«Πνίγηκε» η Κρήτη: Επιχειρήσεις διάσωσης στη Σητεία – Κινδύνεψαν άνθρωποι

«Πνίγηκε» η Κρήτη: Επιχειρήσεις διάσωσης στη Σητεία – Κινδύνεψαν άνθρωποι

Χωρίς προηγούμενο είναι τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στην Κρήτη εξαιτίας της κακοκαιρίας και ιδιαίτερα των έντονων βροχοπτώσεων.

Χωρίς προηγούμενο είναι τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στην Κρήτη εξαιτίας της κακοκαιρίας και ιδιαίτερα των έντονων βροχοπτώσεων.

Στη διάσωση 18 ανθρώπων που κινδύνευσαν μέσα στα σπίτια τους, από τη στάθμη του νερού που αυξανόταν επικίνδυνα λόγω της έντονης βροχόπτωσης, προχώρησαν άνδρες της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ στην ευρύτερη περιοχή του Μακρύ Γυαλού, στη Σητεία.

Μέσα σε λίγες ώρες, το σκηνικό που διαμορφώθηκε από τη βροχή, προκάλεσε αγωνία, καθώς οι κλήσεις για απεγκλωβισμούς ήταν συνεχείς.

Τέσσερα παιδιά αρχικά απεγκλωβίστηκαν μέσα από το σπίτι τους, ενώ αμέσως μετά δυο ηλικιωμένοι επιχειρήθηκε επιτυχώς να απεγκλωβιστούν από την οικία τους. Αίσια κατάληξη είχε η επιχείρηση και για μια γυναίκα με ειδικές ανάγκες που είχε εγκλωβιστεί μέσα στο σπίτι της στο Μακρύ Γυαλό και τέσσερις επιπλέον άνθρωποι, που για να σωθούν ανέβηκαν στην ταράτσα του σπιτιού τους, απ’οπου τους απεγκλώβισαν άνδρες της Πυροσβεστικής.

«Ήταν μια μεγάλη επιχείρηση που ξεκίνησε λίγο μετά τη μια το μεσημέρι. Ευτυχώς καταφέραμε να ανταποκριθούμε σε όλες τις περιπτώσεις και να παραδίδουμε τους ανθρώπους που κινδύνευαν στους οικείους τους» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκος Λαγουδακης, που συμπλήρωσε ότι δυο οικοδομικά τετράγωνα στην πόλη της Σητείας, εμφανίζουν πλημμυρικά φαινόμενα και χρειάστηκε να επέμβουν σε επτά ακόμη περιπτώσεις ανθρώπων που κινδύνευαν από τη στάθμη των νερών.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής ολοκληρώθηκε ο απεγκλωβισμός 11 ατόμων, μεταξύ των οποίων παιδιά και ηλικιωμένοι, από την περιοχή Πιλαλλήματα στη Σητεία. Συνολικά 21 πυροσβέστες με 6 οχήματα, προσέγγισαν και απομάκρυναν τους εγκλωβισμένους και τους μετέφεραν σε ασφαλές σημείο καθώς η περιοχή, από την ισχυρή βροχόπτωση, έχει μετατραπεί σε ποτάμι.

https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1114557702351609857

Νωρίτερα στην Παχειά Άμμο στα Νότια του Λασιθίου το ποτάμι που διαρρέει το χωριό υπερχείλισε με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν άνθρωποι! Η Πυροσβεστική κλήθηκε να διασώσει τέσσερα παιδιά, δύο ηλικιωμένους και μια γυναίκα που ανέβηκαν στην ταράτσα σπιτιού καθώς το ύψος των νερών έφτασε στα τρία μέτρα.

Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Σητείας Νίκος Κοζυράκης, επισημαίνει σε μήνυμά του οτι υπάρχουν τεράστια προβλήματα σε όλο το δήμο, διαβεβαιώνει τους δημότες οτι συνεργεία του δήμου είναι επί ποδός σε όλα τα επικίνδυνα σημεία, είτε σε δρόμους, είτε σε γέφυρες ή σε ποτάμια, ενώ συνιστά προσοχή στους οδηγούς, κατά τη διέλευσή τους από συγκεκριμένους δρόμους.

«Συνεχώς καθαρίζουμε τον Παντελή» (σ.σ. ποταμός) «στη γέφυρα στον Άγιο Ιωάννη ενώ έχει φουσκώσει προς τη μεριά του Γαλλικού. Καλό είναι όσοι έχουν ζώα να τα απομακρύνουν για ασφαλεια. Δύο JCB δρουν γύρω απο τον ποταμό και σε λίγο θα έλθει και τρίτο. Προβλήματα έχουμε σε όλο το οδικό δίκτυο από Τουρλωτή έως και Λαστρο πάρα πολλή προσοχή. Μηχάνημα κατεβαίνει από Ζηρο για καθαρισμό Χανδρα, Παπαγιανναδες, Συκια μέχρι και Μαρωνια. Αυτή τη στιγμή στον Άγιο Ιωάννη στη γέφυρα υπάρχει μηχάνημα το οποίο θα απομακρύνει και θα καθαρίζει τη γέφυρα καθε δέκα λεπτά. Προσοχή στη Χρυσοπηγή έχουν τρέξει ρυάκια και δεν περνάει ο δρόμος και απο τις δύο μεριές. Συνεργεία του Δήμου και της Αστυνομίας με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής οριοθετούν τα επικίνδυνα σημεία. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τις μετακινήσεις και να υπακούτε στις υποδείξεις».

Την ίδια ώρα, μέσα στον «χαμό» που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία, η Εφημερίδα «Σητειακά» δημοσίευσε βίντεο για τη διάσωση ζώων τα οποία κινδύνευσαν από τα ορμητικά νερά και μπουλντόζα τα μετέφερε σε ασφαλές σημείο.

Την ίδια ώρα, στο δήμο Γόρτυνας «φούσκωσε» ο Γεροπόταμος και παρέσυρε αρκετά πρόβατα τα οποία πνίγηκαν ενώ στο δήμο Βιάννου παρασύρθηκαν δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα χωρίς ωστόσο να σημειωθούν τραυματισμοί.

Παράλληλα, στη Βιάννο κινδυνεύει μια ιστορική γέφυρα, αυτή της Μύρτου καθώς έχει “φουσκώσει” ο ποταμός.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ