Το άγνωστο παρασκήνιο της απόφασης Θεοχαρόπουλου να συμπορευτεί με τον ΣΥΡΙΖΑ

Το άγνωστο παρασκήνιο της απόφασης Θεοχαρόπουλου να συμπορευτεί με τον ΣΥΡΙΖΑ

«Χοντρό» παρασκήνιο παίχτηκε στους κόλπους της ΔΗΜΑΡ μέχρι να αποφασιστεί η μετακίνηση του κ. Θανάση Θεοχαρόπουλου στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, μάλιστα, φαίνεται ότι συνεχίζονται και μέχρι να κλείσει η υποψηφιότητά του στα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος. Όλα ξεκίνησαν χρονικά μέσα στις γιορτές.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πίεζε τη Φώφη Γεννηματά να τον τοποθετήσει υποψήφιο στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας αλλά η ίδια δεν μπορούσε να δεσμευτεί για κάτι τέτοιο.

Μάλιστα, φαίνεται να του είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να του κάνει δεύτερη φορά «δώρο» για τον εξής απλό λόγο: Οι συνθήκες ήταν άλλες, είχε δημιουργηθεί το ΚΙΝΑΛ είχαν προηγηθεί οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού του νέου φορέα και στη γενική συζήτηση είχαν προστεθεί και άλλες προτεραιότητες τις οποίες η κ. Γεννηματά κρατούσε για τη συγκεκριμένη στιγμή. Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πίεζε για να «κλειδώσει» ή μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο ή μια εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΚΙΝΑΛ. Στο πίσω μέρος του μυαλού του όμως άρχισε να στριφογυρνά η ιδέα της μετακόμισης προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Θεοχαρόπουλος επιθυμούσε η μεταπήδηση αυτή να γίνει πιο κοντά στις εθνικές εκλογές και όχι τώρα. Η σκέψη αυτή είχε να κάνει με τους εξής λόγους:

Α) Να μην φανεί ότι με το που έφυγε από το ΚΙΝΑΛ με πρόφαση τη συμφωνία των Πρεσπών πήγε αμέσως στον ΣΥΡΙΖΑ
Β) Να μην προλάβουν να προκληθούν αντιδράσεις αφού θα ήταν κοντά στις εθνικές εκλογές η μεταπήδησή του στον ΣΥΡΙΖΑ και έτσι θα ασκούσε βέτο στο κόμμα του και σε όσους αντιδρούσαν. Γ) Δεν θα αναγκαζόταν να διαγράψει εκείνους που αντιδρούν για να περάσει την απόφασή του για συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ωστόσο, όπως αναφέρουν πρώην σύντροφοι του που γνωρίζουν εκ των έσω τις συζητήσεις δεν προέβλεψε τον παράγοντα «Αλέξης Τσίπρας». Δεν θεώρησε ότι οι εξελίξεις θα έτρεχαν με τόσο γρήγορο ρυθμό.

2457245
Πηγή: (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

Όσοι ξέρουν το παρασκήνιο έλεγαν ότι το παιχνίδι του χρόνου δεν βγήκε θετικά για τον κ. Θεοχαρόπουλο γιατί πολύ απλά αντέκρουσε πάνω στον πρωθυπουργό που για λόγους τακτικής ήθελε τώρα να ανακοινώσει την συνεργασία του με τη μισή ΔΗΜΑΡ και όχι σε χρόνο πιο κοντά στις εκλογές. Και ο λόγος είναι γιατί ο κ. Τσίπρας έκρινε πως τώρα τη συγκεκριμένη στιγμή τον εξυπηρετούσε πολιτικά. Για αυτό έγινε άρον άρον η πρόσκλησή του στο γραφείο της βουλής, στη συνέχεια ταχύτατα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ με τη διαγραφή των στελεχών ώστε να «περάσει» κατά πλειοψηφία η συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που στο τέλος επικυρώθηκε με την παρουσία του στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία που έγινε στο Γαλάτσι το προηγούμενο Σάββατο.

Όλα αυτά έγιναν στο παρασκήνιο με τον κ. Θεοχαρόπουλο να μεριμνά για το πολιτικό του μέλλον προκαλώντας αντιδράσεις γιατί οι συγκεκριμένες εξελίξεις δεν έχουν να κάνουν μόνο για τον ίδιο προσωπικά αλλά και γιατί αφορούν το κόμμα του.

Το παιχνίδι με τον Σπ. Λυκούδη και η δέσμευση για μη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ Κοντά στον προηγούμενο Μάρτιο γίνεται η συζήτηση με τον κ. Σπύρο Λυκούδη και την κίνηση των «μεταρρυθμιστών».

Στην ουσία εκεί ο κ. Θεοχαρόπουλος δεσμεύεται έτσι ώστε να πάρει μαζί του τον κ. Λυκούδη και την πλειοψηφία της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ ότι δεν θα κάνει καμία συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον και τώρα οι κ.κ. Λυκούδης και Θεοχαρόπουλος ανταλλάσουν ανακοινώσεις με βαριές αιχμές εκατέρωθεν. Με ανακοίνωσή τους οι ΜΕΤΑρυθμιστές της Αριστεράς, περιγράφουν εκείνες τις στιγμές σχετικά με το τι έγινε μετά την αποχώρηση Ποταμιού και ΔΗΜΑΡ από το Κίνημα Αλλαγής. Μπαλαντέρ ο Θανάσης για τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τσίπρας στην ουσία φαίνεται να χρησιμοποιεί τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ σαν «μπαλαντέρ» έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει η πλειοψηφία της κυβέρνησης και χάσει την 151η έδρα πάνω στην οποία στηρίζεται. Έτσι, λοιπόν, οι συζητήσεις που γίνονται στα διάφορα πολιτικά γραφεία είναι πως αν η Έλενα Κουντουρά που τώρα είναι υπουργός εκλεγεί στην ευρωβουλή, τη θέση της θα πάρει βουλευτής από τους ΑΝΕΛ και άρα η κυβέρνηση θα χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Αυτό δεν θα συμβεί γιατί φαίνεται ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση ο κ. Θεοχαρόπουλος και δεν αποκλείεται το αντάλλαγμα να είναι μια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Και λέμε δεν αποκλείεται γιατί υπάρχουν αντιδράσεις από μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του κ. Θεοχαρόπουλου και για αυτό σε μια τέτοια περίπτωση θα προκριθεί η υποψηφιότητα του κ. Δημήτρη Χατζησωκράτη που διαθέτει ιστορία στην αριστερά και πορεία την οποία δεν αμφισβητούν στην κυβέρνηση.

Πηγή: www.cnn.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ