Η Αίγυπτος ζητάει να μην πρωτοκολληθούν οι τουρκολιβυκές συμφωνίες

Η Αίγυπτος ζητάει να μην πρωτοκολληθούν οι τουρκολιβυκές συμφωνίες

Η Αίγυπτος χαρακτηρίζει άκυρα και ανυπόστατα τα δύο memoranda που υπεγράφησαν μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας

Με επιστολή της προς τον γγ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Αίγυπτος χαρακτηρίζει άκυρα και ανυπόστατα τα δύο memoranda που υπεγράφησαν μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας και ζητά να μην πρωτοκολληθούν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, το ίδιο αίτημα διατύπωσε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη συνάντηση που είχε με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Πέραν της πάγιας θέσης της Ελλάδας, που χαρακτηρίζει το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης ως παράνομο και άκυρο, το οποίο δεν μπορεί να παράξει νομικές συνέπειες στην Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Εξωτερικών κατά τη συνάντησή του με τον κ. Γκουτιέρες επέμεινε ιδιαίτερα στην «ακυρότητα» της συμφωνίας Ερντογάν με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Το βασικό επιχείρημα του Νίκου Δένδια είναι πως η λεγόμενη κυβέρνηση της Λιβύης δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση και δεν εκπροσωπεί ουσιαστικά τη χώρα για να υπογράψει μια διακρατική συμφωνία.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν εκπροσωπεί την Λιβύη

Εξηγώντας τις ελληνικές θέσεις ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε χαρακτηριστικά ότι τα δύο τουρκολιβυκά μνημόνια συνεργασίας «είναι κατά την κρίση μας ανύπαρκτα, διότι υπεγράφησαν από μία κυβέρνηση η οποία δεν είχε καμία τέτοια εξουσιοδότηση από τη συμφωνία του Skhirat, η οποία διέπει την ύπαρξη και τη διεθνή εκπροσώπηση της Λιβύης σε αυτή τη συγκυρία».

Παράλληλα ο κ. Δένδιας εξήγησε επίσης και για ποιο λόγο η εν λόγω συμφωνία δεν μπορεί να παράξει έννομα αποτελέσματα. Όπως δήλωσε, ο υπουργός Εξωτερικών μετά το τέλος της συνάντησής του με τον κ. Γκουτιέρες, εξήγησε επίσης «τους κινδύνους που οι αντίθετες με το Δίκαιο της Θάλασσας τουρκικές απόψεις που επιβλήθηκαν στη Λιβύη δημιουργούν για την περιοχή».

Σημειώνεται δε, ότι προς την κατεύθυνση αυτή η ελληνική διπλωματία, ουσιαστικά είχε προϊδεάσει με την επίσκεψη του προέδρου της Λιβυκής βουλής στην Αθήνα μετά από πρόσκληση του προέδρου του ελληνικού κοινοβουλίου Κώστα Τασούλα την προηγούμενη εβδομάδα. Μάλιστα κατά την επίσκεψή του ο Λίβυος πρόεδρος της βουλής είχε τονίσει ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν εκπροσωπεί τη Λιβύη και δεν διαθέτει την εμπιστοσύνη της λιβυκής βουλής.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ