«Κουρελόχαρτο» η συμφωνία των Πρεσπών εξαιτίας των κυβερνητικών μεθοδεύσεων

«Κουρελόχαρτο» η συμφωνία των Πρεσπών εξαιτίας των κυβερνητικών μεθοδεύσεων

Πρωτοφανείς διαδικασίες ακολουθούνται στη Βουλή με το κείμενο της συμφωνίας, τη ρηματική διακοίνωση και το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

Μια κοινοβουλευτική διαδικασία που δεν τιμά τη χώρα και που εκθέτει την κυβέρνηση, επελέγη για το σημαντικότερο νομοσχέδιο των τελευταίων ετών. Η συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, από την ώρα που πήγε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας, από τη στιγμή που μαγειρεύτηκαν οι συνθέσεις, ήταν φανερό ότι θα κατέληγε σε ευτελισμό της δημοκρατίας.

 Μια συζήτηση που θα έπρεπε να γίνει σε βάθος χρόνου, με ελευθερία των βουλευτών να διαβάσουν όλα τα έγγραφα, να δουν όλο το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, να αναλύσουν τα γκρίζα σημεία της συμφωνίας και τελικώς να τοποθετηθούν ανάλογα με τα πιστεύω τους.

Όμως, η κυβέρνηση –ακόμη κι αν η συμφωνία είναι εθνικά επωφελής- επέλεξε εν κρυπτώ διαδικασίες, fast track συζητήσεις, έδωσε το Σύνταγμα σε… φωτοτυπίες από το ίντερνετ, δεν απαντά σε καίρια ερωτήματα που θέτει η αντιπολίτευση.

Αντί να δώσει χρόνο να τοποθετηθούν πρώην πρωθυπουργοί, υπουργοί ή στελέχη που χειρίστηκαν τον «Μακεδονικό» τα τελευταία 30 χρόνια, έχει στηθεί ένα θέατρο σκιών όπου κάποιοι βουλευτές υπερασπίζονται τη συμφωνία και κάποιοι άλλοι φωνάζουν από κάτω. Και στη μέση η Χρυσή Αυγή που θέλει πάση θυσία να δυναμιτίσει το κλίμα και να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι το Μαξίμου άφησε από χθες τον Γιώργο Κατρούγκαλο να βγάλει το φίδι από την τρύπα και μόνος του να δέχεται τα ομαδικά πυρά των κομμάτων. Βεβαίως αύριο θα επιστρατευτούν τα «βαριά χαρτιά» και φυσικά αναμένεται η σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη, αν δεν προκύψει στο δρόμο κάποια πρόταση δυσπιστίας και τιναχθούν τα πάντα στον αέρα.

Ευτελισμός

Όμως, τα όσα συμβαίνουν στη Βουλή για ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα, ευτελίζουν ακόμη περισσότερο τους Θεσμούς.

Η κυβέρνηση σα να θέλει να κρύψει κάτι από τη συμφωνία προχωρά σε μεθοδεύσεις που ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Αρνήθηκε την αντισυνταγματικότητα της διαδικασίας που υποστήριζε η ΝΔ για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενιαίο κείμενο κωδικοποιημένου συντάγματος γιατί η Συνταγματική τάξη των Σκοπίων δεν το προβλέπει.

Αραγε για ποιο λόγο η κυβέρνηση αποδέχθηκε τη μονομερή παραβίαση των συμφωνηθέντων στις Πρέσπες;

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αλλαγές του Συντάγματος στη γειτονική χώρα θα ισχύσουν όχι μετά την κύρωσή της από την Ελληνική Βουλή, αλλά μετά την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξής της στο ΝΑΤΟ, που έπεται. Δηλαδή η γειτονική χώρα θα αποδεχθεί τις αλλαγές π.χ. στο όνομα (το συνταγματικό όνομα Μακεδονία, το συμφωνηθέν Βόρεια Μακεδονία) μόνο αν η ελληνική πλευρά περάσει τις αλλαγές και αποδεχθεί και την κύρωση του Πρωτοκόλλου. Αντίθετα στις Πρέσπες άλλα είχαν συμφωνήσει.

Για το λόγο αυτό η ρηματική διακοίνωση ήρθε στην Αθήνα με σφραγίδα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Αντί η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει εξηγήσεις από τον Ζάεφ και να τον πιέσει να αλλάξει ρότα αποδέχθηκε τα πάντα και με σπουδή προσπαθεί να περάσει τα πάντα. Μάλιστα και ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι παραβιάστηκαν οι όροι της συμφωνίας. Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 4 εδάφια ε) και ζ) της «Συμφωνίας των Πρεσπών» η FYROM όφειλε να κυρώσει την συμφωνία και να θέσει σε ισχύ το τροποποιημένο Σύνταγμά της πριν η Ελλάδα κυρώσει την συμφωνία και το πρωτόκολλο εισόδου της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

O κ. Κατρούγκαλος ομολογεί επίσης ότι δεν υπάρχει ενιαίο κείμενο κωδικοποιημένου συντάγματος θέλοντας έτσι να αποφύγει να απαντήσει για την παραπάνω παραβίαση της συμφωνίας στις Πρέσπες.

Υποχώρηση με κινδύνους

Πρόκειται για μια πρωτοφανή υποχώρηση της ελληνικής πλευράς η οποία μπορεί να θέσει σε μελλοντικούς κινδύνους της εξωτερική πολιτική και τις διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες.

Γιατί άραγε αποδέχθηκε η ελληνική πλευρά να υποχωρήσει και πήρε στα χέρια της τη ρηματική διακοίνωση που αναφέρει «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και «μακεδονικός λαός;»

Γιατί το τυπωμένο από το διαδίκτυο κείμενο που κατέθεσε ο Γ. Κατρούγκαλος στη Βουλή αναφέρει «Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας;»

Και με ποιο όνομα της γειτονικής χώρας θα κυρώσει η Ελλάδα το πρωτόκολλο εισόδου στο ΝΑΤΟ; Μα φυσικά με το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» κι όχι με το «Βόρεια Μακεδονία». Όμως εδώ τίθεται το θέμα πως επέτρεψε η Αθήνα να παραχθούν αποτελέσματα και ήδη να έχει ξεκινήσει διαδικασία ένταξης με μια χώρα της οποίας υποτίθεται ότι θα αλλάξει το όνομα.

Η απάντηση είναι ότι η Αθήνα έκανε πίσω, αντί να τα στείλει πίσω ως απαράδεκτα διότι παραβίαζαν τα αρχικά συμφωνηθέντα. Ακόμη κι αν η συμφωνία είναι καλή και προς όφελός μας, όπως διατείνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, η στάση της κυβέρνησης είναι και κακή και ύποπτη.

 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας επανέλαβε το αίτημα της ΝΔ να κατατεθεί το ενιαίο κείμενο Συντάγματος Σκοπίων με ενσωματωμένες τις τροπολογίες. «Στην πραγματικότητα επισυνάπτεται το ψήφισμα της Βουλής της FYROM για την τροποποίηση άρθρων του Συντάγματος. Ζήτησα από τον κ. Κατρούγκαλο να προσκομίσει και να καταθέσει το Σύνταγμα της γείτονος χώρας. Όχι όπως το κατέθεσε. Ο λόγος που το ζητώ και πάλι ως απαραίτητο στοιχείο και προϋπόθεση για να γίνει η συζήτηση είναι για να κατανοήσουμε ποια θα είναι η πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε: «Κινδυνεύουμε να μην ενσωματωθεί ποτέ το ψήφισμα αυτό σε τελικό κείμενο. Έπρεπε να είχε προσυμφωνηθεί από την ελληνική πλευρά» Γιατί αν μπορεί το ψήφισμα να μείνει χωριστό από σώμα Συντάγματος καταλαβαίνετε τι τρύπα στο νερό κινδυνεύει να γίνει εδώ. Να μείνει Σύνταγμα ως έχει και ένα ψήφισμα χωριστό που θα χρησιμοποιεί όπως και όποτε θέλει η γειτονική χώρα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος είπε: «Δεν είναι δυνατόν να προχωράμε σε διαδικασίες κύρωσης μέσα σε συνθήκες αδιαφάνειας. Θα δείτε ότι υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα αν τα καταθέσει. Προέκυψε ότι πρώτα θα τελειώσουμε εμείς εδώ, θα κυρώσουμε και πρωτόκολλο και μετά θα κάνουν τις αλλαγές στο Σύνταγμά τους. Εκ του πονηρού ήρθε η κυβέρνηση εδώ με κείμενο που κατέβασε από site. Εμείς θέλουμε το επίσημο κείμενο που διαβίβασε η γειτονική χώρα στο ελληνικό ΥΠΕΞ. ΑΝ δεν τα φέρετε δημιουργείτε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας», είπε.

Ομολογία… ενοχής

Απαντώντας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης ισχυρίστηκε αφενός ότι η κυβέρνηση προσκόμισε τα απαραίτητα έγγραφα και στην Επιτροπή ο υπουργός και αφετέρου ισχυρίστηκε ότι όσοι δεν θέλουν να πειστούν δεν πείθονται και επιχειρούν να τινάξουν τη συζήτηση στον αέρα. «Η συμφωνία γίνεται θρυαλλίδα για πολιτικές εξελίξεις, για να δώσουμε βήμα στην ακροδεξιά και στον ναζισμό», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ομολόγησε ότι κάτι τρέχει με τη διαδικασία. «Ο λόγος που προσκόμισα τα έγγραφα από την ιστοσελίδα της Βουλής των Σκοπίων είναι για να σας δείξω ότι η συνταγματική τους τάξη είναι να βάζουν τις τροποποιήσεις στο τέλος του Συντάγματος. Μετά πληροφορήθηκα ότι μπορεί να γίνει ενσωμάτωση αργότερα των τροποποιήσεων», είπε για να καταλήξει στο κυνικό συμπέρασμα ότι αυτό που «ζητάτε δεν υπάρχει».

Ο Ν. Δένδιας απάντησε: «Είπε ο Υπουργός ότι δεν θα υπάρξει τέτοιο κείμενο και επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους μου ότι θα μείνει το Σύνταγμα των Σκοπίων ως έχε», τόνισε και έκανε λόγο για σαφή αναφορά πλέον σε «Μακεδόνες και Μακεδονία». «Δεν μπορούμε να εισέλθουμε σε συζήτηση τέτοιου θέματος. Η κυβέρνηση μάς είπε για τροποποίηση Συντάγματος και τώρα μας λέει ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ενιαίο κείμενο και θα μείνει να υπάρχει η λέξη Μακεδονία και θα υπάρχει πρόσθετο ψήφισμα να το χρησιμοποιεί όπως θέλει η ΠΓΔΜ. Αυτό είναι πλήρης εξαπάτηση», είπε σε έντονο ύφος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ