Δρακόντεια μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. για το Πολυτεχνείο

Δρακόντεια μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. για το Πολυτεχνείο

Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου με την ΕΛ.ΑΣ. να έχει θέσει σε ισχύ ειδικό σχέδιο για την αποφυγή επεισοδίων.

Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου με την ΕΛ.ΑΣ. να έχει θέσει σε ισχύ ειδικό σχέδιο για την αποφυγή επεισοδίων.

Στο δρόμο βρίσκεται από χθες 5.000 αστυνομικοί με σκοπό να μην δημιουργεί ένταση τόσο στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα όσο και στην περιοχή των Εξαρχείων.

Οι πύλες του Πολυτεχνείου θα είναι ανοιχτές σήμερα μέχρι τις 9 το βράδυ, ενώ την Κυριακή, ημέρα της μεγάλης πορείας προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, οι πύλες θα κλείσουν στη 1 το μεσιμέρι.

Ειδικές οδηγίες έχουν λάβει οι επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο καθώς υπάρχουν φόβοι ότι αντιεξουσιαστές θα προσπαθήσουν να καταλάβουν τα ιδρύματα.

Στο μικροσκόπιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού έχουν μπει όσοι φέρουν σακίδια καθώς συχνά μετατρέπονται σε μέσα μεταφοράς αντικειμένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επεισόδια όπως πέτρες κλπ. Παράλληλα, ελικόπτερο της ΕΛΑΣ και τα drones θα δίνουν στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ εικόνα σε πραγματικό χρόνο από δρόμους αλλά και ταράτσες των πολυκατοικιών στα Εξάρχεια, στις οποίες μπορεί να έχουν αποθηκεύσει υλικό οι αντιεξουσιαστές για να επιτεθούν στους αστυνομικούς στο τέλος της πορείας.

Πρεμιέρα θα κάνουν και τα μέλη της νεοσύστατης ομάδας μοτοσυκλετιστών «Δράση», που είναι η συνέχεια της «Δελτα». Ήδη, σε κλοιό ασφαλείας βρίσκονται από σήμερα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ έντονη θα είναι η παρουσία σε δημόσια κτίρια, όπως Βουλή, πρεσβείες κλπ και η παρουσία πάνω από δέκα κλούβες των ΜΑΤ μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Ποιοι δρόμοι θα παραμείνουν κλειστοί

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύουν, σύμφωνα με την αστυνομία, λόγω των εκδηλώσεων για την «46η Επέτειο του Πολυτεχνείου», στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μέχρι την πλατεία Κάνιγγος, σήμερα Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε εφαρμογή και από τις 12:00 αύριο Κυριακής 17 Νοεμβρίου 2019, ημέρα της πορείας, ενώ θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου στους οδικούς άξονες της Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις εκάστοτε κυκλοφοριακές συνθήκες.

Ακόμη, σύμφωνα με απόφαση της «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.», θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία – τρόλεϊ).

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Η αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς, από σήμερα έως και αύριο Κυριακή, να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και γύρω από την πρεσβεία των Η.Π.Α, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Κατάθεση στεφάνων από την πολιτική ηγεσία

Με την κατάθεση στεφανιών συνεχίζονται σήμερα Σάββατο οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Την Παρασκευή κατέθεσε στεφάνι αντιπροσωπεία της Βουλής.

Ο βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Καλλιάνος, εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων, μαζί με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης και τη βουλευτή του «Μέρα 25» Φωτεινή Μπακαδήμα.

Αμέσως μετά την κατάθεση του στεφάνου, ο Γιάννης Καλλιάνος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Τη μέρα αυτή τιμάμε τους αγώνες μιας ολόκληρης γενιάς για την αποκατάσταση της δημοκρατίας απέναντι στον αυταρχισμό της δικτατορίας. Ο αγώνας για τη δημοκρατία είναι ένας διαρκής αγώνας διότι, όπως γνωρίζουμε, τίποτε δεν είναι δεδομένο».

Το πρωί του Σαββάτου κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Πάνος Σκουρλέτης, ενώ από τη Νεολαία ο γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου, Σωτήρης Αλεξίου.

Επίσης, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στεφάνι στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Προς στιγμήν δημιουργήθηκε ένταση και το στεφάνι που κατέθεσαν τελικά τα μέλη του κόμματος οι φοιτητές το πήραν και το κατέστρεψαν.

Παυλόπουλος : Το Πολυτεχνείο πηγή έμπνευσης για την αξία της ελευθερίας

«Η Επέτειος της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αυτής της κορυφαίας στιγμής της Αντίστασης κατά της εθνικώς εγκληματικής εφτάχρονης δικτατορίας 1967-1974, είναι Επέτειος Μνήμης των Αγωνιστών και των θυμάτων που έπεσαν στον βωμό της Δημοκρατίας, κατά την διάρκεια αυτής της σκοτεινής περιόδου» σημειώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Στο μήνυμά του για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζει: «Είναι όμως, ταυτοχρόνως, και διαρκής πηγή έμπνευσης ως προς την αξία της Ελευθερίας, η οποία για εμάς, τους Έλληνες, είναι, όπως έχει αποδείξει η Ιστορία μας, αρχή βιωματική, με την έννοια ότι οι Έλληνες είμαστε Λαός και Έθνος της Ελευθερίας».

«Κατά συνέπεια, η Επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μας υπενθυμίζει ότι οφείλουμε ν’ αγωνιζόμαστε υπέρ της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας στο διηνεκές, εκπέμποντας, urbi et orbi, το μεγάλο “Όχι” σε κάθε μορφής τυραννία και το μεγάλο “Ναι” στον Άνθρωπο και τα Θεμελιώδη Δικαιώματά του” καταλήγει ο κ. Παυλόπουλος.

ΝΔ: Αφετηρία για την αναζήτηση λύσεων στα σύγχρονα προβλήματα

«Το Πολυτεχνείο είναι σύμβολο ενότητας και μάχης για τη Δημοκρατία και συνεπώς ανήκει σε όλους τους Έλληνες που πιστεύουν στις αρχές και τις αξίες της» αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης, στο μήνυμά του για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

«Αποτελεί πηγή έμπνευσης και είναι αφετηρία για την αναζήτηση λύσεων στα σύγχρονα προβλήματα της Δημοκρατίας μας» λέει ο κ. Γαϊτάνης και σημειώνει: «Στη Μεταπολίτευση, παρά τα προβλήματα, η χώρα έκανε άλματα. Τώρα όμως, στη νέα εποχή, χρειαζόμαστε νέα ώθηση».

ΚΚΕ: Συνεχίζουμε στα μηνύματα που δίνουν οι αγωνιστές

«Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα και σήμερα, στον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, της υποβάθμισης της παιδείας, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ στην περιοχή, ενάντια στην τρομοκρατία, την αστυνομική βία, τον κρατικό αυταρχισμό και την καταστολή. Συνεχίζουμε στα μηνύματα που δίνουν οι αγωνιστές του Πολυτεχνείου, η εξέγερση του Πολυτεχνείου, πιο δυναμικά, πιο μαζικά, με αισιοδοξία, για την τελική νίκη του λαού και της νεολαίας» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας μετά την κατάθεση στεφάνου στον χώρο του Πολυτεχνείου.

«Το πλήθος του κόσμου, που συρρέει απ’ την πρώτη ημέρα του αγωνιστικού εορτασμού, εδώ στο Πολυτεχνείο, ιδιαίτερα της νεολαίας, των φοιτητών, των μαθητών, των νέων εργαζομένων, σε συνδυασμό με το ότι στις πύλες ξαναγράφονται τα συνθήματα «Έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ», ξανακούγεται από τα μεγάφωνα το «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», είναι η καλύτερη απάντηση ότι ο αγώνας θα δυναμώσει απέναντι και στην κρατική καταστολή, που πάντα, διαχρονικά, απ’ όλες τις κυβερνήσεις, πάει χέρι – χέρι με το χτύπημα των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας» δήλωσε, επίσης, μετά την κατάθεση στεφάνου στον χώρο του Πολυτεχνείου, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ