Πέθανε ο Ερντογάν: Το ταξίδι και το… μάθημα της είδησης

Πέθανε ο Ερντογάν: Το ταξίδι και το… μάθημα της είδησης

«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι νεκρός. Υπέστη καρδιακή προσβολή και παρά τις προσπάθειες των ιατρών, δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή».

«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι νεκρός. Υπέστη καρδιακή προσβολή και παρά τις προσπάθειες των ιατρών, δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή». Από το απόγευμα της Δευτέρας 22 Ιουλίου, η είδηση άρχισε δειλά δειλά να εξαπλώνεται στον παγκόσμιο ιστό, με διεθνή Μέσα να επικαλούνται την πηγή της ισραηλινής Wikipedia από όπου, κυκλοφόρησε αρχικά η πληροφορία.

Οι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, σε συνδυασμό με τη σιωπή των τουρκικών Μέσων αλλά και των πολιτικών προσώπων, φούντωναν τη φλόγα και οι χρήστες του Διαδικτύου έβαλαν το χεράκι τους ώστε ο θάνατος του τούρκου ηγέτη, να… ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.

Στo Twitter, τα hashtags #erdogandead #erdogandied και #erdogone, δεν άρχισαν να γίνουν trending με άλλους να ξεσπούν σε πειράγματα και χιουμοριστικές αναφορές ενώ άλλους να παρακαλούν τον ύψιστο, να μην είναι αληθινές οι πληροφορίες.

Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, ο Ερντογάν έμοιαζε με τη γάτα του Σρόντιγκερ. Κανείς (τουλάχιστον δημοσιογράφος ή άλλο πολιτικό πρόσωπο) δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να επιβεβαιώσει το ότι ο τούρκος Πρόεδρος ζούσε ή αν είχε τελικά όντως πεθάνει. Όσο η σιωπή παρέμενε, οι φήμες αυξάνονταν και το γεωπολιτικό παιχνίδι δεν άργησε να μπει στη δράση, με τα Μέσα της ανατολικής Τουρκίας, να πλέκουν ιστορίες γύρω από την υπόθεση του θανάτου, παίζοντας «ψηλά» το θέμα. Το ίδιο δεν συνέβη με τους τούρκους πολίτες που άργησαν να ενημερωθούν με τις φήμες καθώς τα τουρκικά Media, σχεδόν αποσιώπησαν το θέμα. Η απάντηση και το τέλος της αγωνίας, ήρθε λίγες ώρες αργότερα όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε δημόσια συγχαρητήρια στον Μπόρις Τζόνσον (μέσω Twitter) για την ανάληψη της πρωθυπουργίας.

Τι μάθαμε όμως από την ερντογανική κρίση… καρδιάς; Πόσο αδύναμοι είμαστε τελικά στο να σταθούμε απέναντι σε ένα χρήστη που άλλαξε τα δεδομένα στην ισραηλινή Wikipedia και εκμεταλλεύτηκε την απραξία ή το φόβο των τούρκων δημοσιογράφων να ψάξουν ή να γράψουν κάτι σχετικά με τον παντοδύναμο σουλτάνο;

Ως πολίτες και ως δημοσιογράφοι, βρεθήκαμε με κλειστά τα μάτια και τα αυτιά για τουλάχιστον 10 ώρες, όσον αφορά το θάνατο ενός παγκόσμιου ηγέτη, την ώρα που οι επιτήδειοι χρήστες έδειχναν να απολαμβάνουν ακόμη μια περίπτωση ψευδών ειδήσεων.

Στο χιουμοριστικό πεδίο του θέματος, θα έχουμε να θυμόμαστε τις εξής ατάκες που διασκέδασαν το Διαδίκτυο:

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ