Επεισόδιο : Το Barbaros απείλησε πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ

Σε νέα πρόκληση προχώρησε το Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ, ζητώντας από εμπορικά πλοία που βρίσκονταν στην περιοχή να απομακρυνθούν, απειλώντας τα σε διαφορετική περίπτωση με σύγκρουση.


Επεισόδιο : Το Barbaros απείλησε πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ | to10.gr

Το νέο επεισόδιο με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης σε απόσταση 13,5 μιλίων νοτιοανατολικά του Βασιλικού.

Καπετάνιος ενός εκ των εμπορικών πλοίων Bauci και Euro Glory επικοινώνησε με το Sigmalive, και ανέφερε ότι το τουρκικό σεισμογραφικό ζήτησε από τα εν λόγω πλοία να αλλάξουν θέση καθώς «βρίσκονταν στη διαδρομή του», προς αποφυγή σύγκρουσης.

«Αλλη μια προκλητική ενέργεια»

Tα εμπορικά πλοία βρίσκονταν στην περιοχή για εκτέλεση εργασιών.

Ο καπετάνιος, αρνήθηκε να υπακούσει στις προκλητικές εντολές των Τούρκων, αναφέροντας πως πρόκειται για πλοία περιορισμένης κινητικότητας, και επικοινώνησε άμεσα με τις Αρχές, οι οποίες τον καθησύχασαν ότι «είναι συνήθης πρακτική των Τούρκων, να μην μετακινηθεί και να μην ανησυχεί».

Τα πλοία, κατά τη στιγμή που το Barbaros προέβη στις προκλητικές ενέργειες, βρίσκονταν μόλις 1,5 ναυτικό μίλι έξω από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου.

Σύμφωνα με αρμόδιες και καλά ενημερωμένες πηγές, η «όλη υπόθεση δεν εμπνέει ανησυχία» καθώς «πρόκειται για άλλη μια προκλητική ενέργεια του Barbaros, μέρος της συνήθους πρακτικής του».

Το Barbaros, με το πέρας μικρού χρονικού διαστήματος, άλλαξε τελικά πορεία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κλείσιμο