Ποινικός Κώδικας: Πλημμελήματα οι ενέργειες βομβιστών και εμπρηστών δασών

Ποινικός Κώδικας: Πλημμελήματα οι ενέργειες βομβιστών και εμπρηστών δασών

Οι προβληματικές διατάξεις προκαλούν τρόμο σε ΕΛ.ΑΣ και Πυροσβεστική.

Αναστάτωση επικρατεί στην ΕΛ.ΑΣ αλλά και την Πυροσβεστική από την διαπίστωση ότι στον νέο Ποινικό Κώδικα μετατρέπεται σε πλημμέλημα η αρχική δράση των βομβιστών στον χώρο του «αντάρτικου πόλης» και του οργανωμένου εγκλήματος αλλά και οι σκόπιμοι εμπρησμοί των δασών!

Πρόκειται για διατάξεις στις οποίες δεν υπήρξε εστίαση του ενδιαφέροντος, το οποίο επικεντρώθηκε στο ζήτημα της μετατροπής σε πλημμέλημα της ρίψης μολότοφ. Την ίδια ώρα διαπιστώνεται ότι νεκροί από επιθέσεις με βόμβες μολότοφ –ύστερα κι από την αρχική δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κυρίτση που υποστήριξε ότι δεν υπήρξε κανείς θάνατος από αυτές- έχουν υπάρξει όχι μόνο στην Marfin στην Ελλάδα αλλά και σε εμπρηστικές επιθέσεις στο Μεξικό (το 2010 ) και στο Μάντσεστερ πέρυσι με, συνολικά, 12 νεκρούς.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα αναφέρει το άρθρο 272 του νέου Ποινικού Κώδικα« όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εκρηκτικές ύλες ή εκρηκτικές βόμβες από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών», ενώ μέχρι τώρα ίσχυε κάθειρξη μέχρι 20 χρόνια. Όμως αυτή η διάταξη (όπου το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε μόνο στο θέμα των μολότοφ) έχει σκορπίσει ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ και ιδιαίτερα σε υπηρεσίες που ασχολούνται με ένοπλες οργανώσεις και τις συμμορίες εκβιαστών.

Αφού τυχόν ανεύρεση γιαφκών κατασκευής βομβών ή αν εντοπισθεί κάποιος σε έλεγχο να μεταφέρει εκρηκτικούς μηχανισμούς, δέματα βόμβες κλπ. μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος, αν δεν τεκμηριωθεί ότι ανήκει σε κάποια «τρομοκρατική» ή «εγκληματική οργάνωση» ή έχει διαπράξει συγκεκριμένες επιθέσεις.

Όπως αναφέρουν μάλιστα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ «σε σοβαρή υπόθεση ανακάλυψης οπλοστασίων το 2010 σε Καλλιθέα, Καρέα, που φαίνεται να ανήκαν σε 5-6 γνωστούς αντιεξουσιαστές (σσ: δεν αποδείχθηκε σε ποια οργάνωση συμμετείχαν) θα αντιμετώπιζαν τώρα κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος κι ίσως κάποιοι συνέχιζαν την δράση τους».

Ακόμη εντυπωσιάζει ότι σε πλημμέλημα μετατράπηκε και ο εμπρησμός από πρόθεση σε δάση! Κάτι που δημιουργεί τεράστιους κινδύνους ο δασικός πλούτος της χώρας να αφεθεί βορά στα συμφέροντα των καταπατητών ή και άλλων εμπρηστών. Οπως επισημαίνει ο πρώην ανώτατος αξιωματικός της Πυροσβεστικής κ. Ανδριανός Γκουρμπάτσης «στις ισχύουσες σήμερα διατάξεις ο εμπρησμός σε δάση και πιο συγκεκριμένα το βασικό έγκλημα, (άρθρο 265, παρ. 1), είναι κακούργημα και τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα έτη και με χρηματική ποινή από 15.000,00 ευρώ έως 150.000 ευρώ.

Τώρα με τον νέο Ποινικό Κώδικα το βασικό έγκλημα του εμπρησμού από πρόθεση μετατρέπεται σε πλημμέλημα και προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή. Αντίστοιχες μειώσεις ποινών υπάρχουν και στις περιπτώσεις που η φωτιά λάβει μεγάλες διαστάσεις ή αν υπάρξουν θύματα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ