Νέα τουρκική πρόκληση: Να αποστρατικοποιηθούν τα νησιά του Αν. Αιγαίου

Νέα τουρκική πρόκληση: Να αποστρατικοποιηθούν τα νησιά του Αν. Αιγαίου

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι,τόνισε ότι σύμφωνα με τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πρέπει να μείνουν αποστρατιοτικοποιημένα

Μετά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην αποκλειστική κυπριακή ΑΟΖ, το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας επαναφέρει θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι, τόνισε ότι σύμφωνα με τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πρέπει να μείνουν αποστρατιοτικοποιημένα.

Πρόσθεσε δε ότι ακόμη και τα πλοία του ΝΑΤΟ δεν έχουν το δικαίωμα να πλησιάζουν τα λιμάνια, ούτε να κάνουν ασκήσεις, ούτε να επισκέπτονται ή να ανεφοδιάζονται από τα εν λόγω νησιά.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, αναφέρεται ακόμη ότι η δράση του ΝΑΤΟ στην περιοχή για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης «δεν σημαίνει ανοχή, όπως προσπαθεί να παρουσιάσει η ελληνική πλευρά εκμεταλλευόμενη τις συνθήκες».

Παράλληλα το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και δημιουργεί τετελεσμένα στο Αιγαίο.

Τέλος η ανακοίνωση υπογραμμίζει πως η Τουρκία θα υπερασπιστεί όλα τα δικαιώματά της στην περιοχή.

Απειλές Ερντογάν

Εν τω μεταξύ χθες, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε δείπνο με διπλωμάτες στην Άγκυρα τόνισε ότι η σταθερότητα στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι δυνατή μόνο με την προστασία των δικαιωμάτων, των συμφερόντων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, ξεκαθαρίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει εύκολα από την παράνομη εξόρυξη στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες η Άγκυρα πέρασε από τις απειλές στην πράξη με την κίνηση της να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αρχίζοντας από ένα στόχο στα νοτιοδυτικά περίπου 40 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Μεγαλονήσου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ