Έρχεται η κατασκευή των ελληνικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Έρχεται η κατασκευή των ελληνικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Η είδηση για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι στην κατασκευή ελληνικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που έρχεται μέσα στους επόμενους μήνες.

Με δύο ισραηλινής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη (Unmanned aerial vehicle, UAV)) ενισχύεται η Πολεμική Αεροπορία, όπως αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο που έγινε και για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Οπως εξήγησε στον Πρωθυπουργό αλλά και στους υπουργούς ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος (φωτογραφία), τα ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα τα αποκτήσουμε με leasing, ενώ παράλληλα με το ίδιο σύστημα προμήθειας θα αποκτήσουμε και άλλα δύο UAV αμερικανικής κατασκευής. Η είδηση όμως για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν είναι εδώ, αλλά στην κατασκευή ελληνικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ενα πρόγραμμα που ξεκινά πολύ γρήγορα, όπως βεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός.

«Εχουμε την τεχνογνωσία, έχουμε την εμπειρία, θα αρχίσουμε να τα κατασκευάζουμε στην Ελλάδα» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αρχίζει αμέσως επαφές με τα ερευνητικά τμήματα των πανεπιστημίων που ήδη κατασκεύασαν τέτοιου είδους αεροπλάνα ή τα έχουν σχεδιάσει. Αλλωστε η χρηματοδότηση μπορεί να γίνει μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων αφού, όπως εξήγησε, τα αεροπλάνα αυτά είναι «εποπτικά του χώρου». Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί και τούτο:

Οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα η Πολεμική Αεροπορία υπήρξαν από τις πρώτες παγκοσμίως που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση ενός, εγχώριας κατασκευής, UAV. Oι πρώτες προσπάθειες και εισηγήσεις έλαβαν χώρα στις αρχές της δεκαετίας του ’80 από αξιωματικούς του ΚΕΤΑ. Μετά τη θετική έκβαση της εισηγήσεώς τους φθάσαμε στην κατασκευή των αεροσκαφών «Πήγασος Ι». Κατόπιν και λόγω ορισμένων ατυχημάτων το πρόγραμμα πάγωσε και επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο ως «Πήγασος ΙΙ».

Το σημαντικότερο όμως εξοπλιστικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στο Υπουργικό Συμβούλιο (κόστους 1,5 δισ. ευρώ) ήταν η σύμβαση για την αναβάθμιση των 84 F-16 μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια: «Θα είναι το πιο προηγμένο F-16 στον κόσμο» διαβεβαίωσε τους υπουργούς και τον Πρωθυπουργό ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, τονίζοντας ότι η σύμβαση αυτή τροποποιεί την αρχική. Αλλά το κυριότερο όφελος από την αναβάθμιση των F-16 θα είναι ότι η ΕΑΒ θα αναλάβει υποκατασκευαστικό έργο αξίας 260 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία για την προμήθεια των απαραίτητων ανταλλακτικών για τα Μιράζ-2000 ώστε όλα σε λίγο χρόνο να είναι ετοιμοπόλεμα. Να σημειωθεί εδώ πως η τελευταία παραγγελία για ανταλλακτικά των αεροσκαφών αυτών έγινε το 2012!

Πώς ο Πρωθυπουργός ενθαρρύνει τους επενδυτές

Ταξίδι-αστραπή στην Αθήνα πραγματοποίησε ο ινδοκαναδός μεγαλοεπενδυτής Πρεμ Γουάτσα της Eurobank και της Eurolife, επικεφαλής του μεγάλου επενδυτικού ομίλου Fairfax, και επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τον οποίο είχε προπαρασκευαστική συζήτηση εν όψει των επερχόμενων επενδυτικών projects του στην Ελλάδα. Ο ινδοκαναδός επενδυτής ήθελε, όπως έμαθα, να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις διαθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και του Πρωθυπουργού ξεχωριστά, επειδή σκοπεύει να διευρύνει τον κύκλο των επενδύσεών του στην Ελλάδα.

Οπως με πληροφόρησαν, ο κ. Γουάτσα υποσχέθηκε στον κ. Μητσοτάκη ότι θα επανέλθει προσεχώς στην Αθήνα με μια ομάδα επενδυτών, καθώς διαπιστώνει ότι το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την Ελλάδα συνεχώς αυξάνεται. Μετέφερε μάλιστα θετικά σχόλια για τον Πρωθυπουργό λέγοντας ότι είναι «ικανός και άξιος» και πρόσθεσε ότι «μετά τη συνάντηση που είχα με τον κ. Μητσοτάκη με ενθάρρυνε να πραγματοποιήσω επενδύσεις»…

Αργά το μεσημέρι παρέθεσε γεύμα στα κεντρικά γραφεία της Eurolife, στην οδό Κοραή, στον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, στον πρόεδρο του ΣΕΒ Θ. Φέσσα, στον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο. Συνοδευόταν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank Φωκίων Καραβία και της Eurolife Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου. Περιττό να σας πω ότι η συζήτηση μαζί τους ήταν για να μάθει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας λέγοντας και σε αυτούς πόσο έχει ενθαρρυνθεί για να προχωρήσει με projects στην Ελλάδα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό.

Ο Μητσοτάκης στο Μπάκιγχαμ

Στο Λονδίνο θα βρίσκεται την επόμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και θα παρευρεθεί μεταξύ άλλων στη δεξίωση που θα δώσει η βασίλισσα Ελισάβετ στους ηγέτες του ΝΑΤΟ, στο Μπάκιγχαμ. Η δεξίωση θα γίνει το βράδυ της Τρίτης και στο παλάτι θα υποδεχθεί τους ηγέτες η βασίλισσα Ελισάβετ μαζί με άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Οπως έγραψε και η «Daily Mail», «από το Μπάκιγχαμ έγινε γνωστό ότι τους ηγέτες θα υποδεχθεί η βασίλισσα Ελισάβετ μαζί με όσα μέλη της βασιλικής οικογένειας είναι διαθέσιμα».

Συγχαρητήρια σε υπουργούς και καλά νέα προσεχώς

Αλλα ας επανέλθω στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου κατά την οποία ο Πρωθυπουργός έδωσε… συγχαρητήρια στους υπουργούς του επειδή τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχουν ψηφιστεί τουλάχιστον 30 νομοσχέδια. Για τη διαχείριση των καλύτερων από τους στόχους αποτελεσμάτων του προϋπολογισμού ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα ανακοινώνονται σταδιακά τα καλά νέα όταν κερδίζεται δημοσιονομικός χώρος. Μάλιστα κάλεσε τους υπουργούς να υπενθυμίζουν τη δέσμευση της κυβέρνησης πως μέσα στην τετραετία θα καταργηθούν η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ