«Έφυγε» η θρυλική σοβιετική κατάσκοπος που απέτρεψε να δολοφονηθούν ο Στάλιν, ο Τσώρτσιλ και ο Ρούζβελτ

«Έφυγε» η θρυλική σοβιετική κατάσκοπος που απέτρεψε να δολοφονηθούν ο Στάλιν, ο Τσώρτσιλ και ο Ρούζβελτ

Η Γκοάρ Βαρτανιάν μαζί με τον άνδρα της είχαν ματαιώσει τα σχέδια των ναζί - Πέθανε στη Μόσχα σε ηλικία 93 ετών.

Η σοβιετική κατάσκοπος Γκοάρ Βαρτανιάν, η οποία μαζί με τον σύζυγό της είχε αποτρέψει μια απόπειρα των Ναζί να δολοφονήσουν τον Στάλιν, τον Τσώρτσιλ και τον Ρούζβελτ, απεβίωσε στη Μόσχα σε ηλικία 93 ετών, ανακοινώθηκε από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Η Γκοάρ Βαρτανιάν απεβίωσε χθες, Δευτέρα, το βράδυ και θα ταφεί δίπλα στον σύζυγό της, τον διάσημο σήμερα μυστικό πράκτορα Γκεβόρκ Βαρτανιάν, ο οποίος πέθανε το 2012, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σεργκέι Ιβανόφ, εκπρόσωπος της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών (SVR), εκ των κληρονόμων της σοβιετικής KGB.

Η τελετή πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο κοιμητήριο του Τρογεκούροβο, κοντά στη Μόσχα.

Κατάσκοπος όπως και ο σύζυγός της, η Γκοάρ Βαρτανιάν τον βοήθησε κυρίως να αποτρέψει τη ναζιστική επιχείρηση «Μεγάλο Άλμα» που είχε στόχο την ταυτόχρονη δολοφονία των τριών ηγετών των Συμμάχων, του Σοβιετικού Ιωσήφ Στάλιν, του Βρετανού Ουίνστον Τσώρτσιλ και του Αμερικανού Φραγκλίνου Ντελάνο Ρούζβελτ κατά τη διάρκεια της διάσκεψης της Τεχεράνης το 1943.

Τιμημένος με τον τίτλο του ήρωα της ΕΣΣΔ, ο Γκεβόρκ Βαρτανιάν έλεγε πάντα πως στην Γκοάρ, δύο χρόνια μικρότερή του, «ανήκαν τουλάχιστον δύο από τις πέντε ακτίνες του άστρου του ως ήρωα», σύμφωνα με τη SVR.

Η Γκοάρ, η οποία γεννήθηκε το 1926 στη σοβιετική Αρμενία, μετανάστευσε με την οικογένειά της στο Ιράν στα χρόνια του 1930. Ήδη από τα 16 της εντάχθηκε σε μια αντιφασιστική ομάδα και εργάσθηκε στη συνέχεια μαζί με τον σύζυγό της για να αποκαλύπτει γερμανούς πράκτορες.

Σύμφωνα με την SVR, η «Ανίτα» και ο «Χένρι», δύο από τα ψευδώνυμά τους, είχαν συμμετάσχει σε μια δουλειά που διεξήχθη «σε ακραίες συνθήκες και σε πολλές χώρες». Πρόκειται κυρίως για τη Γαλλία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ινδία ή ακόμη την Κίνα, σύμφωνα με τον ρωσικό Τύπο.

Τον Ιούνιο 2017, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που είναι και ο ίδιος πρώην πράκτορας της σοβιετικής KGB, επισκέφθηκε την έδρα της SVR και επαίνεσε τη δουλειά των πρακτόρων, μεταξύ των οποίων και οι Βαρτανιάν.

Σύμφωνα με τον πρώην μυστικό πράκτορα των Σοβιετικών Μιχαήλ Λιουμπίμοφ, «η συγκεκριμένη δουλειά των Βαρτανιάν δεν θα αποκαλυφθεί ποτέ ώστε να αποφευχθούν πολιτικά σκάνδαλα στις χώρες στις οποίες εργάσθηκε το ζευγάρι».

Πηγή: www.protothema.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ