Έρχονται αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές

Έρχονται αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές

Τον Ιανουάριο «κληρώνει» ο υπολογισμός για τις ασφαλιστικές εισφορές.

Τον Ιανουάριο του 2020 αναμένεται να είναι έτοιμο το τελικό σχέδιο για τις ασφαλιστικές εισφορές.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε πως το ύψος των εισφορών που χρεώνονται σε 1,4 εκατομμύρια αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους είναι αντισυνταγματικό καθώς υπολογίζεται στο 20% -δεν έχει ενσωματωθεί στο σκεπτικό του Ανωτάτου Δικαστηρίου η τελευταία αλλαγή του 2019, με την οποία η εισφορά έπεσε από 20% στο 13,33%- του εισοδήματός τους.

Οι ασφαλιστικές εισφορές

Με το νέο ασφαλιστικό, οι επαγγελματίες αποκτούν τη δυνατότητα να επιλέγουν οι ίδιοι πόσα θα πληρώνουν για ασφαλιστικές εισφορές.

Το ελάχιστο όριο θα είναι τα 220 ευρώ τον μήνα και οι εισφορές θα μπορούν να φτάσουν και στα 522 ευρώ τον μήνα ενώ όσο μεγαλύτερες είναι οι εισφορές, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η σύνταξη.

Η επιλογή θα γίνεται από το επαγγελματία και θα μπορεί να αλλάζει κάθε χρόνο.

Το γεγονός όμως είναι ότι κάποιος που θα θελήσει για ένα ή για περισσότερα χρόνια να κρατήσει χαμηλά τις εισφορές για να τονώσει τα καθαρά του κέρδη, θα μπορεί να το κάνει και δεν θα έχει πλέον τον βραχνά να πληρώνει το 20,28% των κερδών στον ΕΦΚΑ «βρέξει, χιονίσει».

Πιο αναλυτικά, οι ασφαλιστικές κατηγορίες των εισφορών θα διαμορφώνονται, σε γενικές γραμμές ως εξής:

– 1η ασφαλιστική κατηγορία: 220 ευρώ

– 2η ασφαλιστική κατηγορία: 250 ευρώ

– 3η ασφαλιστική κατηγορία: 300 ευρώ

– 4η ασφαλιστική κατηγορία: 350 ευρώ

– 5η ασφαλιστική κατηγορία: 430 ευρώ

– 6η ασφαλιστική κατηγορία: 530 ευρώ και

H έβδομη, που θα αφορά νέους ασφαλισμένους, κάτω από 200 ευρώ το μήνα.

Με βάση το νέο σύστημα εισφορών που θα προκύψει από το νέο έτος για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, θα αποσυνδέεται το εισόδημα με τις εισφορές και ουσιαστικά επανέρχεται το παλαιό σύστημα με τις ασφαλιστικές κλάσεις, από τις οποίες ο κάθε επαγγελματίας θα επιλέγει αυτή που του ταιριάζει καλύτερα και βέβαια αυτή στην οποία μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά με επιτυχία. Κάθε ποσό εισφορών θα αντιιστοιχίζεται µε συγκεκριμένη προσδοκώμενη μελλοντική σύνταξη.

Πέρυσι, τους πρώτους οκτώ µήνες είχαν αντίστοιχα εισπραχθεί 978 εκατ. ευρώ. Με το νέο σύστηµα των σταθερών ποσών, στο υπουργείο Εργασίας προσδοκούν σε αύξηση της εισπραξιµότητας.
Ο υπουργός Εργασίας για τις εισφορές

Ελεύθερα θα μπορούν να επιλέγουν περίπου 1,5 εκατομμύριο αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που θα καταβάλλουν κάθε μήνα στον ΕΦΚΑ.

Η επιλογή, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης , θα γίνεται στις αρχές του χρόνου και θα μπορεί να αλλάζει σε ετήσια βάση.

Θα υπάρχουν 7 ασφαλιστικές κατηγορίες και οι εισφορές θα κυμαίνονται από 220 έως 520 ευρώ τον μήνα, πρόσθεσε ο κ.Βρούτσης, σημειώνοντας πως όσο υψηλότερες είναι οι εισφορές, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η μηνιαία σύνταξη.

«Φέρνουμε πλέον την απόλυτη ελευθερία σε επίπεδο εισφορών. Ανάλογα με τις δυνατότητες του, ο καθένας θα πληρώνει τις εισφορές που θέλει και θα παίρνει την ανάλογη σύνταξη, τόνισε ο Γιάννης Βρούτσης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ