Καρβούνης: Οι εταίροι εξέταζαν Grexit το βράδυ του δημοψηφίσματος

Καρβούνης: Οι εταίροι εξέταζαν Grexit το βράδυ του δημοψηφίσματος

To 2015 μας στοίχισε ένα νέο μνημόνιο αλλά μάθαμε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Οι δανειστές λέγανε πιο πολύ «μειώστε τις δαπάνες, μη βάζετε φόρους» αλλά οι δικοί μας προτιμούσαν φόρους δήλωσε ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης, η θητεία του οποίου λήγει σύντομα. Ερωτηθείς για το ποιοι Ευρωπαίοι πολιτικοί […]

To 2015 μας στοίχισε ένα νέο μνημόνιο αλλά μάθαμε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Οι δανειστές λέγανε πιο πολύ «μειώστε τις δαπάνες, μη βάζετε φόρους» αλλά οι δικοί μας προτιμούσαν φόρους δήλωσε ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης, η θητεία του οποίου λήγει σύντομα.

Ερωτηθείς για το ποιοι Ευρωπαίοι πολιτικοί στάθηκαν πιο κοντά στην Ελλάδα ο κ. Καρβούνης αποκαλύπτει ότι το βράδυ του δημοψηφίσματος υπήρχε η πρόθεση να συγκληθεί διπλή σύνοδος κορυφής με ερώτημα την αποχώρηση της Ελλάδας.

Προσθέτει, δε, ότι «υπήρχε και ένα πλάνο ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ελλάδα σε περίπτωση εξόδου από την ευρωζώνη για εισαγόμενα φάρμακα, καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης».

Παράλληλα τονίζει ότι  μόνο  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και όχι η Κυβέρνηση τον άκουσε προσεκτικά για όσα συνέβαιναν στις Βρυξέλλες.

«Θυμάμαι ότι τη βραδιά του δημοψηφίσματος όταν πηγαίναμε προς την έξοδο από την ευρωζώνη, γιατί υπήρχε η πρόθεση να συγκληθεί διπλή σύνοδος κορυφής με ερώτημα την αποχώρηση της Ελλάδας, ήταν ο Γιούνκερ που βούτηξε μέσα στην άβυσσο και «τράβηξε την Ελλάδα από τα μαλλιά» να τη φέρει πίσω.720_10a7fe60c4200ec510fa3def736edc63 Φυσικά είχαν ληφθεί πριν αποφάσεις με προτροπή του Προέδρου της Δημοκρατίας» περιγράφει ο κ. Καρβούνης και προθέτει:

«Εγώ έκανα το καθήκον μου όταν υπηρεσιακά έμαθα από τις Βρυξέλλες ότι θα γινόταν η διπλή σύνοδος. Ήξερα ότι υπήρχε και ένα πλάνο ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ελλάδα σε περίπτωση εξόδου από την ευρωζώνη για εισαγόμενα φάρμακα, βενζίνες.

Τότε με  πρωτοβουλία μου το μετέφερα στους εδώ ιθύνοντες και αυτός που με άκουσε προσεκτικά ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος είχε τις γνώσεις να καταλάβει ότι αυτό θα ήταν η απόλυτη καταστροφή».

Μιλώντας για το 2015 και τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «μας στοίχισε ένα νέο μνημόνιο, αλλά μάθαμε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Μπορεί το μίγμα της πολιτικής να αλλάξει 5%-10%, αλλά δεν μπορεί να γίνει στροφή 180ο . Γίναμε πιο σοφοί και προχωράμε  προς την έξοδο».

 

Προσθέτει, επίσης, χαρακτηριστικά: «στο πρώτο κομμάτι του 2015, η κυβέρνηση προσπάθησε να αναδείξει τη φόρμουλα πάνω στην οποία είχε εκλεγεί, δηλαδή την περικοπή του χρέους, να μην υπάρχουν μέτρα και απέτυχε, γιατί οι εταίροι που μας δανείζουν δεν θέλουν να συνεχίσουν να δανείζουν μια χώρα που δεν εφαρμόζει πρόγραμμα προσαρμογής.

Φούντωσε πάλι η κρίση, αλλά μετά το καλοκαίρι του 2015, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προσπάθησε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και φαίνεται ότι θα τα βγάλει, διότι στις 21 Αυγούστου 2018 θα έχει βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια».

 

Σημειώνει, τέλος, όσον αφορά την Ελλάδα ότι «οι δανειστές λέγανε πιο πολύ «μειώστε τις δαπάνες, μη βάζετε φόρους» αλλά οι κυβερνώντες  προτιμούσαν φόρους».


Πηγή: UNFOLLOW

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ