Συντριπτικό «όχι» των πολιτών στο Νόμπελ Ειρήνης του Τσίπρα

Συντριπτικό «όχι» των πολιτών στο Νόμπελ Ειρήνης του Τσίπρα

Συντριπτικά αντίθετοι είναι οι πολίτες στο ενδεχόμενο να λάβει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας και ο σκοπιανός ομόλογός του, Ζόραν Ζάεφ το Νόμπερ Ειρήνης, για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Συντριπτικά αντίθετοι είναι οι πολίτες στο ενδεχόμενο να λάβει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας και ο σκοπιανός ομόλογός του, Ζόραν Ζάεφ το Νόμπερ Ειρήνης, για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

 Στο γκάλοπ που πραγματοποίησε για την ιστοσελίδα newpost.gr η Prorata, στο ερώτημα «θα θέλατε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να λάβει το βραβείο Νόμπελ;» οι πολίτες σε ποσοστό 64% απάντησαν ότι «δεν θα ήθελαν» ή «μάλλον δεν θα ήθελαν» να δουν τον Αλέξη Τσίπρα να κερδίζει το βραβείο, έναντι του 35% αυτών που «θα ήθελαν» ή «μάλλον θα ήθελαν», ενώ μόλις το 1% δήλωσε ότι δεν δήλωσε ότι δεν έχει άποψη επί του θέματος.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι ηλικιακές ομάδες, καθώς οι μεγαλύτεροι ηλικιακά συμμετέχοντες (άνω των 55 ετών) βλέπουν αρνητικότερα το ενδεχόμενο απονομής του βραβείου Νόμπελ σε Τσίπρα- Ζάεφ σε σχέση με τους νεότερους (17-35 ετών) εξ’ αυτών.

Επίσης είναι το γεγονός της σημαντικής διαφοροποίησης των απόψεων επί του ζητήματος μεταξύ όσων τοποθετούνται στο αριστερό τμήμα του άξονα πολιτικής τοποθέτησης (0 = αριστερά και 10 = δεξιά) σε σχέση με όσους τοποθετούνται στο κέντρο και στο δεξιό τμήμα αυτού:

To 76% των συμμετεχόντων που αυτοτοποθετούνται στα αριστερά απάντησε πως θα ήθελε να απονεμηθεί το βραβείο στους δύο άντρες, ενώ μόλις το 23% βλέπει αρνητικά το συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Μεταξύ των πολιτικά κεντρώων και  δεξιών πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα τα ποσοστά παρουσιάζονται αντίστροφα, με την ένταση του συγκεκριμένου ευρήματος να είναι αυξημένη μεταξύ των δεύτερων (86% «δεν θα ήθελα» και 13% «θα ήθελα»).

Τέλος, είναι προφανές ότι η επιθυμία ή όχι της απονομής του βραβείου Νόμπελ στους Τσίπρα και Ζάεφ σχετίζεται άρρηκτα με την τοποθέτηση των συμμετεχόντων απέναντι στην συμφωνία των Πρεσπών, που έχει ανιχνευθεί σε μια σειρά μετρήσεων.

Η ενδεχόμενη λοιπόν αίγλη που θα έφερε μια τέτοιου τύπου βράβευση για τον πρωθυπουργό αλλά και την ίδια την χώρα, φαίνεται να παραμερίζεται από μεγάλο τμήμα των συμμετεχόντων, μπροστά στην αποτίμηση του αν τελικά η συμφωνία των Πρεσπών ήταν εθνικά επωφελής ή όχι.

Πάντως την ίδια στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας «ονειρεύεται» το Νόμπελ Ειρήνης, προτείνει… τα δικά του βραβεία Νόμπελ, με τον ίδιο να δηλώνει ότι δεν ξέρει τι τύχη θα έχει η πρόταση να λάβει το βραβείο ο ίδιος και ο σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεβ, αλλά «στον κύριο Μητσοτάκη αξίζει σίγουρα ένα Νόμπελ Άστοχων Προβλέψεων για την οικονομία».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ