Μητσοτάκης: Βαριά η ευθύνη μας, δεν θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες του λαού

Μητσοτάκης: Βαριά η ευθύνη μας, δεν θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες του λαού

«Δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να χάσω ούτε μια μέρα για να βελτιώσω τη ζωή των πολιτών» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, αναφερόμενος στις άμεσες προτεραιότητές του για την επόμενη ημέρα. Έως 10 Αυγούστου τα πρώτα νομοσχέδια για ΕΝΦΙΑ - 120 δόσεις - άσυλο. Μέτρα ανακούφισης για πληγέντες στο Μάτι.

«Έχουμε υποχρέωση να δώσουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι κάτι επιτέλους αλλάζει σε αυτή τη χώρα» τόνισε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, σχολιάζοντας μάλιστα ότι το κλίμα στις προγραμματικές δηλώσεις ήταν ήπιο. «Χαιρετίζω την εκδήλωση πολιτικού πολιτισμού» δεν υπήρξαν άγονες αντιπαραθέσεις, είπε χαρακτηριστικά.

«Η χώρα αποκτά σταθερότητα στο εσωτερικό και αξιοπιστία στο εξωτερικό» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «ο λαός μας εμπιστεύθηκε. Η ευθύνη μας είναι βαριά. Δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να περάσει ούτε μια μέρα που δεν θα αξιοποιήσω για να κάνω την ζωή των Ελλήνων καλύτερη».

Παράλληλα, απάντησε αιχμηρά στον στις αιτιάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ότι «η ΝΔ δεν νίκησε τον λαϊκισμό, αλλά τον τροφοδότησε», ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στο σχέδιό του για την επόμενη ημέρα και στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερα συμβολικής σημασίας είναι η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να εξαγγείλει σειρά μέτρων για τους πυρόπληκτους σε Μάτι και Νέο Βουτζά.

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται αργά το βράδυ με την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να «προσγειωθεί στο σήμερα. Στις 7 Ιουλίου έγιναν εκλογές και τις χάσατε» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ πως «ψεύτες και λαϊκιστές δεν σας λέμε εμείς, σας είπε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

«Δεν θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες των πολιτών. Λάθη θα γίνουν αλλά δεν θα αμφισβητηθεί ποτέ η προσήλωση στον κεντρικό στόχο» τόνισε, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνησή του θα προχωρήσει από τα λόγια στις πράξεις. «Λιγότερα λόγια, περισσότερες πράξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «τώρα είναι η ώρα να κάνουμε πραγματικότητα την αυτοδύναμη Ελλάδα του 21ου αιώνα. Ενωμένοι προχωρούμε και θα το κάνουμε. Η Βουλή αυτή πρέπει να γίνει ο καθρέφτης μίας χώρας που αλλάζει. Δεν θα επιτρέψω να περάσει ούτε μία μέρα που να μην αξιοποιήσω τη δύναμη που μου έδωσαν οι πολίτες, για να κάνω τη ζωή τους καλύτερη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, εστιάζοντας στο σχέδιό του για την επόμενη ημέρα.

Όπως είπε, δεν έχουμε μέρα για χάσιμο. Από την εποχή της φτώχειας περνάμε στις επενδύσεις, για την παραγωγή νέου πλούτου. Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται αμέσως, ψηφίζεται το σχετικό νομοσχέδιο ως κατεπείγον την επόμενη εβδομάδα.

Στο πλαίσιο αυτό και απαντώντας σε πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ότι η πολιτική του στηρίζει τους πλούσιους, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η μείωση δεν αφορά την Εκάλη αλλά τη μεσαία τάξη, την οποία «ο ΣΥΡΙΖΑ εξόντωσε. Τη μεσαία τάξη θα τη στηρίξουμε μέσω της εντολής του πήραμε από τον ελληνικό λαό».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη μείωση των πλεονασμάτων, την οποία χαρακτήρισε εφικτή, «όταν αποδείξουμε έμπρακτα την μεταρρυθμιστική μας δυναμική» και επιτέθηκε στους κ.κ. Τσίπρα – Βαρουφάκης για το πρώτο εξαμήνου του 2015. «Τα έφερε έτσι η ζωή σε αυτή την αίθουσα να βρίσκονται ταυτόχρονα το δίδυμο καταστροφής του πρώτου εξαμήνου του 2015 και θα μας δώσετε εσείς συμβουλές για την διαπραγμάτευση. Όταν το πρώτο εξάμηνο του 2015 συνδυάστηκε η αλαζονεία, η αμετροέπεια, η καταστροφή που οδήγησε σε κλείσιμο τραπεζών και ένα νέο αχρείαστο μνημόνιο και ήταν τότε η ΝΔ να κρατήσει την Ελλάδα όρθια. Πάει πολύ να μας κάνετε και μαθήματα διαπραγμάτευσης εσείς και ο κ. Βαρουφάκης» υπογράμμισε.

Απόλυτη προτεραιότητα η ασφάλεια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνησή του αποτελεί η ασφάλεια και «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε να αισθάνονται οι πολίτες ασφαλείς». Θα πατάξουμε την ανομία στις φυλακές, είπε, ενώ αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. «Τα πανεπιστήμια επιστρέφουν στους φοιτητές και τους καθηγητές. Το άσυλο των μολότοφ καταργείται αμέσως. Εύχομαι σε αυτήν τη μεγάλη τομή, να σας έχουμε συμμάχους».

Τα τρία πρώτα νομοσχέδια

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν προς ψήφιση μέχρι τις 10 Αυγούστου. Αυτά είναι το επιτελικό κράτος, οι άμεσες μειώσει φόρων που εξήγγειλε το Σάββατο (μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ και βελτίωση των 120 δόσεων), καθώς και η αποκατάσταση της κυβερνησιμότητας των δήμων και η κατάργηση του ασύλου.

Τόνισε, δε, πως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχουν έχουν ψηφιστεί συνολικά δέκα νομοσχέδια.

Απέκλεισε σενάρια αύξησης τιμολογίων της ΔΕΗ

Μιλώντας για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «αν χρειαστεί να πουληθούν κάποια περιουσιακά στοιχεία για να σωθεί η εταιρεία. Θα το κάνουμε, γιατί αλλιώς θα καταρρεύσει και θα μείνουν άνεργοι και θα φταίτε εσείς. Πίσω από αυτήν την απίστευτη καταστροφή που προκαλέσατε κρύβονται πολλές ευθύνες» είπε, αποκλείοντας αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Μάχη» για τα μακεδονικά προϊόντα

Ακόμη, ο πρωθυπουργός απάντησε στην κριτική που έχει δεχθεί για αλλαγή στάσης στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών τονίζοντας ότι είχε πει από το βήμα της Βουλής «ότι η Συμφωνία ήταν μια κακή συμφωνία», είχε προειδοποιήσει όμως ότι άπαξ και κυρωθεί δεν αλλάζει μονομερώς.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι θα δώσει μάχη για την ονομασία των προϊόντων και πως θα αξιοποιήσει την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος και τις διαπραγματεύσεις για να κερδίσει η χώρα όσο το δυνατόν περισσότερα.

Μέτρα για τους πληγέντες από τη φονική πυρκαγιά
Έκτακτα μέτρα για τους πληγέντες από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ανακοίνωσε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «θα δώσουμε ένα ουσιαστικό χέρι βοηθείας στο πληγέντες».

Με βάση όσα εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής:

α) Ξεμπλοκάρουν 31 εκατ. ευρώ για τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους τα οποία λιμνάζουν εδώ και 1 χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής, είπε και τόνισε πως καθαρίζεται το οικόπεδο στο Νέο Βουτζά στο οποίο συγκεντρώθηκε και παραμένει από πέρυσι τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.

Όπως τόνισε, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αμέσως μετά την αποψινή ψηφοφορία, περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό θα επιτρέψει με γρήγορες κινήσεις να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού. Με πρώτη τον άμεσο καθαρισμό του οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.

β) Επίσης, στην ίδια ΠΝΠ συγκροτείται φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Σε αυτήν συμμετέχουν με εκπροσώπους τους: οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η Γ. Γ. της Κυβέρνησης. Αποστολή του νέου φορέα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας. Η κυβέρνηση εμπιστεύεται την τοπική κοινωνία για το ζωντάνεμα του Ματιού και λέει «ναι» σε ένα διαφορετικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης.

γ) Ακόμη, ανατίθεται στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Υπό κανονικές συνθήκες το έργο αυτό θα χρειαζόταν μία 5ετία και τώρα ο πρωθυπουργός έθεσε σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ζητώντας να έχει γίνει μέσα σε ένα χρόνο, ώστε να έχει ολοκληρωθεί πριν τη δεύτερη μαύρη επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι.

Συγκεκριμένα, με εντολή του κ. Μητσοτάκη, η εφαρμογή των μέτρων ανακούφισης με αξιοποίηση και των κονδυλίων του ειδικού λογαριασμού ξεκινά μέσα στον Αύγουστο.

δ) Τέλος, είπε ότι οι συμπολίτες μας με βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή και σημείωσε πως οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ