Μπορεί ο Ερντογάν να κάνει την Αγιά Σοφιά τζαμί; Όλη η αλήθεια!

Μπορεί ο Ερντογάν να κάνει την Αγιά Σοφιά τζαμί; Όλη η αλήθεια!

Την πρόθεση του να μετατρέψει την Αγιά Σοφία σε τζαμί εξέφρασε, για ακόμα μια φόρα, με δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αρχιτεκτονικές αλλαγές εντός της Αγίας Σοφίας μετά τις εκλογές, προανήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με σκοπό να αποκτήσει πνευματική ατμόσφαιρα ο χώρος, αν και όπως είπε αρχικά θα γίνει αλλαγή του ονόματος από μουσείο σε τζαμί και αργότερα θα εξεταστεί και το θέμα της προσευχής σε αυτήν.
Σε συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι ΤΡΤ λίγες μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές στη γείτονα χώρα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Αγία Σοφία από μουσείο θα πρέπει να μετατραπεί σε τζαμί, προβάλλοντας το θέμα της δωρεάν εισόδου.

«Η Αγία Σοφία κέρδισε το καθεστώς του μουσείου πρόσφατα. Πρώτα πρέπει να αποδώσουμε στην Αγία Σοφία την πραγματική της ταυτότητα. Ποια είναι αυτή; Τζαμί. Αυτό πρέπει να το διευθετήσουμε. Μετά λένε ότι στο Σουλτάναχμετ (σ.σ. Μπλε Τζαμί) η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά επειδή η Αγία Σοφία βρίσκεται στο καθεστώς του μουσείου μπαίνει κανείς με εισιτήριο. Εμείς είπαμε αυτό μπορεί να διευθετηθεί», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Γι’ αυτό για να γίνει δωρεάν η είσοδος στην Αγία Σοφία πρέπει να γίνουν κάποιες σοβαρές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις εντός. Σε αυτές τις αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις αναφέρθηκα και για να είναι πιο άνετη η είσοδος πρέπει να γίνει έλεγχος του δαπέδου, και μαζί με τον έλεγχο του δαπέδου να γίνει βήμα που να προσδίδει την πραγματική πνευματική ατμόσφαιρα στο χώρο. Γι’ αυτό και είπαμε ότι μετά τις εκλογές θα καθίσουμε να δουλέψουμε, να κάνουμε βήματα με βάση τον νόμο και να μετατρέψουμε την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί. Ο οδικός μας χάρτης και τα σχέδιά μας για το θέμα της προσευχής θα τα κάνουμε με βάση αυτό αργότερα. Πρώτα ο θεός θα προχωρήσουμε αυτή τη διαδικασία με αυτό τον τρόπο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Είναι όμως αυτό εφικτό; Τι απαντά η UNESCO

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου προκάλεσαν την αντίδραση της UNESCO, καθώς η Αγία Σοφία έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από το 1985.

«Όλες οι αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή της σύμβασης για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Αν μια χώρα έχει υπογράψει τη σύμβαση και επιθυμεί να αλλάξει το όνομα ενός μνημείου, θα πρέπει να υποβάλει την πρότασή της προς έγκριση στην επιτροπή», ανέφερε χαρακτηριστικά πηγή της UNESCO στο πρακτορείο Sputnik.

Η πρόεδρος της UNESCO στην Ελλάδα Μαρία-Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου – Τζιτζικώστα μιλώντας στο Newsbomb.gr επιβεβαίωσε την παραπάνω θέση και διευκρίνισε πως στην περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες τότε ο ίδιος ο οργανισμός θα αποχαρακτηρίσει το μνημείο.

Μάλιστα, η κ. Τζιτζικώστα αναμένεται να θέσει το ζήτημα στη συνεδρίαση των Εθνικών Επιτροπών που πραγματοποιείται στο Παρίσι αυτές τις ημέρες. Στην ερώτηση αν το ζήτημα πρόκειται να φτάσει ακόμα και στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς που θα συνεδριάσει τέλη Ιουνίου, η κ. Τζιτζικώστα απάντησε καταφατικά και δήλωσε πως θα τεθεί και στον αναπληρωτή γενικό διευθυντή για θέματα Πολιτισμού κ. Τόνε.

Το πλαίσιο προστασίας της UNESCO

H Αγία Σοφία έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από το 1985.

Από το 1981 υπάρχει η Συνθήκη της UNESCO για την προστασία των μνημείων και χώρων παγκόσμιας κληρονομιάς. Στόχος της UNESCO είναι η προστασία από κάθε είδους φθορά και καταστροφή, προκειμένου αυτά να κληροδοτηθούν στις γενιές του μέλλοντος.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της UNESCO οι ιστορικές περιοχές στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ αυτών και η Αγιά Σοφιά, προστατεύονται νομικά από την τουρκική νομοθεσία διατήρησης.

Πηγή: newsbomb.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ