Ετσι θα είναι η νέα πλατεία Ομονοίας – Στην τελική ευθεία η ανακατασκευή της

Ετσι θα είναι η νέα πλατεία Ομονοίας – Στην τελική ευθεία η ανακατασκευή της

Ο Γιώργος Χ. Αποστολόπουλος, Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων - Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το Συνδυασμό Αθήνα Ψηλά – Κώστας Μπακογιάννης, μιλά για το σημαντικό αυτό έργο.

Η πλατεία Ομονοίας αποτελεί μια από τις πιο παλιές κεντρικές πλατείες της Αθήνας και σημαντικό εμπορικό κέντρο της πόλης. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, η πλατεία αυτή γνώρισε την παρακμή, έχοντας στην ουσία μετατραπεί σε ένα χώρο – φάντασμα, χωρίς τίποτα να θυμίζει την αίγλη του παρελθόντος. Ειδικά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης μετατράπηκε σε έναν παρακμιακό δημόσιο χώρο, καθώς στο πέρασμα των ετών δέχτηκε πολυάριθμες παρεμβάσεις και για μεγάλο χρονικό διάστημα αφέθηκε στη φθορά, στη διάβρωση, στην υποβάθμιση και στην εγκατάλειψη.

Όμως το τελευταίο χρονικό διάστημα κάποιες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, σε συνδυασμό με τη διαρκή κινητικότητα που επικρατεί στην περιοχή, στόχο έχουν να τη μετατρέψουν σε ένα εμπορικό κέντρο αλλά και σε ένα πεδίο πολλαπλών στάσεων, δίνοντας νέα πνοή στο κέντρο της Αθήνας.  Άλλωστε, η πλατεία Ομονοίας, με επενδυτικές δραστηριότητες, ανέγερση νέων ξενοδοχείων και αξιοποίηση ιστορικών κτιρίων φαίνεται να αποκτά νέα δυναμική.

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου το αστικό τοπίο να συνάδει με την επερχόμενη τουριστική ανάπτυξη, υπήρξε αδήριτη η ανάγκη της ανάπλασης της πλατείας Ομονοίας. Με βάση αυτό, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Αστικής Υποδομής, Κατασκευών και Κτιριακών Έργων Γιώργος Χ. Αποστολόπουλος, μας ενημερώνει ότι αποφασίστηκε η ανακατασκευή της πολύπαθης πλατείας.

Με βάση τις εικόνες και σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά, η πλατεία Ομονοίας πλήρως ανακατασκευασμένη, θα περιλαμβάνει συντριβάνι που τόσο πολύ έχει συνδεθεί στην μνήμη των Αθηναίων με την πλατεία αυτή, θα είναι φωτισμένη με φωτιστικά νέας τεχνολογίας τύπου LED, θα έχει πράσινο, όπου τεχνικά μπορεί να υποστηριχτεί, καθώς από κάτω βρίσκεται η πλάκα του μετρό, σκιάδια και νέα δαπεδόστρωση με ψυχρά υλικά, φιλικά στο περιβάλλον.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Αστικής Υποδομής, Κατασκευών και Κτιριακών Έργων του Δήμου Αθηναίων δήλωσε τα εξής:

«Με την ανακατασκευή της πλατείας Ομόνοιας, σηματοδοτείται η αρχή της ανάταξης του κέντρου, καθώς μια καινούργια Ομόνοια, ασφαλής, φωτισμένη, καθαρή θα γίνει ξανά το σημείο συνάντησης των Αθηναίων και θα πάψει να αποτελεί άντρο παραβατικών συμπεριφορών. Θα σταματήσει, δηλαδή να αποτελεί μαύρη τρύπα στο κέντρο της πόλης.

Αθήνα δεν είναι μόνο το Σύνταγμα, η Πλάκα, το Μοναστηράκι ή το Κολωνάκι. Με την ανακατασκευή της πλατείας Ομονοίας «μεγαλώνουμε» την πόλη. Άλλωστε, η εκτεταμένη παρέμβαση, έκτασης 110 στρεμμάτων στο Εμπορικό Τρίγωνο, η οποία σύντομα ολοκληρώνεται, ακουμπάει την Πλατεία Ομονοίας και ευελπιστούμε να συνεχίσουμε, μέσω της οδού Πατησίων μέχρι και το Αρχαιολογικό Μουσείο, δημιουργώντας το «μεγάλο περίπατο».

Τέλος, με την ανακατασκευή της Πλατείας ενθαρρύνονται νέες επενδύσεις και δραστηριότητες με επίκεντρο την Ομόνοια, οι οποίες είμαστε βέβαιοι ότι θα αρχίζουν να διαχέονται στις γειτονιές γύρω από αυτή, δίνοντάς τους ζωή και ανάπτυξη».

Κατά καιρούς, η ιστορική πλατεία της Αθήνας έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλών αναπλάσεων. Το ζητούμενο είναι η Ομόνοια να ξαναβρεί τη χαμένη της αίγλη, να ανακοπεί η φθίνουσα πορεία της και να εξελιχθεί πάλι σε αναβαθμισμένο συγκοινωνιακό κόμβο, αλλά και σε ένα «ζωντανό» σημείο αναφοράς των χιλιάδων διερχόμενων πολιτών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ