Πέθανε κατά τη διάρκεια της δίκης του ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι

Πέθανε κατά τη διάρκεια της δίκης του ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι

Πέθανε σήμερα, σε ηλικία 68 ετών, μέσα στην δικαστική αίθουσα όπου εκδικαζόταν μία από τις πολυάριθμες υποθέσεις εναντίον του.

Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι πέθανε σήμερα, σε ηλικία 68 ετών, μέσα στην δικαστική αίθουσα όπου εκδικαζόταν μία από τις πολυάριθμες υποθέσεις εναντίον του – βρισκόταν στο δικαστήριο για μια ακροαματική διαδικασία με την κατηγορία της κατασκοπείας, έπειτα από ύποπτες επαφές που είχε με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου, ο Μόρσι λιποθύμησε κατά τη διάρκεια της δίκης και στη συνέχεια διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας και δικαστικές πηγές, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσαν ότι ο Μόρσι είχε ολοκληρώσει την απολογία του ενώπιον του δικαστηρίου και στην συνέχεια κατέρρευσε. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφεραν ότι το υπουργείο Εσωτερικών κήρυξε σήμερα την κατάσταση συναγερμού, ιδίως στη γενέτειρα του Μόρσι, στην επαρχία Σαρκίγια στο Δέλτα του Νείλου, όπου αναμένεται να μεταφερθεί η σορός του για να ταφεί.

Ο εισαγγελέας της Αιγύπτου διευκρίνισε ότι ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου κατέρρευσε ενώ βρισκόταν εντός του μεταλλικού κλουβιού των κατηγορουμένων και ο θάνατός του δηλώθηκε στο νοσοκομείο στις 4.50 το απόγευμα τοπική ώρα (17.50 ώρα Ελλάδας).Ο εισαγγελέας επισημαίνει, επίσης, ότι στην έκθεση των ιατρών δεν καταγράφονται εμφανή πρόσφατα τραύματα στο σώμα του Μόρσι.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του η υγεία του ανατραπέντος προέδρου δεν ήταν καλή.«Είχαμε υποβάλει αιτήματα για αγωγή, ορισμένα είχαν γίνει αποδεκτά άλλα όχι» είπε στο Reuters ο δικηγόρος του Άμπντελ Μένεμ Άμπντελ Μακσούντ.

Ο Μόρσι – κορυφαία προσωπικότητα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου – ανέλαβε την εξουσία της χώρας στις 30 Ιουνίου 2012 διαδεχόμενος τον Χόσνι Μουμπάρακ. Σχεδόν έναν χρόνο αργότερα, στις 3 Ιουλίου 2013, ανατράπηκε από το στρατό, μετά από μαζικές διαμαρτυρίες εναντίον του.

Το 2015 ο ισλαμιστής πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου καταδικάστηκε σε θάνατο από δικαστήριο του Καϊρου για συνωμοσία με ξένες, ένοπλες οργανώσεις εναντίον της Αιγύπτου και για τον ρόλο του σε μαζικές αποδράσεις από φυλακές της χώρας το 2011.

Ο Μόρσι εξέτιε επίσης ποινή φυλάκισης 20 ετών μετά την καταδίκη του για τον θάνατο διαδηλωτών κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων του 2012.

Ερντογάν: Φόρος τιμής στον «μάρτυρα» αδερφό μας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέτισε φόρο τιμή στον «μάρτυρα» Μοχάμεντ Μόρσι, του οποίου ήταν ένας από τους σθεναρότερους υποστηρικτές.

«Μακάρι ο Θεός να χαρίσει στον μάρτυρά μας, τον αδελφό μας Μόρσι, το έλεός του» είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους.

Συλλυπητήρια από τον εμίρη του Κατάρ

Ο εμίρης του Κατάρ, ο σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, απέστειλε τα συλλυπητήριά του, με ένα tweet σήμερα, στην οικογένεια του εκλιπόντος πρώην προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι «και στον αδελφικό λαό της Αιγύπτου».

«Μάθαμε με βαθιά θλίψη τα νέα για τον αιφνίδιο θάνατο του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Απευθύνω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του και τον αιγυπτιακό λαό» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο εμίρης του Κατάρ.

Πηγή: kathimerini.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ