Ανοχύρωτη χώρα: Η Ελλάδα στο έλεος χούλιγκαν, αντιεξουσιαστών ή ανίκανων κρατικών υπαλλήλων

Ανοχύρωτη χώρα: Η Ελλάδα στο έλεος χούλιγκαν, αντιεξουσιαστών ή ανίκανων κρατικών υπαλλήλων

Τρία περιστατικά μέσα σε ένα Σάββατο, ένα «μαύρο» Σάββατο για τη χώρα, έδειξαν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μπει σε μια κανονικότητα όσο υπάρχει ένα κράτος που είναι διαλυμένο και μια κυβέρνηση που σκοπίμως ή λόγω ανικανότητας δεν μπορεί να αντιδράσει και να προστατέψει τους πολίτες της.

Δεν χρειάστηκαν παρά ελάχιστες ώρες, επί της ουσίας ένα 12ωρο προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι αυτή η χώρα είναι ανοχύρωτη. Ότι βρίσκεται στο έλεος χούλιγκαν ή αντιεξουσιαστών ή ακόμη και μιας ανίκανης και ανήμπορης κρατικής μηχανής.

Τρία περιστατικά μέσα σε ένα Σάββατο, ένα «μαύρο» Σάββατο για τη χώρα, έδειξαν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μπει σε μια κανονικότητα όσο υπάρχει ένα κράτος που είναι διαλυμένο και μια κυβέρνηση που σκοπίμως ή λόγω ανικανότητας δεν μπορεί να αντιδράσει και να προστατέψει τους πολίτες της. Κυρίως αυτούς που είναι ανυπεράσπιστοι.

Το πρωί παίρνει φωτιά ο θάλαμος ενός κρατικού νοσοκομείου, ενός από τα μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα, του ΚΑΤ. Άγνωστη η αιτία της πυρκαγιάς, σβήστηκε αμέσως αλλά οι νοσηλευτές και οι λοιποί υπεύθυνοι… ξέχασαν έναν χειρουργημένο στο πόδι που δεν μπορούσε να περπατήσει.

Τον ξέχασαν και πάει, πέθανε. Αλλά το υπουργείο Υγείας και το ΚΑΤ διεξάγει… ΕΔΕ για να διαπιστώσει πώς πέθανε αυτός ο άτυχος 53χρονος. Ούτε παραίτηση βεβαίως, ούτε ντροπή.

Λίγες ώρες αργότερα η αθλητική βία κάνει την εμφάνισή της, με πολύ σοβαρά επεισόδια από τα οποία από θαύμα δεν είχαμε νεκρούς. Όχι ένα επεισόδιο αλλά τουλάχιστον τρία.

Η αρχή έγινε στη Νίκαια κοντά στο κλειστό γυμναστήριο της περιοχής, στην οδό Πέτρου Ράλλη και Λαμπράκη, όπου διεξαγόταν αγώνας μεταξύ του Ιωνικού και του Ερμή Αγιάς, στο πλαίσιο της 20ής αγωνιστικής της Α2 κατηγορίας μπάσκετ των ανδρών. Οπαδοί του Ιωνικού και της Προοδευτικής συγκρούστηκαν μεταξύ τους, πετώντας πέτρες και ξύλα, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες φθορές σε ΙΧ αυτοκίνητα, ενώ ένα όχημα κάηκε.

Ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας, που έφτασαν στο σημείο, προχώρησαν σε 16 προσαγωγές. Όποιος δει τις φωτογραφίες θα καταλάβει πόσο σοβαρή ήταν η κατάσταση
Σήμερα οι δύο γειτονικές ομάδες -η εχθρότητα των οποίων είναι ιστορική- αγωνίζονται μεταξύ τους στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής του Γ’ Ομίλου της Γ’ Εθνικής στο ποδόσφαιρο.

Όμως, τα χειρότερα κρατήθηκαν για το απόγευμα. Αγνωστοι, χούλιγκαν που δεν είχαν ούτε φόβο ούτε καν ντροπή, εισέβαλαν στο Παπαστράτειο με καπνογόνα, ρόπαλα και μαχαίρια, φορώντας κράνη και μαύρα ρούχα. Τριάντα άτομα μπήκαν σε ένα κλειστό κολυμβητήριο όπου γινόταν αγώνας πόλο γυναικών και είχε καμιά πενηνταριά φιλάθλους, γυναίκες και παιδιά. Η απουσία της αστυνομίας… Αυτονόητη. Τραυμάτισαν ανθρώπους, έκαναν ζημιές κι έφυγαν ανενόχλητοι. Οι μαρτυρίες είναι συγκλονιστικές

«Ευτυχώς που γλιτώσαμε. Να σου πω, φοβήθηκα πάρα πολύ. Πήγαμε να παίξουμε πόλο και δεν ξέραμε εάν θα βγούμε από το κολυμβητήριο. Εγώ ήμουν στον πάγκο την ώρα της επίθεσης. Ήταν προς το τέλος του αγώνα. Άκουσα να πέφτει ένας κάδος σκουπιδιών και να μπαίνουν στην πισίνα 20-30 κουκουλοφόροι με κοντάρια, μαχαίρια, κράνη και καπνογόνα», λέει νεαρή πολίστρια.

«Ήταν τρομερό να βλέπουμε να χτυπούν κόσμο στο κεφάλι. Τους βαρούσαν χωρίς έλεος. Ήταν γονείς, παιδιά στην εξέδρα. Έκλαιγαν παιδάκια και οι γονείς τους δεν ήξεραν πως να τα προστατέψουν. Δεν είχε οπαδούς. Το πιο συγκλονιστικό είναι ότι είδα να σβήνουν καπνογόνο στο κεφάλι ενός ανθρώπου. Οι πιο μικρές της ομάδας έπαθαν πανικό και τσίριζαν. Δεν υπήρχε αστυνομία. Δεν μας έλεγε κανείς υπεύθυνος να είμαστε έξω ή μέσα στην πισίνα. Πετούσαν πράγματα και μέσα στην πισίνα».

Το τρίτο περιστατικό βίας έγινε στον αγώνα του Διαγόρα Δρυοπιδέων με το Μαρούσι ο οποίος διεξαγόταν στο πλαίσιο της 20ής αγωνιστικής της Α2. Το παιχνίδι διακόπηκε στο 34ο λεπτό της αναμέτρησης, όταν εισέβαλαν στο γήπεδο κουκουλοφόροι και επιτέθηκαν στους φιλάθλους του Αμαρουσίου.

Αντάρτικο πόλης

Κι από την αθλητική βία περάσαμε στο… αντάρτικο πόλεως. Οι αναρχικοί είχαν προαναγγείλει επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα. Η ΕΛΑΣ γνώριζε και περίμενε(;) επιθέσεις. Τα «ΝΕΑ» και ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος, είχαν αποκαλύψει εσωτερικό έγγραφο με το οποίο επισημαινόταν προς αστυνομικές υπηρεσίες «παρακαλείσθε όπως εντατικοποιήσετε τα λαμβανόμενα αστυνομικά μέτρα σε εγκαταστάσεις και κτήρια όπου στεγάζονται αστυνομικές υπηρεσίες προς πρόληψη –αποτροπή δράσεων αιφνιδιαστικού χαρακτήρα με τη μορφή συμβολικής κατάληψης ή παρέμβασης καθώς και οποιασδήποτε έκνομης ενέργειας σε βάρος τους».

Χρειάστηκαν λίγα λεπτά για να επιτεθούν στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως οι αναρχικοί. Μετά τις εμπρηστικές επιθέσεις στο Τμήμα Ομονοίας και στην έδρα των ΜΑΤ στην Καισαριανή, ομάδα 15-20 αντιεξουσιαστών επιτέθηκαν με μολότοφ στο ΑΤ Ακροπόλεως (επί της οδού Βεΐκου) προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε όχημα της ΕΛ.ΑΣ, στην είσοδο του κτιρίου αλλά και σε γειτονικό κατάστημα.

Μετά την επίθεση υπήρξαν δέκα προσαγωγές υπόπτων που οδηγήθηκαν στα γραφεία της Κρατικής Ασφάλειας.

Μέσα σε λίγες ώρες η βία, σε όλες της τις μορφές έδειξε την πραγματική εικόνα της χώρας. Κι όσο ο Τσίπρας μιλά για κανονικότητα, ξέφωτο, χώρα – πρότυπο τόσο θα εκτίθεται από την καθημερινότητα.

Οσο ο Μητσοτάκης υπόσχεται μια καλύτερη χώρα, ειδικά στην ασφάλεια, αλλά με τον τρόπο που ο ίδιος και η ΝΔ την φαντάζονται, τόσο η βία θα είναι παρούσα. Και θα δείχνει σε όλους ότι η Ελλάδα δεν αλλάζει, αλλά βουλιάζει. Κι αν το κράτος, η επίσημη πολιτεία δεν κάνουν κάτι θα θρηνήσουμε θύματα. Είτε σε ένα νοσοκομείο όπου άδικα φεύγουν από τη ζωή άνθρωποι, είτε σε ένα γήπεδο όπου είναι σίγουρο ότι θα θρηνήσουμε θύματα, είτε στους δρόμους με τα «ραντεβού θανάτου» οπαδών, είτε στις επιθέσεις από αντιεξουσιαστές.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ