KPMG: Η Ελλάδα χάνει 700 εκατ. ευρώ ετησίως από τα παράνομα τσιγάρα

KPMG: Η Ελλάδα χάνει 700 εκατ. ευρώ ετησίως από τα παράνομα τσιγάρα

Στη διάρκεια του 2018, καταναλώθηκαν στην Ελλάδα 3,9 δισ. παράνομα τσιγάρα, εκ των οποίων το 1,5 δισεκατομμύριο ήταν απομιμητικά.

Η Ελλάδα εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό κατανάλωσης παράνομων τσιγάρων στην ΕΕ. Στη διάρκεια του 2018, καταναλώθηκαν στην Ελλάδα 3,9 δισ. παράνομα τσιγάρα, εκ των οποίων το 1,5 δισεκατομμύριο ήταν απομιμητικά.

 Η αυξητική τάση που καταγράφεται οδηγεί σε σημαντικά χαμένα έσοδα για την κυβέρνηση, της τάξεως των 700 – κατά προσέγγιση – εκατομμυρίων το χρόνο, όπως προκύπτει από την ετήσια μελέτη της KPMG για το μέγεθος και την εξέλιξη της παράνομης αγοράς τσιγάρων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι αυξημένες έφοδοι σε παράνομα εργοστάσια το 2018 δείχνουν την αλλαγή δράσης των εγκληματικών οργανώσεων, από την εισαγωγή παράνομων προϊόντων, σε εγχώρια, πλέον, παραγωγή.

43,6 δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα στην ΕΕ

Ειδικότερα, η μελέτη Stella της KPMG για την κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην ΕΕ το 2018, η οποία εκδόθηκε τον Ιούνιο 2019, αποκάλυψε ότι καταναλώθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (EE) 43,6 δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα, ποσότητα ισοδύναμη σε μέγεθος με το σύνολο της νόμιμης αγοράς πωλήσεων τσιγάρων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστρίας και της Δανίας.

Αυτή η πραγματικότητα κόστισε στις κυβερνήσεις 10 δισεκατομμύρια ευρώ χαμένα έσοδα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων το 2018 στην ΕΕ υπολογίζεται στο 8,6% της συνολικής κατανάλωσης και αντιστοιχεί σε 43,6 δισεκατομμύρια τσιγάρα.

Η μελέτη εντόπισε 33% αύξηση στα απομιμητικά τσιγάρα – το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταγραφεί ιστορικά – με την κατανάλωση να φτάνει στα 5,5 δισεκατομμύρια απομιμητικά τσιγάρα το 2018.

«Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα

Σε δεκαπέντε (15) από τις χώρες οι οποίες περιλαμβάνονται στη μελέτη, παρατηρήθηκε αύξηση στην κατανάλωση απομιμητικών τσιγάρων, με τον μεγαλύτερο όγκο να καταγράφεται στην Ελλάδα (1,5 δισεκ. τσιγάρα) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (0,9 δισεκ. τσιγάρα).

Οι αυξημένες κατασχέσεις παράνομων εργοστασίων στην ΕΕ αναδεικνύουν την αυξημένη παραγωγή παράνομων τσιγάρων εντός της ΕΕ.

Η έρευνα της KPMG κατέγραψε ότι κατασκευάζονται περίπου 9,2 δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα εντός της ΕΕ. Ταυτόχρονα, αυξήθηκαν και οι έφοδοι σε παράνομα εργοστάσια από 22 το 2017, σε 51 το 2018.

Η Πολωνία, η Τσεχία και η Ελλάδα είχαν τις περισσότερες εφόδους σε παράνομα εργοστάσια το 2018. Τα παράνομα προϊόντα που παράγονταν σε αυτά τα εργοστάσια εντοπίστηκαν σε πολλές χώρες της ΕΕ.

Εάν αυτές οι ποσότητες τσιγάρων είχαν διοχετευτεί στη νόμιμη αγορά, θα πρόσθεταν 2 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον στα Ευρωπαϊκά ταμεία.

Η απόκτηση παραγωγικού εξοπλισμού από τις εγκληματικές οργανώσεις είναι εύκολη.

Οι εγκληματικές οργανώσεις αποκτούν μέσω του διαδικτύου τεχνολογικά εξελιγμένο εξοπλισμό και αναλώσιμα, τα οποία, για να αποφύγουν τους ελέγχους, αποστέλλονται μέσω των Ελευθέρων Ζωνών Εμπορίου, συνήθως από τη Μέση και Άπω Ανατολή. Με αυτό τον τρόπο στήνουν πιο γρήγορα και εύκολα τα παράνομα εργοστάσια τσιγάρων.

Οι εγκληματικές οργανώσεις που λειτουργούν σε διαφορετικές χώρες έχουν διαφορετικό επίπεδο εμπειρίας και εξειδίκευσης. Το ίδιο δίκτυο που χρησιμοποιείται για τα παράνομα τσιγάρα, χρησιμοποιείται και για άλλα παράνομα είδη όπως ναρκωτικά, απομιμητικά ρούχα και φάρμακα.

Η Ελλάδα χάνει 700 εκατ. ευρώ ετησίως από την κατανάλωση παράνομων τσιγάρων

Το 2018, 3,9 δισεκ. παράνομα τσιγάρα καταναλώθηκαν στην Ελλάδα, εκ των οποίων το 1,5 δισεκατομμύριο ήταν απομιμητικά σύμφωνα με την KPMG. Η αυξητική τάση που καταγράφεται οδηγεί σε σημαντικά χαμένα έσοδα για την κυβέρνηση, της τάξεως των 700 – κατά προσέγγιση – εκατομμυρίων το χρόνο.

Οι αυξημένες έφοδοι σε παράνομα εργοστάσια το 2018, δείχνουν την αλλαγή δράσης των εγκληματικών οργανώσεων, από την εισαγωγή παράνομων προϊόντων, σε εγχώρια, πλέον, παραγωγή.

Λίγα λόγια για τη μελέτη της KPMG

Η μελέτη Stella είναι μία ετήσια μελέτη η οποία εκτιμά το μέγεθος και την εξέλιξη της παράνομης αγοράς τσιγάρων στην ΕΕ. Η έκθεση ανατέθηκε στην KPMG από τη Philip Morris Products SA, και αφορά στη συγκέντρωση των δεδομένων για το 2018.

Η μελέτη καλύπτει και τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, υπάρχουν μεμονωμένες αναφορές στη Νορβηγία και την Ελβετία.

Η KPMG όρισε Ομάδα Εμπειρογνωμόνων από διαφορετικά πεδία, όπως η βιομηχανία, οι διωκτικές Αρχές, ο ακαδημαϊκός τομέας και ο έλεγχος του καπνού για να εξετάσουν και αναλύσουν τα ευρήματα της μελέτης Stella για το 2018.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ