«Μπάχαλο» με τη σύσταση της Επιτροπής Εξωτερικών – Άμυνας μετά τη διάλυση της ΚΟ του Ποταμιού

«Μπάχαλο» με τη σύσταση της Επιτροπής Εξωτερικών – Άμυνας μετά τη διάλυση της ΚΟ του Ποταμιού

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, οι Επιτροπές συγκροτούνται βάσει της δύναμης των κοινοβουλευτικών ομάδων ενώ με δεδομένη τη διάλυση της ΚΟ του Ποταμιού, η σύνθεση θα πρέπει να αλλάξει

«Μπάχαλο» με τη σύσταση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας επικρατεί τις τελευταίες ώρες, μετά και τη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού, η οποία μετά την ανεξαρτοποίηση Αμυρά αριθμεί πλέον τέσσερις και δεν έχει το δικαίωμα εκπροσώπησης στις Επιτροπής της Βουλης.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, οι Επιτροπές συγκροτούνται βάσει της δύναμης των κοινοβουλευτικών ομάδων ενώ με δεδομένη τη διάλυση της ΚΟ του Ποταμιού, η σύνθεση θα πρέπει να αλλάξει.

Ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης υποστήριξε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εκπροσωπηθεί στις Επιτροπές με την κοινοβουλευτική δύναμη των 145 βουλευτών που έχει και όχι με βάση τον αριθμό των βουλευτών που στήριξαν την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. «Από τη στιγμή που ο Γιώργος Αμυράς ανεξαρτητοποιήθηκε, το Ποτάμι δεν θα εκπροσωπείται στις Επιτροπές καθώς διαθέτει μόνο τέσσερις βουλευτές» υποστήριξε ο κ. Βορίδης, σημειώνοντας παράλληλα πως για να ανασυσταθεί και πάλι η ΚΟ του Ποταμιού χρειάζονται δέκα και όχι πέντε βουλευτές.

Με αυτό το δεδομένο, γίνεται σαφές ότι το Ποτάμι δεν μπορεί να συγκροτήσει και πάλι κοινοβουλευτική ομάδα και θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η ανασύνθεση των Επιτροπών βάσει των κοινοβουλευτικών ομάδων που παραμένουν σε λειτουργία.

Πάντως, μπορεί η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας η οποία θα συνεδριάσει στις πέντε το απόγευμα να μην έχει αποφασιστική αρμοδιότητα για το αν θα κυρωθεί ή όχι η συμφωνία των Πρεσπών (σ.σ έχει εισηγητικό χαρακτήρα) ωστόσο πολιτικά έχει τη σημασία της καθώς εάν δεν έχει την πλειοψηφία η κυβέρνηση, θα τεθεί ζήτημα από την Αντιπολίτευση περί νομιμοποίησης της διαδικασίας.

Τι λέει η ΝΔ

Θέση στο ζήτημα, έλαβε νωρίτερα και η ΝΔ. «Είναι γνωστό ότι οποιαδήποτε διαδικασία, του επείγοντος ή του κατεπείγοντος, αποφασίζεται, όχι από τη Διάσκεψη των Προέδρων αλλά από την Επιτροπή, δηλαδή εν προκειμένω την Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής ‘Αμυνας, στην οποία δεν διαφαίνεται πλειοψηφία κυβερνητική» σημείωσαν «πηγές» της Πειραιώς προσθέτοντας ότι «με την οικειοθελή απομάκρυνση του κ. Γιώργου Αμυρά, εξυπακούεται ότι πλέον οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι 16, ο κ. Δημήτρης Καμμένος είναι ο ένας ανεξάρτητος βουλευτής που μετέχει στην επιτροπή και εφόσον εκδηλώσουν την επιθυμία τους, περισσότεροι του ενός βουλευτές, να συμμετέχουν στη δεύτερη θέση ανεξάρτητου που θα πρέπει να υπάρξει στην Επιτροπή Εξωτερικών και ‘Αμυνας πλέον, πρέπει να γίνει κλήρωση».

Δεν μπορεί, προσθέτει η ΝΔ, να αποφασίζει ο κ. Βούτσης ποιος βουλευτής θα είναι ο ανεξάρτητος που θα μετέχει για να διαμορφωθεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μέσα σε αυτή την επιτροπή.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι «Προφανώς, και με μειοψηφική εισήγηση ένα σχέδιο νόμου μπορεί να έρθει στην ολομέλεια, αυτό όμως δεν έχει ξανασυμβεί για θέμα τόσο σημαντικό όπως η Συμφωνία των Πρεσπών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ