Λιβύη: Προάστιο της Τρίπολης χτυπήθηκε από όλμους – Ένταλμα σύλληψης για Χάφταρ (pics)

Λιβύη: Προάστιο της Τρίπολης χτυπήθηκε από όλμους – Ένταλμα σύλληψης για Χάφταρ (pics)

Δύσκολες ώρες περνούν οι κάτοικοι στην Λιβύη με τις εχθροπραξίες να συνεχίζονται στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Τη νύχτα της Πέμπτης (18.04.2019) προς Παρασκευή όλμοι έπληξαν συνοικία στην Τρίπολη κοντά σε κλινική με την κατάσταση στη Λιβύη να γίνεται ολοένα και χειρότερη 15 ημέρες μετά την έναρξη της επίθεσης του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) με σκοπό την κατάληψη της πόλης που αποτελεί την έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), η οποία υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

Παράλληλα ακούγονταν βομβαρδισμοί σε δύο νότια προάστια της Τρίποληςόπου μαίνονται μάχες, δήλωσαν κάτοικοι και ανέφερε αξιωματικός του ΛΕΣ.

Οι νέοι βομβαρδισμοί καταγράφηκαν ένα εικοσιτετράωρο αφού έξι ή επτά, σύμφωνα με τους διαφορετικούς απολογισμούς που έδωσαν αξιωματούχοι, άμαχοι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν όταν ρουκέτες Γκραντ έπληξαν τη συνοικία Αμπού Σαλίμ.

Η έφοδος των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, με σκοπό την κατάληψη της πρωτεύουσας βαθαίνει κι άλλο το χάος που μαστίζει την πετρελαιοπαραγωγική χώρα από το 2011 και την εξέγερση που ανέτρεψε το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι.

Η προέλαση των μονάδων του ΛΕΣ έχει ανακοπεί καθώς δίνουν σκληρές μάχες σε νότια προάστια.

Στην Ας Σουάνι, νοτιοδυτική συνοικία της Τρίπολης, δημοσιογράφοι του Ρόιτερς είδαν δύο όλμους να πέφτουν σε μικρή απόσταση από κλινική.

Στις μάχες έχουν σκοτωθεί από την 4η Απριλίου τουλάχιστον 205 άνθρωποι, ανάμεσά τους 18 άμαχοι, ενώ άλλοι 913 έχουν τραυματιστεί, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό, που δημοσιοποίησε χθες Πέμπτη το πρωί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ντόπιοι επέρριψαν την ευθύνη για τις ρίψεις των ρουκετών και τις βολές των ολμοβόλων στις δυνάμεις του Χάφταρ, εξηγώντας ότι τα πυρά προήλθαν από το νότιο τμήμα της πρωτεύουσας, όπου βρίσκονται οι θέσεις του ΛΕΣ. Πάντως ο ΛΕΣ διέψευσε ότι βομβάρδισε κατοικημένες περιοχές.

Ένταλμα σύλληψης για τον Χάφταρ

Οι αρχές στην Τρίπολη εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης του Χάφταρ και κορυφαίων αξιωματικών του στρατού, του στρατηγού Άμπντελ-Σαλάμ αλ Χάσι, επικεφαλής των επιχειρήσεων του ΛΕΣ στη δυτική Λιβύη· τον Μοχάμεντ αλ Μανφούρ, επικεφαλής των αεροπορικών επιχειρήσεων· και τον Σακρ αλ Τζαρούσι, επικεφαλής της αεροπορίας του ΛΕΣ.

Αξιωματούχοι των αρχών της ανατολικής Λιβύης από την πλευρά τους εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη στον ορίζοντα πως επίκεινται διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών ή η κήρυξη ανακωχής.

«Λέμε στα Ηνωμένα Έθνη και στο Συμβούλιο Ασφαλείας: ακούστε. Ακούστε τον βομβαρδισμό… Πέφτουν ρουκέτες. Γι’ αυτό, σας παρακαλούμε βρείτε λύση»,δήλωσε ο Γιούσεφ Σαλίμ, εκτοπισμένος άμαχος, στην Ας Σουάνι.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας επικράτησε χθες αδιέξοδο με τα κράτη μέλη να μην καταλήγουν σε συμφωνία για τη δημοσιοποίηση Ανακοίνωσης σχετικά με την αναζωπύρωση της βίας στη Λιβύη.

Χθες εξάλλου το υπουργείο Εσωτερικών της ΚΕΕ κατηγόρησε τη Γαλλία ότι υποστηρίζει τον Χάφταρ και ανακοίνωσε τη διακοπή της διμερούς συνεργασίας.

Κάθε «δοσοληψία με τη γαλλική πλευρά» και κάθε «διμερής συνεργασία σε θέματα ασφαλείας» διακόπτεται, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών στην Τρίπολη. Το Ελιζέ από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υποστηρίζει την ΚΕΕ και θεωρεί συνομιλητή του στη Λιβύη τον Σάρατζ, ενώ η γαλλική κυβέρνηση χαρακτήρισε «αβάσιμη» την κατηγορία που εξακόντισε το υπουργείο Εσωτερικών.

Η Γαλλία έχει συμβάλει στην εκπαίδευση της επίλεκτης φρουράς του Σάρατζ και τον Οκτώβριο του 2013 υπεγράφη συμφωνία ανάμεσα στα υπουργεία Εσωτερικών των δύο χωρών για την εκπαίδευση 1.000 λίβυων αστυνομικών. Τον Φεβρουάριο, το Παρίσι προσέφερε στην Τρίπολη έξι περιπολικά σκάφη για την ακτοφυλακή της ΚΕΕ.

Ωστόσο το Παρίσι είχε προσφέρει επίσης υποστήριξη στις δυνάμεις του Χάφταρ στο παρελθόν, καθώς θεωρούσε πως μπορεί να συμβάλει να τερματιστεί το χάος που επικράτησε μετά την εξέγερση με την υποστήριξη του NATO που ανέτρεψε το καθεστώς του Καντάφι, που μονοπώλησε την εξουσία στη Λιβύη για τέσσερις δεκαετίες.

Από την πλευρά της η Ιταλία, η άλλοτε αποικιακή επικυρίαρχη δύναμη που έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις στον πετρελαϊκό τομέα της χώρας-μέλους του ΟΠΕΚ, υποστηρίζει ανεπιφύλακτα την ΚΕΕ και η Ρώμη δυσκολεύτηκε να συγκρατήσει την οργή της όταν η Γαλλία δίστασε να ταχθεί υπέρ της πρόσφατης ανακοίνωσης της ΕΕ που απαιτούσε ο Χάφταρ να σταματήσει την προέλαση των δυνάμεών του.

Τους 205 έφτασαν οι νεκροί

Χθες Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) γνωστοποίησε ότι τουλάχιστον 205 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 913 έχουν τραυματιστεί τις δύο εβδομάδες των εχθροπραξιών.

Ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, ο Γασάν Σαλάμε, απηύθυνε έκκληση να σταματήσει αμέσως η επίθεση στην Τρίπολη, μερικές ώρες μετά τον φονικό βομβαρδισμό με ρουκέτες στη νότια συνοικία Αμπού Σαλίμ. Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, τουλάχιστον 6 άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 35 τραυματίστηκαν στον βομβαρδισμό αυτόν.

Πέραν της Τρίπολης, μάχες ξέσπασαν χθες και σε νοτιοδυτικά τμήματα της Λιβύης χθες Πέμπτη, με τον Άχμεντ αλ Μισμάρι, εκπρόσωπο του ΛΕΣ, να κάνει λόγο για επίθεση στην αεροπορική βάση Ταμανχίντ από παραστρατιωτικούς πιστούς στην ΚΕΕ σε συνεργασία με «μισθοφόρους» από το Τσαντ.

Η αναζωπύρωση της σύγκρουσης απειλεί να προκαλέσει προβλήματα στις εξαγωγές αργού, να οδηγήσει σε νέες μεγάλες μεταναστευτικές ροές προς τις ευρωπαϊκές ακτές, αλλά και να διευκολύνει τους τζιχαντιστές που επιδιώκουν να αποκτήσουν ερείσματα εκμεταλλευόμενοι τα χάος.

Ο Χάφταρ υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία. Η ΚΕΕ υποστηρίζεται από την Τουρκία και το Κατάρ.

Πηγή: www.newsit.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ