Κλείσιμο
ΧΡΩΜΑ
ΚΟΚΚΙΝΟ
ΚΟΚΚΙΝΟ
ΠΡΑΣΙΝΟ
ΜΑΥΡΟ
ΚΙΤΡΙΝΟ
ΜΠΛΕ
Con-Troll: Στηρίζει Γκαρσία ο ΠΑΟΚ, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη ο Σαββίδης, πάει κάτι μας κρύβουν...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

1,1 δισεκατομμύριο «αόρατοι» άνθρωποι

«Αόρατοι» άνθρωποι που ζουν την καθημερινότητα τους χωρίς καμία απόδειξη ταυτότητας. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού δεν μπορεί να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης. Μεταξύ αυτών των «αόρατων ανθρώπων» διαπιστώνει το πρόγραμμα της Παγκόσμιας Τράπεζας «Ταυτοτοποίηση για την Ανάπτυξη» (ID4D), το ένα τρίτο είναι παιδιά ευάλωτα στη βία, των […]

1,1 δισεκατομμύριο «αόρατοι» άνθρωποι | to10.gr

«Αόρατοι» άνθρωποι που ζουν την καθημερινότητα τους χωρίς καμία απόδειξη ταυτότητας. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού δεν μπορεί να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεταξύ αυτών των «αόρατων ανθρώπων» διαπιστώνει το πρόγραμμα της Παγκόσμιας Τράπεζας «Ταυτοτοποίηση για την Ανάπτυξη» (ID4D), το ένα τρίτο είναι παιδιά ευάλωτα στη βία, των οποίων οι γεννήσεις δεν έχουν δηλωθεί και καταγραφεί.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ σε γεωγραφικές περιοχές όπου οι κάτοικοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη φτώχεια, τις διακρίσεις, τις επιδημίες ή τις ένοπλες συγκρούσεις.

Οπως λένε οι υπεύθυνοι του προγράμματος ID4D το πρόβλημα προκύπτει από διάφορους παράγοντες, με ένα από τα σημαντικότερα την απόσταση μεταξύ των ανθρώπων αυτών και των κρατικών υπηρεσιών.

Για πληθυσμούς που ζουν στον Αμαζόνιο, το ταξίδι με πλοιάριο σε μια διοικητική περιφέρεια μπορεί να διαρκέσει 4-5 ημέρες.

Επιπλέον πολλές οικογένειες απλώς δεν γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να δηλώσουν την γέννηση του παιδιού τους και τις συνέπειες του να μην το δηλώσουν, όπως την στέρηση βασικών δικαιωμάτων ή τις αυξημένες πιθανότητες να βρεθεί το παιδί αυτό σε μικρή ηλικία σε καθεστώς εκμετάλλευσης είτε μέσω γάμου είτε σε χώρους εργασίας.

Ακόμα όμως κι εάν οι γονείς γνωρίζουν ότι πρέπει να καταγραφεί η γέννηση, το κόστος μπορεί να είναι απαγορευτικό για τον οικογενειακό προυπολογισμό, λέει η Αν Σόφι Λόις, επικεφαλής της οργάνωσης Plan International.

Το αποτέλεσμα είναι εκατομμύρια παιδιά στην Αφρική και την Ασία να βρίσκονται αντιμέτωπα με το… δημόσιο, μόνο όταν πρέπει να γραφτούν στο σχολείο.

Αλλά για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα ή να συμμετάσχουν σε εξετάσεις, λέει η Λόις, θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό γέννησης.

Ο φόβος των διώξεων

Υπάρχουν και χώρες όπου το πολιτικό κλίμα αποθαρρύνει πολλές οικογένειες να δηλώσουν επίσημα την ταυτότητα τους.

Οταν οι κυβερνήσεις δείχνουν «προτίμηση» σε μια φυλή  απέναντι σε μια άλλη, επόμενο είναι πολλοί να «κρύβουν» την ταυτότητα τους για τον φόβο των διώξεων.

Η ταυτότητα κρύβεται και για άλλους λόγους: όταν τα παιδιά γεννιούνται εκτός γάμου ή προκύπτουν από βιασμό ή για τον φόβο επιπτώσεων όπως στην Κίνα όπου επί χρόνια ίσχυε η πολύ αυστηρή πολιτική του ενός παιδιού.

Εκτός του ότι δεν έχουν πρόσβαση στη βασική εκπαίδευση αυτά τα παιδιά πέφτουν θύματα βίας: τα μεν αγόρια υποχρεώνονται σε καταναγκαστική εργασία και τα κορίτσια σε πολύ πρόωρους γάμους, αναφέρει έκθεση της Unicef.

«Το νομικό κενό των μη εγγεγραμμένων παιδιών αυξάνει και τις πιθανότητες η «εξαφάνιση» του και η εκμετάλλευση του από κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων να μην εντοπιστεί από τις αρχές», λέει η Λόις.

Για να αντιμετωπίσουν αυτό το τεράστιο πρόβλημα, πολλές οργανώσεις δουλεύουν υπομονετικά προκειμένου να ετοπίσουν και να καταγράψουν τους «αόρατους» ανθρώπους.

Η τεχνολογία βοηθά έτσι ώστε να αυξηθεί η καταγραφή τους, να εκδοθούν νόμιμα έγγραφα και να συμπληρωθούν τα στοιχεία με ακρίβεια.

Η Plan International, που ξεκίνησε το 2005 την εκστρατεία «Κάθε Παιδί Μετράει» έχε συμβάλει στην καταγραφή περίπου 50 εκατομμυρίων παιδιών σε 32 χώρες.

Σε αυτό βοήθησε η χάραξη ψηφιακής στρατηγικής: μια εφαρμογή μπορούν να χειρίζονται οι τοπικές αρχές, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τις κεντρικές δημόσιες υπηρεσίες, που σχεδιάζουν τα προγράμματα περίθαλψης και εμβολιασμού και της εκπαίδευσης.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ωστόσο αναγνωρίζει ότι τα κεντρικά συστήματα ταυτοποίησης μπορεί να αποτελέσουν απειλή για ευάλωτες ομάδες με την κατάχρηση των προσωπικών τους δεδομένων.

«Είμαστε πολύ προσεκτικοί», λένε οι υπεύθυνοι του προγράμματος, « είναι σημαντικό να έχουμε ένα νομικό πλαίσιο που να προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα».

Πηγή: efsyn.gr

Latest News

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από