Αλβανία: Ομάδες της ΕΜΑΚ συνδράμουν στις έρευνες για εγκλωβισμένους

Αλβανία: Ομάδες της ΕΜΑΚ συνδράμουν στις έρευνες για εγκλωβισμένους

Στη μάχη των αλβανικών αρχών να διασώσουν όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούν -υπό τον φόβο αύξησης των θυμάτων- έσπευσε να συνδράμει από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση μέσω ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει αποστείλει στη γείτονα.

Ολονύχτιες θα είναι οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού στην Αλβανία, όπου δεκάδες άνθρωποι έχουν ήδη ανασυρθεί νεκροί από τα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν από το φονικό «χτύπημα» του Εγκέλαδου.

Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 21 νεκρούς, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και μικρά παιδιά, ενώ οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 600. Την ίδια ώρα, βλέπουν το «φως» νέες συγκλονιστικές ιστορίες διασωθέντων που είτε πρόλαβαν να εγκαταλείψουν τους χώρους στους οποίους βρίσκονταν είτε έχουν εντοπιστεί κάτω από τα συντρίμμια.

Διαβάστε επίσης: Τι γυρεύουν δύο γαλοπούλες στο… κρεβάτι του Τραμπ;
Στη μάχη αυτή των αλβανικών αρχών να διασώσουν όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούν -υπό τον φόβο αύξησης των θυμάτων- έσπευσε να συνδράμει από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση μέσω ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει αποστείλει στη γείτονα.

Συγκεκριμένα, έχουν σταλεί δύο ομάδες ειδικά εκπαιδευμένων πυροσβεστών που έφτασαν το απόγευμα στην Αλβανία και επιχειρούν ήδη στην πόλη Θουμάν, η οποία έχει σχεδόν ισοπεδωθεί, και στο Δυρράχιο.

Με τα δύο εκπαιδευμένα στον εντοπισμό ζωής κάτω από ερείπια σκυλιά της ΕΜΑΚ, οι άνδρες της ελληνικής αποστολής επιχειρούν κόντρα στον χρόνο, αλλά και με τη γη να τρέμει κάτω από τα πόδια τους από τους συνεχείς μετασεισμούς. Από τις επτά το απόγευμα ώρα Ελλάδας τα στελέχη της Α’ ΕΜΑΚ επιχειρούσαν σε γκρεμισμένο κτίριο στην Θουμάν, όπου υπήρχαν επιζώντες κάτω από τα ερείπια.

«Η μια ομάδα επιχειρεί ήδη σε ένα κτίριο κι έχει εντοπίσει δύο ζωντανούς άσχημα εγκλωβισμένους, σε σημείο να είναι ιδιαίτερα επισφαλές όσον αφορά τον τρόπο που θα επιχειρήσουμε» είπε ο κ. Αθανάσιος Μπαλάφας, επικεφαλής της Α΄ ΕΜΑΚ Αθήνας στον ΣΚΑΙ, προσθέτοντας πως η ελληνική αποστολή -που μετέχουν συνολικά 41 άνθρωποι- προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατόν.

Τα βίντεο από την επιχείρηση της ΕΜΑΚ

Στην περιοχή και ο Ευ. Λέκκας

Στην πόλη Θουμάν βρίσκεται και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Γεωλογίας στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος κάνει επιτόπια καταγραφή των δεδομένων στην πληγείσα περιοχή.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε αναμενόμενες τις βλάβες στα κτίρια για το μέγεθος του σεισμού. Έκανε λόγο για άθλιες κατασκευές στην περιοχή και τόνισε ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να μείνει κανείς στο σπίτι του.

Προσέθεσε ότι η ΕΜΑΚ επιχειρεί να απεγκλωβίσει ηλικιωμένο, ο οποίος δεν μπορεί να μετακινηθεί καθώς έχει ένα δοκάρι στη μέση του. «Ο άνδρας βρίσκεται σε πολύ δυσμενή θέση» τόνισε ο κ. Λέκκας.

Αναφερόμενος στη σεισμική ακολουθία στην περιοχή ο κ. Λέκκας μίλησε για «ιδιόρρυθμο φαινόμενο», που σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνουν προβλέψεις και εκτιμήσεις.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ