Πύρινη κόλαση στην Εύβοια: Μέσα στα χωριά Μακρυμάλλη – Κοντοδεσπότι οι φλόγες – Νέο μέτωπο στην Ιστιαία

Πύρινη κόλαση στην Εύβοια: Μέσα στα χωριά Μακρυμάλλη – Κοντοδεσπότι οι φλόγες – Νέο μέτωπο στην Ιστιαία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Εύβοια, καθώς η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη με αποτέλεσμα να εκκενωθούν τα χωριά Κοντοδεσπότι, Μακρυμάλλη και Σταυρός. Οι φλόγες έχουν ήδη μπει στο χωριό Μακρυμάλλη, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχουν προκληθεί ζημιές σε σπίτια

Ανεξέλεγκτη καίει η φωτιά που μαίνεται από τα ξημερώματα της Τρίτης στην Εύβοια και πλέον οι φλόγες έχουν φτάσει μέσα στα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι. Οι προσπάθειες των πυροσβεστών είναι υπεράνθρωπες, ωστόσο τα πολλαπλά μέτωπα που έχουν ξεσπάσει δυσχεραίνουν το έργο τους. Σύμφωνα με την τελευταία εξέλιξη, ξέσπασε και νέα φωτιά, αυτή τη φορά στην Καταστανιώτισσα Ιστιαίας.

 Η πυρκαγιά έχει μπει στα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, οι περίπου 300 κάτοικοι των οποίων έχουν εκκενώσει την περιοχή από νωρίς το μεσημέρι. Ωστόσο, προβλήματα αντιμετωπίζουν και ο οικισμός Πλατάνα, για τον οποίο δόθηκε πριν από λίγο εντελή εκκένωσης, όπως και ο οικισμός Σταυρός, που εκκενώθηκε νωρίτερα.

Την ίδια ώρα, οκτώ κάτοικοι έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία της περιοχής λόγω αναπνευστικών και κινητικών προβλημάτων που αντιμετώπισαν.

Η περιοχή έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε από τη χώρα μας βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Οι δυνάμεις στο σημείο συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή όσο μπορούν λόγω του πυκνού καπνού και το ύψος της φλόγας. Τα εναέρια πετούν ψηλά και ουσιαστικά οι ρίψεις νερού από τόσο ψηλά που επιχειρούν τα πληρώματα δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Λόγω της μεγάλης σοβαρότητας της κατάστασης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επέστρεψε εκτάκτως στην Αθήνα και επιβλέπει από το Μέγαρο Μαξίμου την τιτάνια επιχείρηση των δυνάμεων. Κατά τις 18:30 μάλιστα, θα επισκεφτεί το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι.

Νέο μέτωπο στην Καστανιώτισσα

Την ίδια ώρα, νέο μέτωπο ξέσπασε νωρίς το απόγευμα στην περιοχή Καστανιώτισσα Ιστιαίας στην Εύβοια. Στο σημείο βρίσκονται 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη τύπου πετζετέλ.

Η φωτιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση, δεν απειλείται η κοινότητα, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνοντας το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής στο One Channel: Ζημιές σε σπίτια στο χωριό Μακρυμάλλη

Ζημιές έχουν προκληθεί σε σπίτια στο χωρίο Μακρυμάλλη στην Εύβοια, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, ο οποίος μίλησε στο One Channel. Ωστόσο δεν είναι ακόμα γνωστό το μέγεθος των ζημιών καθώς προέχει πρώτα η φωτιά τα τεθεί υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, η φωτιά εξελίσσεται σε δύσβατη περιοχή ενώ επιχειρούν 227 πυροσβέστες, 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», εναέρια μέσα που περιοδικά επιχειρούν και 1 συντονιστικό ελικόπτερο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «προέχει η απομάκρυνση των πολιτών και θα δοθεί μεγάλη μάχη για να μην περάσει σε κατοικημένες περιοχές και κινδυνέψουν άνθρωποι».

Το έργο των εναερίων δυνάμεων είναι δύσκολο λόγω των ανέμων αλλά και λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί από τις φωτιές, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ορατότητα.

Δραματικές ώρες – Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Οι καμπάνες από τις εκκλησίες στα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι είχαν αρχίσει να χτυπούν από νωρίς το μεσημέρι, ενώ οι κάτοικοι οι οποίοι είχαν ενημερωθεί από νωρίς για πιθανή εκκένωση εγκατέλειψαν τα χωριά προκειμένου να μεταβούν σε ασφαλή σημεία.

Τόσο οι πυροσβέστες όσο και οι αστυνομικοί μαζί με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης δίνουν εντολές προς τους κατοίκους να απομακρυνθούν άμεσα. Ασθενοφόρα βρίσκονται στην περιοχή για κάθε ενδεχόμενο, ενώ πολλά πεζοπόρα τμήματα βρίσκονται εντός των οικισμών όπου κάνουν τιτάνιες προσπάθειες.

«Τα παρατάμε όλα και φεύγουμε» τόνισε στο One Channel κλαίγοντας κάτοικος της περιοχής η οποία εγκατέλειψε το χωριό Κοντοδεσπότι. Οι κάτοικοι αμέσως μετά την εντολή εκκένωσης των δύο χωριών από τις Αρχές, μαζί με τις οικογένειές τους μπήκαν σε αυτοκίνητα των δήμων και της περιφέρειας ή απομακρύνθηκαν από το σημείο με δικά τους Ι.Χ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ