Στο «κόκκινο» λόγω πυρκαγιών η χώρα: Εκκένωση οικισμού στην Ελαφόνησο – Μάχη με τις φλόγες στον Μαραθώνα

Στο «κόκκινο» λόγω πυρκαγιών η χώρα: Εκκένωση οικισμού στην Ελαφόνησο – Μάχη με τις φλόγες στον Μαραθώνα

Στη μάχη με τις φλόγες έχει ριχτεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Ελαφόνησο μετά την αναζωπύρωση της πυρκαγιάς - Συνεχίζεται η προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στον Μαραθώνα

Στη μάχη με τις φλόγες έχει ριχτεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Ελαφόνησο μετά την αναζωπύρωση της πυρκαγιάς, που εκδηλώθηκε χτες, Σάββατο, στην περιοχή της Σίμου.

Ως αποτέλεσμα εκκενώθηκε και πάλι το κάμπινγκ ενώ επίσης εκκενώνεται προληπτικά και ο οικισμός Παναγιά.

Αυτή την ώρα επιχειρούν στο σημείο 90 πυροσβέστες με 19 οχήματα, 6 αεροσκάφη «Καναντέρ», 3 PZL και 4 ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν 4 υδροφόρες ΟΤΑ και 2 μηχανήματα έργου.

Μεγάλος αριθμός επισκεπτών έχει αρχίσει να εγκαταλείπει το νησί, ενώ η πορθμειακή γραμμή Πούντα-Ελαφόνησος έχει διακοπεί προσωρινά προκειμένου να αποφευχθεί η έλευση επιπλέον κόσμου στο νησί.

Σε επιφυλακή βρίσκεται στο λιμάνι του νησιού μία λάντζα και ένα πλωτό του λιμενικού. Για την ώρα δεν έχει ζητηθεί η συνδρομή τους για τη μεταφορά κατοίκων ή επισκεπτών σε άλλο σημείο του νησιού.

Η πυρκαγιά οριοθετήθηκε χθες, αλλά συνεχίζει να καίει σε ένα σημείο που είναι σωροί απορριμμάτων.

Σήμερα εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή η πυρκαγιά αναζωπυρώθηκε, δημιουργώντας πρόβλημα στο νησί, καθώς εκτός των άλλων έχει γίνει αφόρητη η κατάσταση λόγω του πυκνού καπνού.

H Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που σε tweet της μιλάει για μεγάλη αναζωπύρωση στην περιοχή, ανακοίνωσε ότι στο σημείο μεταβαίνει με ελικόπτερο και ο Γενικός Γραμματέας Νίκος Χαρδαλιάς με ομάδα της ΕΜΑΚ.

Καίνε ακόμα οι φωτιές στον Μαραθώνα

Την ίδια στιγμή η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου συνεχίζει να καίει.

Για την κατάσβεση της επιχειρούν 33 πυροσβέστες με 16 οχήματα και 48 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να οριοθετήσουν τη φωτιά, η οποία όμως συνεχίζει να καίει.

Παράλληλα η Πυροσβεστική από το απόγευμα του Σαββάτου έως τώρα, έχει κληθεί να αντιμετωπίσει 26 μικρότερες δασικές πυρκαγιές.

Μέσα σε ένα 24ωρο, υπενθυμίζεται ότι, η Πυροσβεστική αντιμετώπισε 134 αστικές πυρκαγιές και 58 δασικές πυρκαγιές.

Στο «κόκκινο» ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Πολλές περιοχές της χώρας έχουν τεθεί από το Σάββατο σε κατάσταση συναγερμού ενώ οι περισσότερες βρίσκονται σε κατηγορία κινδύνου 4.

Σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ, η θερμοκρασία αναμένεται να αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου, που σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους δημιουργεί μία εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση για την εκδήλωση πυρκαγιάς ενώ δυσχαιρένουν και το έργο της Πυροσβεστικής.

Πιο συγκεκριμένα, σε κατάσταση συναγερμού λόγω ακραίου κίνδυνου (κατηγορίας 5) για την εκδήλωση φωτιάς είναι οι εξής περιοχές
• Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία, κεντρική και νότια Εύβοια)
• Περιφέρεια Πελοποννήσου (Μεσσηνία, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)
• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)
Επιπλέον, υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) υπάρχει για τις εξής περιοχές σήμερα:
• Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)
• Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου
• Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες)
• Περιφέρεια Πελοποννήσου
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα)
• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
• Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Λευκάδα)
• Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)
• Περιφέρεια Ηπείρου (Πρέβεζα)

Ξύπνησαν μνήμες από Μάτι

Οι κάτοικοι έτρεχαν πανικόβλητοι προς την παραλία τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά στο Μαραθώνα και μια δεύτερη σύντομα στο Ζούμπερι.

Αν και η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση, η κατάσταση ήταν αρκετή για να φέρει μνήμες από την τραγωδία στο Μάτι.

Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στον Μαραθώνα το μεσημέρι σκόρπισε πανικό, παρά την άμεση και αποτελεσματική λειτουργία όλων των μηχανισμών, που είχαν τεθεί σε επιφυλακή ήδη από χθες.
Στο άκουσμα δε της πυρκαγιάς στο Ζούμπερι όπου βρίσκονται και παιδικές κατασκηνώσεις πάγωσε το αίμα, και ας κράτησε μόνο για λίγη ώρα, αφού η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση και καθοριστική.

H φωτιά έκαιγε κοντά σε κατοικημένη περιοχή, χωρίς όμως να απειλήσει άμεσα σπίτια. Ωστόσο στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι έντασης 7-8 μποφόρ που δυσκόλευαν το έργο της κατάσβεσης.

Ξεκίνησε η αποστολή του 112

Από το Σάββατο τέθηκε σε εφαρμογή η ενδιάμεση λύση λειτουργίας του αριθμού άμεσης ανάγκης 112. Οι πολίτες πήραν στα κινητά τους τηλέφωνα μήνυμα, που τους προειδοποιούσε για τον ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς.

Το μήνυμα ανέφερε: «Γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας 10-08-2019 11:56. Αποφύγετε ενέργειες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά στην ύπαιθρο. Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς. Οδηγίες προστασίας civilprotection.gr».

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Την απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής λόγω κινδύνου πυρκαγιάς, αποφάσισε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αποφασίστηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας πεζών και τροχοφόρων στις περιοχές: Χερσόνησο Κασσάνδρας-Περιοχή Μεσονήσι, κορυφογραμμή από Κασσανδρινό μέχρι Λουτρά Αγίας Παρασκευής, Χερσόνησο Σιθωνίας-Κορυφογραμμή από Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό μέχρι Συκιά, Κομίτσα μέχρι Ουρανούπολη-Κάκαβος από σήμερα Σάββατο μέχρι Τετάρτη 14 Αυγούστου στις 7.00 το πρωί.

Επίσης, την απόφαση να απαγορευθεί η κυκλοφορία πεζών και τροχοφόρων, στο δάσος του Σέιχ Σου, λόγω κινδύνου πυρκαγιάς, έλαβε η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολητικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

Συγκεκριμένα απαγορεύεται η κυκλοφορία στο τμήμα του Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης (Σειχ-Σου), που περικλείεται από την Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης, την Επαρχιακή Οδό Πεύκων- Ασβεστοχωρίου-Εξοχής και την Επαρχιακή Οδό Θεσσαλονίκης-Πανοράματος-Χορτιάτη, από σήμερα Σάββατο μέχρι την Τρίτη 13 Αυγούστου στις 07:30 το πρωί.
Σημειώνεται ότι για τρεις ημέρες η Πυροσβεστική έχει τεθεί σε Γενική Επιφυλακή.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ