Νέα τουρκική πρόκληση: Εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας ο «Πορθητής»

Νέα τουρκική πρόκληση: Εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας ο «Πορθητής»

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίζεται ότι η περιοχή στην οποία έχει σταλεί το γεωτρύπανο «Πορθητής» για να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις, βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu.

Εκφράζοντας τη θέση της Άγκυρας στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι η περιοχή στην οποία έχει σταλεί το γεωτρύπανο «Πορθητής», προκειμένου να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις, βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Παράλληλα, αναφέρει ότι η υποστήριξη της ΕΕ προς την Λευκωσία είναι ασύμβατη προς το Διεθνές Δίκαιο.

Eπισήμανε ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει oι παράνομες – όπως τις αποκαλεί – αξιώσεις της Κύπρου στην Ανεξάρτητη Οικονομική Ζώνη και δήλωσε ότι «δεν πρέπει να παίρνουν θέση τρίτοι ούτε να συμπεριφέρονται σαν δικαστήριο» σε ζητήματα θαλάσσιων συνόρων.

Tέλος, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η Κύπρος δεν συμπεριλάβει το ψευδροκράτος στις αποφάσεις για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην δυτική ακτή της Κύπρου ή δεν σταματήσει εντελώς τις γεωτρήσεις, τότε η παρουσία των τουρκικών πλοίων και γεοτρυπάνων στην περιοχή θα συνεχιστεί.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ