Όλα της… διαδοχής δύσκολα στους Εργατικούς: Το κόμμα στα πρόθυρα εμφυλίου

Όλα της… διαδοχής δύσκολα στους Εργατικούς: Το κόμμα στα πρόθυρα εμφυλίου

Τα αίτια της βαριάς ήττας στις βρετανικές εκλογές της 12η Δεκεμβρίου αναζητούν οι Εργατικοί, ενώ παράλληλα πασχίζουν να κάνουν το «άλμα» στην επόμενη μέρα και μακριά από όλα αυτά που τους οδήγησαν σε μια ιστορική συντριβή.

Τα αίτια της βαριάς ήττας στις βρετανικές εκλογές της 12η Δεκεμβρίου αναζητούν οι Εργατικοί, ενώ παράλληλα πασχίζουν να κάνουν το «άλμα» στην επόμενη μέρα και μακριά από όλα αυτά που τους οδήγησαν σε μια ιστορική συντριβή.

Αυτή η επόμενη μέρα τους βρίσκει στην αντιπολίτευση με μειωμένη τη δύναμή τους, σε μια περίοδο που ο Μπόρις Τζόνσον βαδίζει ασταμάτητος προς το Brexit. Η ανάγκη για χάραξη μιας στρατηγικής για το αύριο, φαίνεται πως έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, αφού προέχει ο χρησμός του διαδόχου του Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία το πληγωμένου σήμερα, κόμματος.

Ωστόσο αυτή η διαδικασία μόνο εύκολη δεν είναι για τους Εργατικούς, αφού η κούρσα διαδοχής κοντεύει να σύρει το κόμμα σε έναν εμφύλιο πόλεμο.

Ο Κορμπινισμός και η συνέχειά του….

Η κεντρώα πτέρυγα του κόμματος βάζει φρένο στην προσπάθεια που γίνεται ο νέος ηγέτης να… είναι από το καλούπι του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Independent τα ανώτερα στελέχη της αριστερής πτέρυγας βλέπουν στα μάτια της Ρεμπέκα Λονγκ Μπέιλι την κατάλληλη αντικαταστάτρια, καθώς και συνεχιστή του έργου του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Εκεί εντοπίζεται και το βασικό πρόβλημα. Οι επικριτές δηλώνουν ότι το κόμμα δεν πρέπει να επιλέξει έναν υποψήφιο ως «συνεχιστή του Κορμπίν».

Βασικό τους επιχείρημα είναι πως ο Κόρμπιν οδήγησε τους Εργατικούς στη χειρότερή τους ήττα από το 1935.

Ακόμα χειρότερη κάνει την κατάσταση ένα άρθρο του ηγέτη των Εργατικών που ισχυρίζεται πως έχει «κερδίσει τα επιχειρήματα» της προεκλογικής περιόδου, ωστόσο απέτυχε να κερδίσει την εξουσία λόγω του Brexit, αλλά και των ΜΜΕ.

Η Ρεμπέκα Λονγκ Μπέιλι

«Δεν έχει καταλάβει τους λόγους της ήττας»

Σφοδρά πυρά εξαπέλυσε και η Χάριετ Χάρμαν, η οποία διατέλεσε προσωρινή επικεφαλής του κόμματος, όταν ο Εντ Μίλιμπαντ παραιτήθηκε αμέσως μετά την ήττα στις εκλογές του 2015.

«Αυτό δείχνει έλλειψη θέλησης από τον Κόμρπιν να καταλάβει γιατί οι Εργατικοί υπέστησαν αυτή την τόσο καταστροφική ήττα» είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμα ένα μέλος του κόμματος ξεκαθάρισε πως όσοι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν μιλήσει για τον αντισημιτισμό στο κόμμα, αλλά και όσοι ψήφισαν τις πρόωρες εκλογές, η οποίες εν τέλει και οδήγησαν στον «αποδεκατισμό» του κόμματος, δεν αξίζουν να βρίσκονται στο τιμόνι του την επόμενη μέρα.

Από τα εσωκομματικά πυρά δεν γλίτωσε ούτε ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Τζον ΜακΝτόνελ. Η βουλευτής των Εργατικών στο Γουίγκαν, Λίσα Νάντι, τον κατηγόρησε ευθέως, λέγοντας ουσιαστικά ότι υπάρχει «αγαπημένος υποψήφιος» στην κούρσα διαδοχής του Κόρμπιν.

Νέα εσωκομματική κόντρα και απειλές με μηνύσεις

Λάδι στη φωτιά που… καίει τους Εργατικούς άναψε η κόντρα ανάμεσα στην υποψήφια για το χρίσμα των Εργατικών, Έμιλι Θόρνμπερι, και την επί 22 χρόνια βουλευτή του κοινοβουλίου με τους Εργατικούς -έχασε την έδρα της στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου- Κάρολαϊν Φλιντ.

Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις τις δεύτερης, ότι η μέχρι πρότινος συνάδερφός της έχει δηλώσει ότι οι ψηφοφόροι της είναι «χαζοί».

Η αντίδραση της Θόρνμπερι ήταν έντονη, ενώ απείλησε ακόμα και με μηνύσεις.

H Έμιλι Θόρνμπερι,

 

Και στο βάθος… το BBC

Τη στιγμή που στο εσωτερικό του κόμματος επικρατεί το λιγότερο… αναταραχή, ο σκιώδης υπουργός μεταφορών, Άντι ΜακΝτόναλντ κατηγόρησε το BBC για «πόλεμο» κατά του Τζέρεμι Κόρμπιν, λέγοντας ξεκάθαρα πως έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην εκλογή του Μπόρις Τζόνσον.

«Δεν έχω γνωρίσει ποτέ στη ζωή μου ένα άτομο τόσο δαιμονοποιημένο και κακοποιημένο. Φτάσαμε ακόμα και στο σημείο, τις τελευταίες ημέρες της εκστρατείας του να υπάρχουν αφίσες στην περιοχή μου που απεικόνιζαν τον Jeremy Corbyn ως παιδόφιλο – λέγοντας: »Θα εμπιστευόσασταν τα παιδιά σας σε αυτόν τον άνδρα;»» είπε.

Μάλιστα, αναφερόμενος στο BBC υπογράμμισε πως «πιστεύω πως η ιστορία θα γράψει μια πολύ καλή εικόνα για τον Τζέρεμι Κόρμπιν».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ