Άγριο λιντσάρισμα σε δήμαρχο – Την κούρεψαν και την περιέλουσαν με κόκκινη μπογιά

Άγριο λιντσάρισμα σε δήμαρχο – Την κούρεψαν και την περιέλουσαν με κόκκινη μπογιά

Θύμα άγριου λιντσαρίσματος έπεσε δήμαρχος στη Βολιβία.

Η δήμαρχος μίας μικρής πόλης της Βολιβίας λιντσαρίστηκε από εξαγριωμένους διαδηλωτές που την έσυραν ξυπόλητη στους δρόμους, την κούρεψαν και την περιέλουσαν με κόκκινη μπογιά.

H Patricia Arce, του κυβερνώντος κόμματος Mas παραδόθηκε στην αστυνομία λίγες ώρες μετά. Πρόκειται για το τελευταίο μίας σειράς βίαιων περιστατικών ανάμεσα σε υποστηρικτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στον απόηχο των αμφιλεγόμενων προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στην χώρα. Κατά τις συγκρούσεις έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον τρία άτομα.

Τι συνέβη;  

Μία ομάδα αντικυβερνητικών διαδηλωτών είχε στήσει μπλόκο σε μία γέφυρα στο Βίντο, μία μικρή πόλη στην περιφέρεια Κοτσαμπάμπα της κεντρικής Βολιβίας, στα πλαίσια των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων από την 20η Οκτωβρίου, ημέρα των προεδρικών εκλογών. Κατά το μπλόκο διαδόθηκαν φήμες ότι δύο διαδηλωτές της αντιπολίτευσης δολοφονήθηκαν σε παρακείμενες συγκρούσεις με υποστηρικτές του προέδρου Έβο Μοράλες, γεγονός που πυροδότησε την πορεία ενός εξαγριωμένου πλήθους στο δημαρχείο.

Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν τη δήμαρχο ότι προέτρεψε τους υποστηρικτές του Μοράλες να προσπαθήσουν να σπάσουν το μπλόκο αλλά και για τους δύο θανάτους, από τους οποίους ο ένας επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια. Εν μέσω κραυγών «δολοφόνε, δολοφόνε» κουκουλοφόροι έσυραν τη δήμαρχο ξυπόλητη ως τη γέφυρα. Εκεί την ανάγκασαν να γονατίσει, της έκοψαν τα μαλλιά και την περιέλουσαν με κόκκινη μπογιά. Παράλληλα την ανάγκασαν να υπογράψει επιστολή παραίτησης. Η Arce παραδόθηκε στην αστυνομία και μεταφέρθηκε σε κέντρο υγείας της περιοχής.    Το γραφείο της πυρπολήθηκε ενώ οι διαδηλωτές συνέτριψαν τα τζάμια του δημαρχείου.

Ένας 20χρονος το θύμα των συμπλοκών   

Ένας φοιτητής 20 ετών υπέκυψε χθες Τετάρτη στα τραύματα που υπέστη κατά τη διάρκεια των σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα σε διαδηλωτές προσκείμενους στην αντιπολίτευση και υποστηρικτές της κυβέρνησης του προέδρου Έβο Μοράλες στην Κοτσαμπάμπα, στην κεντρική Βολιβία, δήλωσε ιατρική πηγή.

«Ναι, είναι νεκρός (…) εξαιτίας καρδιακής ανακοπής», επιβεβαίωσε γιατρός σε νοσοκομείο στην Κοτσαμπάμπα στο Γαλλικό Πρακτορείο. Σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση που επικαλέστηκαν βολιβιανά ΜΜΕ, ο διαδηλωτής που υπέκυψε εισήχθη στα επείγοντα περιστατικά με «σοβαρό κρανιακό τραυματισμό, κάταγμα της βάσης του κρανίου» και βρισκόταν ήδη σε κώμα.   Άλλοι περίπου είκοσι άνθρωποι τραυματίστηκαν στα επεισόδια στην Κοτσαμπάμπα.

Για αθώο θύμα ομάδων που ενθαρρύνουν το φυλετικό μίσος μεταξύ βολιβιανών αδελφών, έκανε λόγο ο Μοράλες  

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για τον θάνατο του νεαρού Λίμπερτ Γκουσμάν, αθώου θύματος της βίας που προωθούν πολιτικές ομάδες οι οποίες ενθαρρύνουν το φυλετικό μίσος μεταξύ βολιβιανών αδελφών», ανέφερε ο πρόεδρος Μοράλες μέσω Twitter. «Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για κοινωνική ειρήνη», πρόσθεσε ο σοσιαλιστής πρόεδρος, που είναι αντιμέτωπος με διαδηλώσεις που έχουν κεντρικό αίτημα την παραίτησή του και τη διοργάνωση νέων εκλογών.

Από την πλευρά του ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, μια από τις μορφές της αντιπολίτευσης της Βολιβίας, αφίχθη αργότερα χθες Τετάρτη στη Λα Πας, όπου έχει σκοπό να επιδώσει στον αρχηγό του κράτους ένα κείμενο που προβλέπει την παραίτηση του από την εξουσία. Ο Καμάτσο, πρόεδρος της ισχυρής Επιτροπής υπέρ της Σάντα Κρους, συντηρητικής οργάνωσης που εκπροσωπεί εμπόρους, επιχειρηματίες και απλούς πολίτες, έχει μετατραπεί στον ηγέτη του κινήματος εναντίον του Μοράλες παρότι δεν ήταν υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές.

«Ελπίζω ότι θα επιτύχουμε τον σκοπό μας», είπε ο Καμάτσο σε βίντεο που μεταδόθηκε μέσω του λογαριασμού του στο Facebook δύο ώρες μετά την προσγείωση του αεροσκάφους που τον μετέφερε στο αεροδρόμιο Ελ Άλτο της Λα Πας, όπου τον υποδέχθηκαν τόσο υποστηρικτές του όσο και μια ομάδα εμφανώς εχθρική απέναντί του. «Επιδιώκουμε την ειρήνη στη χώρα, δεν θέλουμε να διχάσουμε τη Βολιβία», πρόσθεσε και εξέφρασε την ελπίδα «να μη γίνουν συγκρούσεις» στις διαδηλώσεις στη Λα Πας.

Πηγή: www.lifo.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ