Κοινωνικό μέρισμα: Χαμηλότερες προσδοκίες για τα ποσά

Κοινωνικό μέρισμα: Χαμηλότερες προσδοκίες για τα ποσά

Τι θα κρίνει πότε και πώς θα δοθεί το κοινωνικό μέρισμα.

Για νέο κύκλο παροχών ετοιμάζεται η κυβέρνηση με φόντο το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού. Μετά τον ΕΝΦΙΑ, τις 120 δόσεις, το επίδομα θέρμανσης έρχεται και το κοινωνικό μέρισμα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε διανομή του μερίσματος στο τέλος του έτους «στοχευμένα και με έμφαση στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας».

Όμως πηγές από το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξες για την πορεία των εσόδων. Η πλήρης εικόνα των εσόδων του Οκτωβρίου θα αποτυπωθεί στις πρώτες ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες τα έσοδα εμφανίζονται μειωμένα.

Το κοινωνικό μέρισμα

Αρμόδιοι παράγοντες χαμηλώνουν τον πήχη των μεγάλων προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν ιδίως μετά την πρόβλεψη της Standard and Poor’s για πλεόνασμα 4,3% του ΑΕΠ φέτος. Η επιβεβαίωση μιας τέτοιας πρόβλεψης θα οδηγούσε σε υπερπλεόνασμα της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα διανομής μερίσματος ακόμα και 1 δισ. ευρώ.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επιμένει στην πρόβλεψη η οποία έχει εγγραφεί στον προσχέδιο προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ αν και η Κομισιόν εμφανίζεται πιο αισιόδοξη βάζοντας τον πήχη στο 3,8%. Τα μεγέθη αυτά υποδεικνύουν ένα εύρος δημοσιονομικού χώρου μεταξύ 350 εκατ. ευρώ και 550 εκατ. ευρώ αν και το προηγούμενο διάστημα υπήρχε αισιοδοξία για ακόμα καλύτερες επιδόσεις.

Κατά συνέπεια θα υπάρξει ένας δημοσιονομικός χώρος της τάξεως των 500 εκατ. και το μέρισμα που θα δοθεί θα είναι 200 εκατ. ή και λίγο χαμηλότερα.

Όπως είναι φυσικό τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι, αλλά και ποιοι θα είναι δικαιούχοι θα εξαρτηθεί από το συνολικό ποσό που θα μοιράσει η κυβέρνηση ως κοινωνικό μέρισμα.

Το υπουργείο Οικονομικών θα κάνει τις επόμενες ημέρες τους τελικούς λογαριασμούς για το πλεόνασμα καθώς οι όποιες αποφάσεις διανομής κοινωνικού μερίσματος θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2020, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 20 Νοεμβρίου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ