Αντίστροφη μέτρηση για την ψηφοφορία στα Σκόπια – Ο Ζάεφ βρήκε τους «80»

Αντίστροφη μέτρηση για την ψηφοφορία στα Σκόπια – Ο Ζάεφ βρήκε τους «80»

Σε έκτακτη ενημέρωση τα σκοπιανά ΜΜΕ επιβεβαιώνουν το ένα μετά το άλλο ότι ο Ζόραν Ζάεφ βρήκε τον «μαγικό» αριθμό των 80 βουλευτών. Επιβεβαιώνει κυβερνητική πηγή των Σκοπίων

Σε έκτακτη ενημέρωση τα σκοπιανά ΜΜΕ επιβεβαιώνουν το ένα μετά το άλλο ότι ο Ζόραν Ζάεφ βρήκε τον «μαγικό» αριθμό των 80 βουλευτών που απαιτούνται για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, και η έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης που θα καταλήξει στην ψηφοφορία είναι θέμα ωρών.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του αλβανόφωνου κόμματος BESA που αντιδρούσε σε συνταγματική τροπολογία για τις ομιλούμενες γλώσσες,ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής πως βρέθηκε λύση με την κυβέρνηση και τελικά οι βουλευτές θα υπερψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές.

«Το BESA με τους τρεις βουλευτές τους παραμένει ισχυρά δεσμευμένο στην υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών, καθώς επίσης και στη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, καθώς έχουν πειστεί πως είναι προς το συμφέρον των Αλβανών στη Μακεδονία».

Τις θετικές εξελίξεις για τον σκοπιανό πρωθυπουργό επιβεβαιώνει και υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή της ΠΓΔΜ, η οποία ανέφερε υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε την πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή, προκειμένου να εγκριθούν οι συνταγματικές τροπολογίες.

Υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών θα ψηφίσουν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και οι δύο βουλευτές του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος «BESA».

Σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσει η συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ.

Πληροφορίες από τη γειτονική χώρα έκαναν λόγο νωρίτερα για εντατικές διαβουλεύσεις που συνεχίστηκαν και σήμερα με το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα «BESA» (διαθέτει δύο βουλευτές) για την εξεύρεση μίας τεχνικής διατύπωσης σε ό,τι αφορά τo άρθρο του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος για την υπηκοότητα.

«Αυτό που ζητά το «BESA» είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, «μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», να μην δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν Μακεδόνες. Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης» ανέφερε χθες ο Ζόραν Ζάεφ.

Το δίλημμα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Ζόραν Ζάεφ είναι ότι σε περίπτωση που δεχτεί το αίτημα των αλβανών βουλευτών, κινδυνεύει να χάσει τη στήριξη των 8 «αποστατών» του VMRO, οι οποίοι στήριξαν την κυβέρνηση του, στην πρώτη ψηφοφορία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ