ακόμη να επιβεβαιώνονται επίσημα.

Ο 29χρονος, γεννημένος στις 4 Φεβρουαρίου 1989, έχει βαρύ ποινικό μητρώο, ιδίως για κλοπές, και βρισκόταν σε «λίστα παρακολούθησης» των γαλλικών αρχών.

Τα στοιχεία του δημοσιοποίησε η γαλλική εφημερίδα Le Figaro και φωτογραφίες αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία αναφέρουν ότι ανήκουν στον φερόμενο ως δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης στο Στρασβούργο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ