Εκλογές 2019: Τα αποτελέσματα της κάλπης από το 1996 μέχρι το 2015

Εκλογές 2019: Τα αποτελέσματα της κάλπης από το 1996 μέχρι το 2015

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μια αναδρομή στα προηγούμενα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων και πώς είχε διαμορφωθεί ο «χάρτης» της χώρας.

Αντίστροφα μετρούν πλέον τα λεπτά προκειμένου να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών και η κάλπη να επιβεβαιώσει, σύμφωνα με όσα έχουν δείξει όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, ακόμη μια πολιτική αλλαγή στη χώρα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει μια αναδρομή στα προηγούμενα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων και πώς είχε διαμορφωθεί ο «χάρτης» της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει το υπουργείο Εσωτερικών, από το 1996 έως σήμερα στην εξουσία έχουν ανέβει τρία διαφορετικά κόμματα, ενώ και τα τρία κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) έχουν καταφέρει να κερδίσουν δυο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Την ίδια ώρα, ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί το γεγονός πως από το 1996 η Νέα Δημοκρατία κατέχει το ρεκόρ των αριθμών, καθώς το 2004 είχε βγει πρώτο κόμμα με 45,36%.

Από την πράσινη Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ, στην γαλάζια περίοδο Καραμανλή και στη ροζ αποτύπωση της νίκης ΣΥΡΙΖΑ το 2015, αυτοί είναι οι πολιτικοί χάρτες της χώρας μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση:

Εκλογές 1996 ΠΑΣΟΚ

Ο Κώστα Σημίτης επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, εκλέγεται πρόεδρος και εν συνεχεία προκηρύσσει εκλογές τις οποίες και κερδίζει το 1996.

Στη Βουλή επιστρέφει ο ΣΥΝ και εμφανίζεται το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ) του Δημήτρη Τσοβόλα, η ΠΟΛΑΝ του Αντώνη Σαμαρά με 2,94% και 199.463 ψήφους μένει εκτός Βουλής. Εμφανίζεται η φασιστική Χρυσή Αυγή συγκεντρώνοντας 4.487 ψήφους (0,07%).

Εκλογές 2000 ΠΑΣΟΚ

Η εκλογική αναμέτρηση του 2000 έβγαζε νικητή τον Κώστα Καραμανλή και τη ΝΔ ως τις 22:00 το βράδυ, για να ανατραπούν τα αποτελέσματα και να επικρατήσει τελικά για δεύτερη τετραετία το ΠΑΣΟΚ.

Όταν τα exit poll είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Κώστας Καραμανλής μαζί με τον στενό του συνεργάτη και εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ, Άρη Σπηλιωτόπουλο, έφθανε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Εκεί, είχαν ήδη συγκεντρωθεί δεκάδες γαλάζιοι οπαδοί οι οποίοι έστησαν πανηγύρι για την νίκη που… είχε έρθει! Κόρνες, σημαίες, σαμπάνιες, φωνές, δάκρυα χαράς…

Την ίδια ώρα, στη Χαριλάου Τρικούπη το κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό. Τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ έφθαναν στα γραφεία του κόμματος σκυθρωπά, αμήχανα και αμίλητα.

Και εκεί που όλα έδειχναν πως θα ήταν μια ήρεμη εκλογική νύχτα και το ενδιαφέρον εστιαζόταν όχι στο ποιος θα κερδίσει αλλά ποια θα είναι η διαφορά της πρώτης Νέας Δημοκρατίας από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ, εμφανίστηκε ο Κώστας Λαλιώτης, καλώντας τους πάντες να περιμένουν.

Μέσα στην επόμενη ώρα τα πάντα είχα έρθει «τούμπα».

 Εκλογές 2004 Νέα Δημοκρατία

Μια ανάσα από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, ο απερχόμενος πρωθυπουργός θα παραδώσει το «δαχτυλίδι» του κόμματος στον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά θα είναι η ώρα του Κώστα Καραμανλή να επικρατήσει.

Στις εκλογές δημιουργείται ο εκλογικός συνδυασμός ΣΥΡΙΖΑ (Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Ενωτικό Ψηφοδέλτιο) με βασικό κορμό τον Συνασπισμό και συμμετοχή της ΑΚΟΑ, της ΚΕΔΑ, της ΔΕΑ, τους Ενεργούς Πολίτες και στήριξη από την ΚΟΕ.

Το Ελληνικό Μέτωπο του Μάκη Βορίδη παίρνει 0,09% (6.751 ψήφοι), ενώ δημιουργείται το κόμμα ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη που μένει εκτός Βουλής (2,19% – 162.151 ψήφοι).

Εκλογές 2007 Νέα Δημοκρατία

Με πρόσχημα ως εθνικό θέμα, τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία και την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2008, η Βουλή διαλύεται και γίνονται εκλογές έξι μήνες νωρίτερα. Η ΝΔ με τον Κ. Καραμανλή ξανακερδίζει τις εκλογές.

Εκλογές 2009 ΠΑΣΟΚ

Προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές δύο χρόνια νωρίτερα με προσχήματα την δυσχερή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας λόγω της παγκόσμιας κρίσης του 2008 και την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί στην ψήφιση Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές με τον Γιώργο Παπανδρέου και οδηγεί τη χώρα στο ΔΝΤ και την τρόικα, τσακίζοντας μισθούς και συντάξεις. Τον Μάη του 2010 υπογράφονται οι δανειακές συμβάσεις και συμφωνίες γνωστές ως μνημόνιο 1.

Εκλογές 2012 (Μάιος) Νέα Δημοκρατία

Τα κόμματα που ψήφισαν το μνημόνιο έπαθαν πανωλεθρία. Η ΝΔ βρέθηκε πρώτη, μετρώντας όμως ισχυρές απώλειες. Το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση, χάνοντας επίσης πάνω από δύο εκατομμύρια ψηφοφόρους, ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ δεν μπαίνει στη Βουλή.

Τα αποτελέσματα των εκλογών δεν έδωσαν κυβέρνηση ικανή να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη της Βουλής και με την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Παναγιώτη Πικραμένου  η χώρα οδηγείται σε νέες εκλογές τον Ιούνη.

Κερδισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, οι «Ανεξάρτητοι Ελληνες» (ΑΝΕΛ) του Π. Καμμένου που προήλθαν από τη ΝΔ, και η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη. Η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται ανησυχητικά ενισχυμένη, μπαίνει για πρώτη φορά στη Βουλή με 21 βουλευτές.

Εκλογές 2012 (Ιούνιος) Νέα Δημοκρατία

Στις επαναληπτικές εκλογές του Ιούνη σχηματίζεται κυβέρνηση συνεργασίας των κομμάτων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά. Η υλοποίηση των δεσμεύσεων του μνημονίου χειροτερεύει κι άλλο το βιοτικό επίπεδο του λαού.

 

Εκλογές 2015 (Ιανουάριος) ΣΥΡΙΖΑ

Στις πρόωρες εκλογές, λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, του Γενάρη 2015, επικράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, που σε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ σχημάτισε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

Το Ποτάμι μπαίνει στη Βουλή, η Χρυσή Αυγή εξακολουθεί να είναι ισχυρή και μάλιστα τρίτη δύναμη στη Βουλή, οι ΑΝΕΛ και το ΠΑΣΟΚ χάνουν σημαντικές δυνάμεις και έδρες.

Παρά τις προγραμματικές δεσμεύσεις της και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιούλη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε συμφωνία με τους δανειστές της χώρας για τρίτο πρόγραμμα στήριξης, το λεγόμενο τρίτο μνημόνιο.

Μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου η Αριστερή Πλατφόρμα αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη δημιουργεί τη Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ), με βασικές πολιτικές θέσεις την καταγγελία των Μνημονίων.

Η Κυβέρνηση παραιτείται στις 20 Αυγούστου και προκηρύσσονται εκλογές για τις 20 Σεπτέμβρη 2015.

Εκλογές 2015 (Σεπτέμβριος) ΣΥΡΙΖΑ

Τις εκλογές κέρδισε τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ με 35,46%, με δεύτερο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία με 28,10%. Με μικρότερα ποσοστά, κάτω από 7% ακολούθησαν η Χρυσή Αυγή, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ, το Ποτάμι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων.

Ιστορικό υπήρξε το ρεκόρ της αποχής, που έφτασε με γενικό δείκτη στο 43,4%.

Μετά τα μεσάνυχτα – και ενώ το θρίλερ για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατάφερνε να εξασφαλίσει τελικά την αυτοδυναμία συνεχιζόταν – έγινε γνωστό πως ο Αλέξης Τσίπρας θα δεχθεί την επόμενη ημέρα στα γραφεία του στην Κουμουνδούρου τον Πάνο Καμμένο για να συζητήσουν τους όρους της μεταξύ τους συνεργασίας σε κυβερνητικό σχήμα. Όπερ και εγένετο…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ