Αυτό είναι το προφίλ του μακελάρη του Λονδίνου

Αυτό είναι το προφίλ του μακελάρη του Λονδίνου

Ο 28χρονος Ουσμάν Καν είναι ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στη Γέφυρα του Λονδίνου, από την οποία σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι τρείς. Ηταν γνωστός τρομοκράτης της Αλ Κάιντα, είχε αποφυλακιστεί υπό όρους και φορούσε ηλεκτρονικό βραχιόλι παρακολούθησης τη στιγμή του μακελειού.

Ο 28χρονος Ουσμάν Καν είναι ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης χθες στη Γέφυρα του Λονδίνου, ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία η οποία ταυτοποίησε τον άνδρα που σκότωσε με μαχαίρι δύο ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους τρείς πριν πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Αποφυλακίστηκε πέρσι

Ο Καν είχε καταδικαστεί για τρομοκρατικά αδικήματα και αποφυλακίστηκε πέρσι.

«Το άτομο αυτό ήταν γνωστό στις αρχές και είχε καταδικαστεί το 2012 για τρομοκρατικά αδικήματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Νιλ Μπάσου.

Ο δράστης

«Αποφυλακίστηκε υπό όρους τον Δεκέμβριο του 2018 και το βασικό σημείο της έρευνας τώρα είναι να διαπιστώσουμε πως κατόρθωσε να διαπράξει αυτή την επίθεση», τόνισε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες σε τοποθεσία στην κομητεία του Στάφορντσιρ στην κεντρική Αγγλία.

Φορούσε… βραχιολάκι

Νωρίτερα, η εφημερίδα Times είχε μεταδώσει, επικαλούμενη κυβερνητκές πηγές, ότι ο δράστης φορούσε ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού τη στιγμή της επίθεσης στη γέφυρα του Λονδίνου.

Ο μακελάρης πέφτει στο έδαφος από τα πυρά των αστυνομικών

Το Association Press, επίσης, επικαλούμενο πηγή ασφαλείας, είχε μεταδώσει ότι ο δράστης συνδεόταν με «ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις».

Οπως γράφουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ουσμάν Καν είχε συλληφθεί το 2010 με τα υπόλοιπα μέλη σκληρού πυρήνα της Αλ Κάιντα, λίγες μέρες πριν πραγματοποιήσει μεγάλης κλίμακας επιθέσεις στο Λονδίνο.

Ο Καν με την ομάδα του σχεδίαζαν λίγο πριν τα Χριστούγεννα εκείνης της χρονιάς να τοποθετήσουν βόμβα στις τουαλέτες του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Η αστυνομία είχε, μάλιστα, βρει, κατά τις έρευνες που ακολούθησαν τις συλλήψεις, χειρόγραφη λίστα με στόχους, στους οποίους περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων το σπίτι του σημερινού πρωθυπουργού και τότε δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον και η αμερικάνικη πρεσβεία.

«Πρόκειται για λάθος… »

«Συνταρακτικό» χαρακτήρισε τον θάνατο των δύο πολιτών μετά τα γεγονότα στη Γέφυρα του Λονδίνου ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος τόνισε ότι θα αυξηθεί η αστυνομική παρουσία στους δρόμους του Λονδίνου μετά τη χθεσινή επίθεση.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, λίγο πριν ξεκινήσει η σύσκεψη της ομάδας «Κόμπρα», ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι υποστηρίζει εδώ και καιρό πως «πρόκειται για λάθος να επιτρέπεται σε σοβαρούς και βίαιους εγκληματίες να αποφυλακίζονται νωρίς» και ότι «θα πρέπει να ενισχυθούν οι αρμόζουσες ποινές για τους επικίνδυνους εγκληματίες, ειδικά για τρομοκράτες».

Ο Ουσμάν Καν νεκρός στη Γέφυρα του Λονδίνου

Αρνήθηκε, ωστόσο, να διευκρινίσει εάν ο ένοπλος δράστης ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας ή στην αστυνομία πριν συμβεί το τραγικό περιστατικό.

Εξάλλου, ανέφερε ότι η προεκλογική εκστρατεία τόσο των Τόρις όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στο Λονδίνο, αναβάλλεται.

«Δεν θα τρομοκρατηθούμε»

Ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, σε ανακοίνωσή του για την επίθεση εκφράζει συμπαράσταση στα θύματα και ευγνωμοσύνη σε όσους συνέβαλαν στην αντιμετώπισή της, ενώ επισημαίνει ότι θα πρέπει όλοι να μείνουν ενωμένοι, μην επιτρέποντας τον εκτροχιασμό της δημοκρατίας από τρομοκρατικές πράξεις.

Σε ένδειξη σεβασμού για όσους υπέφεραν από την επίθεση ανακοίνωσε ότι αναβάλλει την προεκλογική εκστρατεία στο Λονδίνο.

«Δεν θα τρομοκρατηθούμε από εκείνους που μας απειλούν. Πρέπει, και θα σταθούμε μαζί για να απορρίψουμε το μίσος και τις διαιρέσεις» τόνισε.

«Η ασφάλειά μας δεν είναι δεδομένη»

Και η επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Τζο Σουίνσον, εξήρε τις προσπάθειες όλων όσων συνέβαλαν στην αντιμετώπιση του περιστατικού.

«Το σημερινό περιστατικό μας θυμίζει ότι δεν μπορούμε να θεωρούμε την ασφάλειά μας δεδομένη» είπε και πρόσθεσε: «Οσοι θέλουν να μας τρομοκρατήσουν, να μας χωρίσουν ή να υπονομεύσουν την ελευθερία μας, δεν θα τα καταφέρουν ποτέ».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ