Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τα κόκκινα δάνεια – Από «κόσκινο» τα στοιχεία των οφειλετών

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τα κόκκινα δάνεια – Από «κόσκινο» τα στοιχεία των οφειλετών

Όταν ξεκινήσει η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η διαδικασία θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, με άμεσο και ηλεκτρονικό έλεγχο των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Στις 30 Ιουνίου θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων των δανειοληπτών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, το οποίο ψηφίσθηκε από τη Βουλή (Νόμος 4605/2019), σε αντικατάσταση του Νόμου Κατσέλη.

Μέχρι την ημερομηνία αυτή εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη προς λειτουργία η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι επικεφαλής των θεσμών διαφώνησαν με την άμεση έναρξη του συστήματος με «χειροκίνητη» διαδικασία, προκειμένου να μην αξιοποιηθεί από στρατηγικούς κακοπληρωτές («μπαταξήδες») που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα δάνειά τους.

Όταν ξεκινήσει η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η διαδικασία θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, με άμεσο και ηλεκτρονικό έλεγχο των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Η παρακολούθηση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη θα γίνεται μέσω άλλης ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία θα ενημερώνεται για την εξέλιξη που υπάρχει και τις οριστικές διατάξεις, αλλά αναμένεται να είναι έτοιμη προς λειτουργία αρκετά αργότερα (μέχρι το τέλος του 2019).

Στις συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους θεσμούς, οι τελευταίοι, έθεσαν στο τραπέζι όλα τα ανοικτά ζητήματα που σχετίζονται με τα κόκκινα δάνεια, ζητώντας από την ελληνική πλευρά να επισπεύσει τις διαδικασίες για τη διαμόρφωση του νέου ενιαίου πτωχευτικού πλαισίου που θα τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2020. Δεδομένου ότι οι διατάξεις του ν. 4605/2019 θα διατηρηθούν εν ισχύει έως το τέλος του έτους, οι θεσμοί κάλεσαν το οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει σύντομα στην κατάρτιση του νέου πλαισίου, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για να εξεταστεί και να εγκριθεί από τους θεσμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεσμεύθηκε ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα προχωρήσει στη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας.

Πέραν αυτών, οι θεσμοί ζήτησαν και τη δημιουργία πλατφόρμας παρακολούθησης των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη. Η παρακολούθηση αυτή, θα γίνεται μέσω μιας άλλης ηλεκτρονικής πλατφόρμα, στην οποία θα καταχωρούνται το ιστορικό και η εξέλιξη των υποθέσεων που είναι σε αναμονή, ή τελεσιδικούν. Η δημιουργία της συγκεκριμένης πλατφόρμας, συμφωνήθηκε να έχει ολοκληρωθεί έως το Δεκέμβριο του 2019.

Τι θα περιλαμβάνει
Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει έναν «θησαυρό» πληροφοριών για τους δανειολήπτες που ζητούν ευνοϊκή ρύθμιση, όπως φορολογικά, περιουσιακά, οικογενειακά και άλλα στοιχεία. Για πρώτη φορά, οι τράπεζες θα έχουν στη διάθεσή τους τόσο πλήρη και συγκεντρωμένα στοιχεία για τους οφειλέτες με χρέη σε καθυστέρηση.
Επιπλέον, όσοι αιτούνται ευνοϊκής ρύθμισης εμπίπτουν και στην άρση τραπεζικού απορρήτου η οποία θεσμοθετήθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Το γεγονός αυτό, αναφέρουν πληροφορίες του κλάδου, είναι πιθανό να αποθαρρύνει τους οφειλέτες με καταθέσεις ή εισοδήματα σε άλλες τράπεζες και, με αυτόν τον τρόπο, να αποθαρρύνει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές από το μεταπηδήσουν από τον παλιό νόμο Κατσέλη στη νέα πλατφόρμα.
Σημειώνεται ότι πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα θα έχουν και οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων (servicers), οι οποίοι αναμένεται να αγοράσουν εντός του 2019 τα πρώτα στεγαστικά δάνεια που θα τιτλοποιηθούν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ