Συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν : Νέα εκεχειρία στη Συρία για 150 ώρες

Συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν : Νέα εκεχειρία στη Συρία για 150 ώρες

Επιπλέον διορία 150 ωρών για την απομάκρυνση των Κούρδων από τη βόρεια Συρία.

Μετά από μία μαραθώνια συνάντηση στο Σότσι, που κράτησε γύρω στις επτά ώρες, ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέληξαν σε συμφωνία για τη Συρία.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Πούτιν, Ρωσία και Τουρκία βρήκαν βιώσιμες λύσεις για την κατάσταση στα σύνορα με τη Συρία.

Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να γίνει νέα εκεχειρία στη βορειοανατολική Συρία για 150 ώρες, από το μεσημέρι της 23ης Οκτωβρίου.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι Κούρδοι θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει πίσω από τα 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία.

Στην κοινή ανακοίνωση, αναφέρεται ότι λες οι δυνάμεις του YPG θα «αφαιρεθούν» από την Μάνμπιτζ και το Ταλ Ριφάτ.

Η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» θα συνεχίσει σε μία περιορισμένη περιοχή – ανάμεσα στις πόλεις Τελ Αμπγιάντ και τη Ρας αλ Αϊν – σε μία απόσταση έως και 32 χιλιόμετρα εντός των εδαφών της Συρίας.

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας – Ρωσίας

Μετά την ολοκλήρωση της προθεσμίας των 150 ωρών, Ρωσία και Τουρκία θα πραγματοποιούν κοινές περιπολίες σε ζώνη δέκα χιλιομέτρων εντός της Συρίας.

Οι δύο πλευρές επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για τη διατήρηση της πολιτικής ενότητας και εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και για την προστασία της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας.

Υπογράμμισαν ότι επιθυμούν να πολεμήσουν την τρομοκρατία και τις αποσχιστικές τάσεις στα εδάφη της Συρίας.

Και οι δύο χώρες θα μεριμνήσουν για την επιστροφή των Σύριων προσφύγων στις χώρες τους.

Πούτιν: Οι ξένες δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί παράνομα στη Συράι πρέπει να αποχωρήσουν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε ότι οι ξένες δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία παράνομα θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα εδάφη.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία συμμερίζεται αυτή τη θέση, όπως επίσης και την ιδέα ότι η κυριαρχία της Συρίας θα πρέπει να διατηρηθεί.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, κατά τη μαραθώνια συνάντηση στο Σότσι ο Ερντογάν του εξήγησε τους στόχους της επιχείρησης στη Συρία, ενώ τόνισε ότι η κατάσταση στο συριακό έδαφος δεν θα πρέπει να δημιουργήσει κωλυσιεργίες στην Συνταγματική Επιτροπή.

Επίσης, υποστήριξε ότι η συριακή κυβέρνηση και οι κουρδικές δυνάμεις χρειάζεται να διεξάγουν διευρυμένες συνομιλίες προκειμένου να λάβουν υπ’ όψιν τα συμφέροντα όλων των θρησκειών που υπάρχουν στη χώρα.

Επανέλαβε ότι πρέπει να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

Ερντογάν: Δεν θα επιτρέψουμε αποσχιστικές τάσεις στη Συρία

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι δεν επιθυμεί ξένα εδάφη καθώς και ότι η Τουρκία «κάνει ό,τι μπορεί να απελευθερώσει εκτάσεις από μαχητές».

Διεμήνυσε επίσης ότι αρχής γενομένης την Τετάρτη, όλες οι κουρδικές μονάδες θα πρέπει να αποχωρήσουν πίσω από τα 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία, ενώ τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει αποσχιστικές τάσεις στη βόρεια Συρία.

ΗΠΑ : Θα αρθούν οι κυρώσεις έναντι στην Τουρκία αν τηρήσει τη συμφωνία εκεχειρίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία, εφόσον σεβαστεί τη συμφωνία εκεχειρίας στη βόρεια Συρία και μετά τη λήξη της πενθήμερης κατάπαυσης του πυρός, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

«Είναι μια δέσμευση την οποία θα τηρήσουμε», τόνισε ο αξιωματούχος αυτός, χωρίς να διευκρινίσει το πότε θα αρθούν οι κυρώσεις.

«Κάθε στρατιωτική επιχείρηση μετά τη λήξη της χρονικής διορίας των 120 ωρών (…) θα μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι οι Τούρκοι παραβίασαν τη συμφωνία μας, με τις αναπόφευκτες κυρώσεις» που συνεπάγεται κάτι τέτοιο, πρόσθεσε.

Αποχώρησαν οι Κούρδοι από τη ζώνη ασφαλείας

Οι Κούρδοι μαχητές γνωστοποίησαν στην Ουάσινγκτον ότι αποχώρησαν από τη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στρατηγός Μαζλούμ Κομπάνι Αμπντί είπε ότι έχει υλοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για την αποχώρηση των Συροκούρδων μαχητών.

Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη βορειοανατολική Συρία θα μεταβληθεί σε μόνιμη «μέχρι το τέλος του απογεύματος», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ