Η ζωή μετά τον Καμμένο με προσκλητήριο Τσίπρα στα «ρετάλια» της Κεντροαριστεράς

Η ζωή μετά τον Καμμένο με προσκλητήριο Τσίπρα στα «ρετάλια» της Κεντροαριστεράς

Οι τακτικισμοί κυριαρχούν τις τελευταίες ημέρες έτσι ώστε να διαμορφωθεί –κατά το Μαξίμου- «μια ευρύτερη συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων που θα αντισταθεί στην εξάπλωση της ακροδεξιάς»

Μετά τα «ρετάλια» του Πάνου Καμμένου που στηρίζουν την κυβέρνηση – κουρελού, σειρά παίρνουν και τα «ρετάλια» της Κεντροαριστεράς σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανοίγματος που επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι τακτικισμοί κυριαρχούν τις τελευταίες ημέρες έτσι ώστε να διαμορφωθεί –κατά το Μαξίμου- «μια ευρύτερη συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων που θα αντισταθεί στην εξάπλωση της ακροδεξιάς».

Αυτό είναι το μήνυμα που θα εκπέμπουν από εδώ και στο εξής τα κυβερνητικά στελέχη και ο πρωθυπουργός, κάτι που έκανε άλλωστε και το βράδυ της Κυριακής στην εκδήλωση για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα πανηγυρίζει για την εν λόγω εκδήλωση εκτιμώντας ότι είναι η απαρχή μιας γενικότερης στροφής της Κεντροαριστεράς προς το κόμμα ώστε να επιτευχθεί το «μέτωπο κατά της ΝΔ».

Στην Κουμουνδούρου τονίζουν ότι με την αποχώρηση Καμμένου από την κυβέρνηση αίρεται το επιχείρημα που είχαν ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι για να μην συνεργάζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως μετεκλογικά κι όποτε τεθεί ένα τέτοιο ζήτημα.

Το παιχνίδι με τον Καμμένο;

Ωστόσο, πώς να εξηγήσουν το απίστευτο πολιτικό παιχνίδι που παίζουν με ιδιαίτερο κυνισμό τις τελευταίες ημέρες; Πώς να δικαιολογήσουν το γεγονός ότι η κυβερνητική πλειοψηφία στηρίζεται στους βουλευτές που ο Πάνος Καμμένος άφησε να ψηφίσουν και δεν τους διαγράφει μάλιστα από τους ΑΝΕΛ για να μη χάσει τον μαγικό αριθμό «5» που χρειάζεται για να είναι πολιτικός αρχηγός;

Και πώς η Φώφη Γεννηματά ή ο Σταύρος Θεοδωράκης θα έμπαιναν στο διάλογο για μια συμμαχία των «προοδευτικών δυνάμεων» όταν και οι δύο γνωρίζουν ότι παίχτηκε ένα πολύ βρόμικο παιχνίδι προκειμένου να διατηρήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία;

Τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και το Ποτάμι έχουν ξεκαθαρίσει ότι μόνος δρόμος για τον Τσίπρα είναι οι εκλογές και τις ζητούν με κάθε ευκαιρία. Ωστόσο, είναι φανερό ότι ασκούνται ευρύτερες πιέσεις προκειμένου να υπάρξουν κατ’ αρχήν συμμαχίες σε αυτοδιοικητικό επίπεδο και μετά τις εθνικές εκλογές να γίνει συζήτηση και για ευρύτερη συνεργασία απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην Κεντροαριστερά τονίζουν ότι θα ήταν πολιτική αυτοκτονία στην παρούσα φάση έστω και να συζητήσουν με τον Αλέξη Τσίπρα για ευρύτερες συμμαχίες. Επισημαίνουν ότι δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση οι βουλευτές και τα στελέχη από ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι να γίνουν οι «ρεπατζήδες» του Πάνου Καμμένου και να αντικαταστήσουν την «αριστεροδεξιά» συμμαχία με κάτι διαφορετικό.

Και λένε με νόημα: «Αν ήθελε ο κ. Τσίπρας θα έκανε προοδευτικές συμμαχίες το 2015. Είχε την ευκαιρία δύο φορές να το κάνει αλλά επέλεξε τον ακροδεξιό Καμμένο προκειμένου να συγκροτήσει δύο φορές κυβέρνηση μετά από εκλογές. Και μάλιστα να διατηρεί τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ παρά τα όσα τραγικά ή κωμικά έχουν συμβεί με τις ομοφοβικές δηλώσεις του Καμμένου, τις «δουλίτσες» με τα εξοπλιστικά, τις θεωρίες συνωμοσίας που κατά καιρούς ανακάλυπτε, τις αήθεις επιθέσεις κατά στελεχών της Κεντροαριστεράς».

Βεβαίως, η επίσημη θέση των κομμάτων της Κεντροαριστεράς δεν εμποδίζει στελέχη που προέρχονται από αυτόν το χώρο να επιδιώκουν να γεμίσουν τα κενά που αφήνουν πίσω τους οι ΑΝΕΛ. Να μετατραπούν σε… υλικά από την κατεδάφιση προκειμένου να φτιάξει ο Αλέξης Τσίπρας ένα νέο πολιτικό σχηματισμό στον οποίο ο ίδιος θα ηγείται.

Αλλωστε, βασικός στόχος του Μαξίμου είναι να διαλύσει τα μικρότερα κόμματα της Κεντροαριστεράς έτσι ώστε να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως το μοναδικό ισχυρό κόμμα που «υποχρεωτικά» οι υπόλοιποι θα γινουν τα δεκανίκια του προκειμένου να συγκροτηθεί ο πόλος κατά της Δεξιάς.

Το προσκλητήριο Τσίπρα

Οι αναφορές του πρωθυπουργού στη χθεσινή ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής (κι ενώ απ’ έξω έκαναν προληπτικές προσαγωγές διαδηλωτών) έχουν ιδιαίτερη σημασία. Μπορεί αυτοί που πήγαν στην εκδήλωση να μην έχουν ιδιαίτερο πολιτικό βάρος (Μπίστης, Σταθόπουλος, Παναγιώτης Παναγιώτου, Δανέλλης αλλά και… Κουίκ που έγινε αίφνης Τσιπρικός) όμως ο στόχος του Τσίπρα είναι σίγουρα η πίεση που θα ασκηθεί σε ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι.

«Ολες οι πολιτικές δυνάμεις που αυτοτοποθετούμαστε στον αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό χώρο….που ασκούμε κριτική για την αποτυχία και τις κοινωνικές συνέπειες του νεοφιλελεύθερου μοντέλου…Όσοι και όσες θέλουμε να ξαναχτίσουμε την ευρωπαϊκή ενοποίηση στη βάση ενός νέου, βιώσιμου κοινωνικού και περιβαλλοντικού συμβολαίου. Έχουμε ήδη αργήσει να ανταποκριθούμε στην ιστορική μας ευθύνη», είπε ο Τσίπρας και χρησιμοποίησε και μια φράση που θα χρησιμοποιεί πιο συχνά: «Εχει παρέλθει προ πολλού η πολυτέλεια της βολικής για κάποιους σιωπής».

Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρο είναι ότι ο πρωθυπουργός θέλει αρχικά να προχωρήσει σε ευρύτερες συμμαχίες στην Αυτοδιοίκηση που θα αποτελέσουν το πρόπλασμα για την επόμενη ημέρα των εκλογών. Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε ότι σε πολλές περιοχές της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατεβάζει επίσημα υποψήφιους αλλά στηρίζει υπογείως ώστε να εμφανίζεται ένα ευρύτερο προοδευτικό μέτωπο που θα κερδίσει τους δεξιούς υποψήφιους.

Στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, αλλά και στη συνεδρίαση για τη συμφωνία των Πρεσπών λένε οι πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ξανά προσκλητήριο στις δημοκρατικές δυνάμεις τονίζοντάς τους την ανάγκη να αποσοβηθεί η επάνοδος της Νέας Δημοκρατίας στη διακυβέρνηση της χώρας. Μιας ΝΔ που ο ΣΥΡΙΖΑ θα την ταυτίζει συνεχώς με περιπτώσεις όπως ο Σαλβίνι ή ο Ορμπαν θέλοντας να αναδείξει τις διαφορές με τον προοδευτικό χώρο του ο οποίος αυτός θέλει να ηγηθεί.

Διαγράφοντας βεβαίως με περισσή ευκολία την τετραετή διακυβέρνηση της χώρας, την φαρσοκωμωδία που στήθηκε με τη συμμετοχή του Πάνου Καμμένου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ