Επαναστατική Αυτοάμυνα : Το μεγάλο χτύπημα που ετοίμαζε και τα σενάρια των Αρχών

Επαναστατική Αυτοάμυνα : Το μεγάλο χτύπημα που ετοίμαζε και τα σενάρια των Αρχών

Μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα σε αστυνομικό στόχο ετοίμαζε η «Επαναστατική Αυτοάμυνα» - Η ληστεία στο Χολαργό που άνοιξε το δρόμο για την επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής - Διώξεις για οκτώ πράξεις, εκ των οποίων οι τρεις κακουργηματικού χαρακτήρα - Ολο το χρονικό των εξελίξεων.

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τη μεγάλη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής στην Αττική με τρεις συλλήψεις, 15 προσαγωγές, την ανακάλυψη οπλισμού και την ταυτοποίηση του καλάσνικοφ της οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα».

Όπως αποκαλύφθηκε όμως, οι αρχές βρίσκονταν εδώ και καιρό στα ίχνη των τρομοκρατών και η ληστεία σε κατάστημα τυχερών παιχνιδιών στο Χολαργό και κυρίως τα παιδαριώδη λάθη των δραστών απλά άνοιξε το δρόμο των εξελίξεων και σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν αποσόβησε μεγάλη αιματηρή τρομοκρατική επίθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της οργάνωσης, η οποία έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις μόνο με καλάσνικοφ και χειροβομβίδα, προετοιμάζονταν για ισχυρό χτύπημα.

Το γεγονός ότι εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, αντικείμενα όπως πυροκροτητές και ζελατοδυναμίτιδα δείχνει ότι ήθελαν να αναβαθμίσουν τη δράση τους. Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ, μάλιστα, λένε ότι ο στόχος θα ήταν σίγουρα κάποιος αστυνομικός με αφορμή τις εκκενώσεις καταλήψεων, την επέτειο του πολυτεχνείου αλλά και την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Εκτός των άλλων εντοπίστηκε φάρος περιπολικού, πλαστές πινακίδες, αλεξίσφαιρο γιλέκο και μία τσάντα με εκρηκτική ύλη ANFO. Μάλιστα οι αστυνομικοί επιτελείς κάνουν σκέψεις για το εάν βρέθηκε αντιμέτωπη με μία τρομοκρατική οργάνωση ή με συγκοινωνούντα δοχεία δεύτερης οργάνωσης που βάζει βόμβες.

Κι αυτό, διότι τα εκρηκτικά που βρέθηκαν στην γιάφκα σε κάθε περίπτωση δεν συνάδουν, επισημαίνουν οι αρχές, με τον τρόπο δράσης της Επαναστατικής Αυτοάμυνας. Οι πληροφορίες αυτές δίνουν νέα διάσταση στην υπόθεση της γιγάντιας επιχείρησης που ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ωστόσο το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το βίντεο – ντοκουμέντο

Η αρχή του νήματος των εξελίξεων πάντως, φαίνεται πως είναι το λάθος που έκαναν τα μέλη της οργάνωσης κατά τη διάρκεια της ληστείας σε κατάστημα τυχερών παιχνιδιών στο Χολαργό.

Εκεί τραυματίστηκε ο 46χρονος καταζητούμενος, όταν το καλάσνικοφ που κρατούσε ο συνεργός του και ένας εκ των συλληφθέντων εκπυρσοκρότησε. Μάλιστα, η κάμερα κλειστού κυκλώματος καταγράφει, στις 11 το βράδυ της 21ης Οκτωβρίου, τις κινήσεις των δυο μελών της οργάνωσης την ώρα που βγαίνουν από το πρακτορείο.

Όπως φαίνεται σε βίντεο που δημοσιεύει το protothema.gr, προηγείται ο 41 ετών συλληφθείς, ο οποίος κρατάει στο δεξί του χέρι το καλάσνικοφ. Πίσω του βρίσκεται ο 46χρονος καταζητούμενος.

Ξαφνικά, την ώρα που ο 41χρονος έχει βγει από την πόρτα, το δεξί του χέρι με μια αδέξια κίνηση προσπαθεί να δώσει το καλάσνικοφ στον συνεργό του που ακολουθεί, όμως τα δυο χέρια χτυπάνε, με αποτέλεσμα το όπλο να εκπυρσοκροτήσει, να τραυματίσει στο αριστερό γόνατο τον 46χρονο καταζητούμενο και στη συνέχεια να σπάσει τη τζαμαρία.

Ο καταζητούμενος δεν παίρνει το όπλο και κουτσαίνοντας απομακρύνεται μαζί με τον συνεργό του και στη συνέχεια επιβιβάζονται στην κλεμμένη μοτοσικλέτα και απομακρύνονται. Δυο τετράγωνα πιο κάτω εγκαταλείπουν τη μηχανή αφού πρώτα της ρίχνουν χλωρίνη για να σβήσουν τα αποτυπώματα και εξαφανίζονται. Το αίμα του 46χρονου, ωστόσο, προδίδει την ταυτότητα του και σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της οργάνωσης.

Οι δύο γιάφκες

Από τις έρευνες προέκυψε πως λίγα μέτρα από το σημείο της ληστείας στο Χολαργό, τα μέλη της Επαναστατικής Αυτοάμυνας είχαν «στήσει» τη δεύτερη γιάφκα τους. Η πρώτη ήταν στην Κυψέλη.

Τα όπλα μεταφέρθηκαν μετά την 21η Οκτωβρίου (όταν τα μέλη της οργάνωσης έκαναν τη ληστεία) στο διαμέρισμα του Χολαργού, στην οδό 17ης Νοέμβρη 57, ενώ το διαμέρισμα της Κυψέλης καθαρίστηκε επιμελώς με χλωρίνη και δεν βρέθηκαν όπλα.

Στο πρώτο διαμέρισμα βρέθηκε μεγάλος οπλισμός.

Ειδικότερα, οι Αρχές βρήκαν:

  • Πέντε (5) πολεμικά τυφέκια τύπου καλάσνικοφ
  • Ένα (1) υποπολυβόλο
  • Δύο (2) τεμάχια ζελατινοδυναμίτιδα
  • Δύο (2) πυροβόλα πιστόλια
  • Τέσσερις (4) χειροβομβίδες δακρυγόνου CS
  • Έξι (6) κοινοί πυροκροτητές
  • Εννέα (9) ηλεκτρικοί πυροκροτητές
  • Δύο (2) αυτοσχέδιοι ηλεκτρικοί πυροκροτητές
  • Ένα (1) τεμάχιο εκρηκτικής ύλης (πιθανόν TNT)
  • Δύο (2) φυσίγγια εκρηκτικής ύλης, πιθανόν ζελατινοδυναμίτιδα
  • Τρεις (3) πυροδοτικοί μηχανισμοί χειροβομβίδας
  • Τρία (3) σώματα χειροβομβίδας

Δίωξη για τρία κακουργήματα και πέντε πλημμελήματα

Σε βάρος των δύο συλληφθέντων ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών της Αθήνας διώξεις για οκτώ πράξεις, εκ των οποίων οι τρεις κακουργηματικού χαρακτήρα.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας, μελετώντας τα στοιχεία της προανακριτικής δικογραφίας άσκησε σε βάρος των δύο συλληφθέντων και δύο ακόμα ατόμων, που αναζητούνται από τις διωκτικές αρχές, ποινικής δίωξη για:

  • Τρομοκρατικές πράξεις από κοινού και κατ´εξακολούθηση
  • Τρομοκρατική οργάνωση με την επιβαρυντική περίσταση της κατοχής εκρηκτικών υλών
  • Διακεκριμένη περίπτωση όπλων
  • Κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών
  • Παράνομη οπλοφορία
  • Παράνομη οπλοχρησία
  • Παράνομη οπλοκατοχή
  • Προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών

Παράλληλα, εκτελέστηκε το ένταλμα σύλληψης σε βάρος των δύο συλληφθέντων που είχε εκδοθεί σε βάρος τους για τη ληστεία στις 21 Οκτωβρίου 2019.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του ανακριτή από τον οποίο ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για την Τρίτη, ώστε να ενημερωθούν για τα στοιχεία της δικογραφίας και να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους.

Στον εισαγγελέα βρίζοντας και κλωτσώντας

Το βράδυ του Σαββάτου οι δύο από τους τρεις συλληφθέντες τρομοκράτες μετά την ευρεία επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής που οδήγησε στην ταυτοποίηση της δράσης της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

Με αλεξίσφαιρα και τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα, μόλις είδε τα τηλεοπτικά συνεργεία ο ένας από τους δυο συλληφθέντες άρχισε να βρίζει και μπαίνοντας στα δικαστήρια, κλώτσησε την πόρτα. «γ@@ω την Π@@@@@α σας, γα@@ το σπίτι σας φώναζε την ώρα που αστυνομικοί τον μετέφεραν στο γραφείο του εισαγγελέα.

Ο ρόλος του 46χρονου που αναζητείται

Στο μεταξύ, στο σπίτι του 46χρονου που αναζητείται έχουν εντοπιστεί στικάκια, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Η σημασία της έρευνας είναι μεγάλη καθώς οι αστυνομικοί αναζητούν τις προκηρύξεις της οργάνωσης.

Όσον αφορά τον 46χρονο είναι σοβαρά τραυματισμένος και είναι πολύ πιθανόν να κινδυνεύσει η υγεία του.

Ο ίδιος άνδρας είναι ο διαχειριστής της κατάληψης «Gar». Αυτή η κατάληψη προκάλεσε αντιπαραθέσεις στα Εξάρχεια, καθώς σε πρόσφατη επιχείρηση του Λιμενικού στα Εξάρχεια, βγήκαν από τη συγκεκριμένη κατάληψη διάφορα άτομα και απείλησαν τους λιμενικούς. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα πρόσωπο που έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Εξάρχεια.

Η ταυτοποίηση του καλάσνικοφ

Πάντως, όπως επιβεβαιώθηκε και από τη βαλλιστική εξέταση, πρόκειται για την οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα», η οποία έχει επιτεθεί δύο φορές στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, τρεις φορές σε διμοιρία των ΜΑΤ στη Χαριλάου Τρικούπη, μία φορά στην πρεσβεία του Μεξικού και είναι η οργάνωση που είχε πετάξει χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία πριν την επίσκεψη Ομπάμα, στις 10 Νοεμβρίου 2016.

Το ένα εκ των καλάσνικοφ που βρέθηκε στη γιάφκα του Χολαργού, από την ταυτοποίηση, προκύπτει ότι είχε χρησιμοποιηθεί σε:

  • Ρίψη πυροβολισμών, την 25-05-2014 (ημέρα διεξαγωγής των Ευρωεκλογών), εναντίον των κεντρικών Γραφείων του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα
  • Ρίψη πυροβολισμών, την 31-07-2016, εναντίον της Πρεσβείας του Μεξικό στην Αθήνα
  • Ρίψη πυροβολισμών, την 10-01-2017, εναντίον Διμοιρίας της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΜΑΤ), που είχε διατεθεί στη φύλαξη των Κεντρικών Γραφείων του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα, κατά την οποία επήλθε τραυματισμός αστυνομικού.
  • Ρίψη πυροβολισμών, την 06-11-2017, εναντίον Διμοιρίας της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΜΑΤ), που είχε διατεθεί στη φύλαξη των Κεντρικών Γραφείων του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ