Το Συμβούλιο της Ευρώπης για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και την αντισύλληψη

Το Συμβούλιο της Ευρώπης για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και την αντισύλληψη

«Οι οπισθοδρομικοί περιορισμοί» στην Ευρώπη οδήγησαν σε υποχώρηση των δικαιωμάτων των γυναικών σε ζητήματα πρόσβασης σε αντισύλληψη και στην άμβλωση, εκτιμά το Συμβούλιο της Ευρώπης σε έκθεσή του που συνοδεύεται από μια σειρά προτάσεων προς τα κράτη-μέλη. «Τα τελευταία χρόνια επανεμφανίστηκαν στην Ευρώπη απειλές για την υγεία και τα σεξουαλικά και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των […]

«Οι οπισθοδρομικοί περιορισμοί» στην Ευρώπη οδήγησαν σε υποχώρηση των δικαιωμάτων των γυναικών σε ζητήματα πρόσβασης σε αντισύλληψη και στην άμβλωση, εκτιμά το Συμβούλιο της Ευρώπης σε έκθεσή του που συνοδεύεται από μια σειρά προτάσεων προς τα κράτη-μέλη.

«Τα τελευταία χρόνια επανεμφανίστηκαν στην Ευρώπη απειλές για την υγεία και τα σεξουαλικά και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών», υπογράμμισε ο Νιλς Μουίζνιεκς, επίτροπος αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η έκθεση καταγγέλλει την Αρμενία, τη Γεωργία, την ΠΓΔΜ, τη Ρωσία και τη Σλοβακία, οι οποίες πρόσφατα υιοθέτησαν «μέτρα που ενισχύουν τα κριτήρια που απαιτούνται από τις γυναίκες προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην άμβλωση».

Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι στην Πολωνία «επανήλθε ένας νόμος βάσει του οποίου απαιτείται ιατρική συνταγή για την αντισύλληψη έκτακτης ανάγκης».

«Οι διαδικασίες αυτές προκαλούν πολλά προβλήματα στις γυναίκες […], πλήττουν το δικαίωμα στη ζωή, στην ιδιωτικότητα, την υγεία, την ελευθερία να λαμβάνει κανείς μόνος του αποφάσεις», υπογραμμίζει ο λετονός επίτροπος.

Εκτός από την Πολωνία, η έκθεση καταγγέλλει «την πολύ περιοριστική» νομοθεσία σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στις αμβλώσεις στη Βόρεια Ιρλανδία, στην Ανδόρα, στο Λιχτενστάιν, στη Μάλτα, στο Μονακό και τον Άγιο Μαρίνο, σε πολλές από τις οποίες απαγορεύεται η πρακτική, εκτός από τις περιπτώσεις βιασμού ή κινδύνου για τη ζωή των μητέρων. Στις περισσότερες από αυτές τις χώρες επιβάλλονται ποινές –έως και ισόβια στη Βόρεια Ιρλανδία– για τις γυναίκες που δεν σέβονται τη νομοθεσία.

«Ακόμη και σε χώρες όπου η νομοθεσία είναι λιγότερο περιοριστική, οι γυναίκες πολλές φορές πρέπει να ξεπερνούν σημαντικά εμπόδια», υπενθυμίζει ο Μουίζνιεκς.

A women holds a placard reading "My body = My decision" as she demonstrates to defend abortion rights in Paris on January 19, 2014. Between 200 and 300 people gathered in Paris to defend abortion rights in reaction to an anti-abortion protest taking place a few kilometres away, and to protest in solidarity with Spanish women against their government's announcement of December 20, 2013 that it would roll back a 2010 law that had allowed women to opt freely for abortion in the first 14 weeks of pregnancy.  AFP PHOTO / THOMAS SAMSON        (Photo credit should read THOMAS SAMSON/AFP/Getty Images)

Στην Ιταλία επτά στους δέκα γυναικολόγους αρνούνται να κάνουν αμβλώσεις επικαλούμενοι λόγους συνείδησης, επισημαίνεται στην έκθεση. Στην Τουρκία μια παντρεμένη γυναίκα πρέπει να πάρει την άδεια του συζύγου της για να κάνει άμβλωση.

Είναι «ευθύνη του κράτους να διασφαλίσει ότι θα είναι διαθέσιμος ένας άλλος τρόπος πρόσβασης σε άμβλωση», εκτιμά ο επίτροπος. «Η άμβλωση πρέπει να είναι νόμιμη έπειτα από αίτημα της γυναίκας στην αρχή της εγκυμοσύνης της και ως το τέλος της, αν αυτό μπορεί να προστατεύσει τη ζωή της ή αν κινδυνεύει να κακοποιηθεί», τόνισε ο Μουίζνιεκς, ο οποίος επεσήμανε ότι είναι «απαραίτητο να πάψει να είναι απαραίτητο μια γυναίκα να παίρνει την άδεια τρίτων» προκειμένου να κάνει άμβλωση.

Το δικαίωμα στην άμβλωση είναι αναγνωρισμένο σε 40 από τις 47 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ωστόσο το δικαίωμα αυτό μπορεί να υπόκειται σε περιορισμούς, κυρίως στο χρονικό περιθώριο το οποίο μπορεί κυμαίνεται από τις 10 έως τις 24 εβδομάδες κύησης.


Πηγή: UNFOLLOW

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ