«Σεισμός» για τη Novartis – Τι θα κάνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για Παπαγγελόπουλο

«Σεισμός» για τη Novartis – Τι θα κάνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για Παπαγγελόπουλο

Στα «σχοινιά» φαίνεται ότι βρίσκεται ο πρώην υπουργός, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στον οποίον στρέφονται οι έρευνες και εκεί θα επικεντρωθεί και η πολιτική αντιπαράθεση.

Η υπόθεση της Novartis, που συντάραξε το πολιτικό σκηνικό τα προηγούμενα χρόνια, φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει για πολλούς μήνες.

Και θα προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις και στα δύο μεγάλα κόμματα, για διαφορετικούς λόγους στη ΝΔ και για διαφορετικούς στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αποκαλύψεις που έρχονται μέσα από τις καταθέσεις των μαρτύρων, όπως του εισαγγελέα Αγγελή, δημιουργούν νέο σκηνικό και βάζουν τις βάσεις για να υπάρξουν πολύ σοβαρές αποκαλύψεις σχετικά με το πώς στήθηκε η σκευωρία από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Στα «σχοινιά» φαίνεται ότι βρίσκεται ο πρώην υπουργός, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στον οποίον στρέφονται οι έρευνες και εκεί θα επικεντρωθεί και η πολιτική αντιπαράθεση.

Παρ’ ότι το όνομα του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, θα επανέρχεται καθώς θα ζητούν πολλοί να γίνει έρευνα για παράβαση καθήκοντος, θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα πιέσει η κυβέρνηση της ΝΔ προς αυτήν την κατεύθυνση.

Όμως, είναι άγνωστο τι θα συμβεί αν κατά τη διάρκεια της έρευνας υπάρξουν αποκαλύψεις για το τι ακριβώς έγινε με την υπόθεση της Novartis και με το πώς προσπάθησαν να «τελειώσουν» τα 10 πολιτικά πρόσωπα.

Ο κ. Αγγελής κατήγγειλε ότι ο Πάνος Πικραμμένος ενεπλάκη με ανύπαρκτο βίντεο ενώ και οι άλλοι εμπλεκόμενοι στοχοποιούν τους κουκουλοφόρους μάρτυρες και ζητούν την αποκάλυψή τους.

Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό η υπόθεση της Novartis θα παραμένει στο προσκήνιο και θα φέρνει πολλές εσωτερικές συγκρούσεις στα κόμματα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής, η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς την πλήρη διερεύνηση των ευθυνών του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου από την Προκαταρκτική Επιτροπή που αναμένεται να συσταθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι θα κληθούν μάρτυρες και εμπλεκόμενα πρόσωπα στην Επιτροπή προκειμένου να ελεγχθεί ο ρόλος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης στην υπόθεση, όπως και άλλων προσώπων που έχουν διαπράξει τυχόν αδικήματα.

Ωστόσο, στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης διατυπώνεται και η αντίθετη άποψη, από την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Μάκη Βορίδη και άλλους, ότι η Επιτροπή είναι καλύτερα να επιστρέψει τη δικογραφία στη Δικαιοσύνη προκειμένου να εξεταστεί εκεί η υπόθεση Novartis και η τυχόν ανάμειξη του κ. Παπαγγελόπουλου σε αυτήν

Ο πυρήνας του ζητήματος είναι νομικός και δυσνόητος, αλλά δεν μπορεί να ωση της θητείας του για μία πενταετία ακόμα. Μέχρι να επιστρέψει ο Πρωθυπουργός από τις ΗΠΑ δεν αναμένεται να κινηθεί καμία διαδικασία, και η δήλωση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σταύρου Καλαφάτη επέφερε σχετική ηρεμία καθώς ανήγγειλε τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τον κ. Παπαγγελόπουλο αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ερευνηθούν και άλλα αδικήματα αλλά και τυχόν επιπλέον πρόσωπα που είχαν ανάμειξη στην υπόθεση. Ομως η φράση ότι στο πλαίσιο της Επιτροπής θα αξιολογηθεί αν υφίσταται αρμοδιότητα της Βουλής για την άσκηση ποινικής δίωξης έχει προκαλέσει κραδασμούς και ερωτήματα.

Ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι εκείνος δεν στέλνει τους πολιτικούς του αντιπάλους στα δικαστήρια και η ΚΟ της ΝΔ δεν πρότεινε τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα. «Δεν μπορεί να αποδίδονται κατηγορίες σε πρώην πρωθυπουργούς, παρά μόνον αν προκύπτουν αδιάσειστες αποδείξεις. Διαφορετικά, δηλητηριάζεται η πολιτική Εμπειροι νομικοί που έχουν ασχοληθεί σε βάθος με την υπόθεση Novartis παρατηρούν ότι αν οι ενέργειες Παπαγγελόπουλου ανήκουν στην αρμοδιότητα των κοινών δικαστηρίων, επειδή τελέστηκαν «επ’ ευκαιρία» των υπουργικών του καθηκόντων ή και άσχετα προς αυτά, τότε το ίδιο ισχύει και για τυχόν ενέργειες του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Συνεπώς, το αν θα ελεγχθεί ή όχι ποινικά ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να το κρίνει η Βουλή με πολιτική γενναιοδωρία αλλά η Δικαιοσύνη. Και όταν μιλάμε για Δικαιοσύνη, προσθέτουν, εννοούμε την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, την οποία διευθύνει ακόμη η κυρία Τουλουπάκη, καθώς αυτό προβλέπεται ρητά από το άρθρο 35 ΚΠΔ όπως το τροποποίησε η σημερινή Βουλή τον Αύγουστο με τον νόμο 4623/2019!

Τα νομικά παράδοξα σωρεύονται καθώς η κυρία Τουλουπάκη ελέγχεται για πιθανή παράβαση καθήκοντος και ταυτόχρονα ελέγχει τα πρόσωπα κατά των οποίων θεωρείται ότι διέπραξε την παράβαση καθήκοντος!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Δήμητρας Κρουστάλλη στο «Βήμα της Κυριακής», η  Βουλή και κυρίως η κυβερνητική πλειοψηφία θα βρεθεί ενώπιον ενός ακόμα διλήμματος: θα ψηφίσει την άρση της ασυλίας του κ. Λοβέρδου, όπως επίμονα ζητεί ο ίδιος, ή θα κινηθεί εφαρμόζοντας τον νόμο, καθώς το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας για το οποίο κατηγορείται ο πρώην υπουργός Υγείας του ΠαΣοΚ έχει παραγραφεί και η Δικαιοσύνη απλώς θα διαπιστώσει αυτό το γεγονός. κρύψει το πολιτικό πρόβλημα που απειλεί να διχάσει τη Νέα Δημοκρατία και προκαλεί ένταση στη σχέση της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να τηρήσει λεπτές ισορροπίες. Από τη μια πλευρά θέλει να διατηρήσει την ηρεμία στη χώρα και το κλίμα κοινωνικής ειρήνης που είναι απαραίτητο για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάταξη της οικονομίας. Από την άλλη, ο Αντώνης Σαμαράς πιέζει να αποκαλυφθεί «η σκευωρία» στη Βουλή και να μην παραπεμφθεί με συνοπτικές διαδικασίες στη Δικαιοσύνη, που αποτελεί τον φυσικό χώρο του κ. Παπαγγελόπουλου.

Η έρευνα της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη συνεχίζεται για τον Αδωνι Γεωργιάδη, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και για τον Ανδρέα Λοβέρδο. Επιπλέον, ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι στενός φίλος του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου – αμφότεροι ανήκαν στην «καραμανλική πτέρυγα» της ΝΔ.

Δεν είναι τυχαία, λένε όσοι γνωρίζουν, η νυχτερινή επίσκεψη του Θανάση Καρτερού στο Προεδρικό Μέγαρο. Την συσχετίζουν με τον Δ. Παπαγγελόπουλο και τη Novartis.

Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Αγγελου Κωβαίου στο «Βήμα»: Τίτλοι τέλους στη σχέση του Αλέξη Τσίπρα με την «καραμανλική συνιστώσα» των δύο κυβερνήσεών του, και ειδικότερα με ένα από τα προεξάρχοντα στελέχη της, τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο, αναμένεται να πέσουν με τη διαδικασία διερεύνησης του σκανδάλου Novartis.

Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν θα πρόκειται για κάτι απλό και ότι η απόπειρα θα αποδειχθεί καθυστερημένη. Υπό αυτό το πρίσμα είναι εξαιρετικά πιθανό πως μέσω της κοινοβουλευτικής πλέον διαδικασίας θα καταδειχθεί (και) το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώξει την πολιτική του κυριαρχία χρησιμοποιώντας τα πλοκάμια της Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα δίκτυα, με στόχο την πολιτική εξόντωση αντιπάλων.

 

Οι καταγγελίες και οι έρευνες

Οι καταγγελίες σε βάρος του πρώην υπουργού και στενού συνεργάτη του κ. Τσίπρα, και ειδικότερα εκείνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, προήλθαν από τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, τον πρώην πρόεδρο του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλο και τον εν ενεργεία αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελή. Παρουσιάζουν ένα τρίγωνο στις κορυφές του οποίου βρίσκονται ο κ. Τσίπρας, ο κ. Παπαγγελόπουλος και συγκεκριμένοι δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι χειρίζονταν την υπόθεση Novartis. Μένει να αποσαφηνιστεί τι από όλα αυτά αποδεικνύεται και πώς.

Το υπό εξέταση ζήτημα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πώς θα κινηθούν εφόσον προχωρήσει η διαδικασία στη Βουλή είτε προχωρήσει η Προανακριτική Επιτροπή συγκεκριμένα στοιχεία και πρωτίστως η ταυτότητα των μέχρι και σήμερα «προστατευόμενων μαρτύρων», η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να βρεθεί μπροστά σε κάποια σημαντικά διλήμματα. Θα συνεχίσει να παρέχει κάλυψη στον πρώην υπουργό;

Ή θα επιχειρήσει να πάρει αποστάσεις και θα διαρρήξει οριστικά τη σχέση μαζί του; Σύμφωνα με πληροφορίες, επί των ημερών ακόμα του κ. Τσίπρα στην Ηρώδου Αττικού 19 είχε ήδη εκδηλωθεί δυσαρέσκεια, όσο η έρευνα για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» φάνηκε ότι όδευε προς το φιάσκο.

Το ερώτημα όμως που θα τεθεί αργά ή γρήγορα είναι αν πέραν του νομικού σκέλους ο κ. Τσίπρας θα έχει δυνατότητα να αποκηρύξει πολιτικά τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Η «προειδοποίηση» και τα μηνύματα

Ο ίδιος ο πρώην υπουργός έχει λάβει τα μηνύματα. Εξ ου και στη δήλωσή του της προηγούμενης εβδομάδας έβαλε στο κάδρο τον κ. Τσίπρα, παρ’ όλο που η κυβέρνηση επιχείρησε να τον βγάλει. Μεταξύ των άλλων σημείωσε: «Η ανυπαρξία οποιουδήποτε στοιχείου στη δικογραφία σε βάρος μου και σε βάρος του Αλέστον κ. Παπαγγελόπουλο. Η επικοινωνία μεταξύ τους ήταν συνεχής, οι γνωστές συσκέψεις πολλές και υπάρχει τουλάχιστον ένα αρκούντως «επιβαρυντικό» στοιχείο: η περιβόητη δήλωση του κ. Παπαγγελόπουλου έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, με την οποία προανήγγειλε το σκάνδαλο, έπειτα από σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό και τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ