BBC: Γιατί το Airbnb εξαγρίωσε τους αναρχικούς των Εξαρχείων (pic)

BBC: Γιατί το Airbnb εξαγρίωσε τους αναρχικούς των Εξαρχείων (pic)

Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC μιλάει για τα συνθήματα στα Εξάρχεια κατά του Airbnb και τα μηνύματα στους τουρίστες να εγκαταλείψουν την περιοχή από μία ομάδα με την ονομασία «Τουρισμός Εξάρχεια».

Στις έντονες αντιδράσεις που προκαλεί στα Εξάρχεια η αύξηση των τουριστών μέσω Airbnb και την άνοδο των ενοικίων αναφέρεται το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Ακτιβιστές σε μία περιοχή της Αθήνας που είναι γνωστή για την ριζοσπαστική αριστερή πολιτική αντιμετωπίζουν επισκέπτες που λένε ότι προκαλούν εξευγενισμό (gentrification) της περιοχής τους.

Ωστόσο δεν συμφωνούν όλοι ότι οι τουρίστες και τα πολύ αναγκαία μετρητά που φέρνουν είναι το πρόβλημα, αναφέρει το BBC.

Τουρισμός Εξάρχεια

Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο μιλάει για τα συνθήματα στα Εξάρχεια κατά του Airbnb και τα μηνύματα στους τουρίστες να εγκαταλείψουν την περιοχή από μία ομάδα με την ονομασία «Τουρισμός Εξάρχεια».

Οι ιδρυτές της ομάδας λένε ότι επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να εμπνεύσουν μία άμεση δράση κατά του gentrification.

Πολλοί κάτοικοι των Εξαρχείων λένε ότι ο αριθμός των τουριστών που επισκέπτεται την περιοχή έχει αυξηθεί σταθερά τα τελευταία χρόνια με άσχημες συνέπειες για την κοινότητα τους.

«Αυτό που θα ήθελα είναι να τραβήξω την προσοχή των ανθρώπων πριν φτάσουν εδώ», είπε ανώνυμα στο BBC ένας από τους ιδρυτές του «Τουρισμός Εξάρχεια». Και συνέχισε: «Ο βασικός στόχος είναι να ενθαρρύνουμε την δράση κατά του gentrification».

Ο ιδρυτής της ομάδας τονίζει ότι το ιδανικό αποτέλεσμα θα ήταν οι τουρίστες να αφήνουν άσχημα σχόλια στις σελίδες προκειμένου να αποθαρρύνουν άλλους από το να επισκεφθούν την περιοχή.

Στην ερώτηση αν η σελίδα στο Facebook προτρέπει σε βία ο ιδρυτής απαντά: «Το να σε διώχνουν από τα σπίτια είναι απαράδεκτο. Τα ενοίκια διπλασιάζονται. Δωμάτια που χρησιμοποιούνταν με 200 ευρώ τώρα διαφημίζονται με 600 ευρώ. Είναι φυσικό ότι όταν οι άνθρωποι αναλάβουν ευθεία δράση θα βάλουν στο στόχαστρο ανθρώπους που θεωρούν ότι καταστρέφουν την γειτονιά. Δεν είμαστε εναντίον του τουρισμού. Είμαστε εναντίον του οικονομικού μοντέλου του τουρισμού που διαλύει πόλεις», είπε ο ιδρυτής και εξήγησε ότι ο θυμός στην γειτονιά θα υπήρχε και χωρίς την σελίδα του.

Οι κάτοικοι αναφέρουν στο BBC ότι ο γρήγορος πολλαπλασιασμός των ιδιοκτησιών στο Airbnb έχει βοηθήσει να αυξηθούν οι τιμές των ακινήτων και των ενοικίων, βγάζοντας εκτός τους φτωχότερους ανθρώπους. Είναι μία γνωστή ιστορία, σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι. Ένας αριθμός δημοφιλών τουριστικών προορισμών όπως η Νέα Υόρκη, η Λισαβόνα και η Βαρκελώνη έχουν δει διαδηλώσεις κατά της εταιρείας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ