Αμετανόητος Ερντογάν: Σφίγγει τον κλοιό για Ελλάδα και Κύπρο με βροχή NAVTEX

Αμετανόητος Ερντογάν: Σφίγγει τον κλοιό για Ελλάδα και Κύπρο με βροχή NAVTEX

Επιμένοντας στις προκλητικές ενέργειες η Τουρκία προσπαθεί να σφίξει τον κλοιό ταυτόχρονα σε Ελλάδα και Κύπρο, ενεργοποιώντας τη «βιομηχανία» έκδοσης NAVTEX.

Η Τουρκία συνεχίζει να δυναμιτίζει το κλίμα στις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο, απαντώντας με αλαζονεία στις διεθνείς αντιδράσεις και συστάσεις για τη στάση της και τις ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στις εμπρηστικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων έρχεται να προστεθεί και η έκδοση NAVTEX με ρυθμό καταιγιστικό.

Την ίδια ώρα ο τρόπος εμπλοκής του Ερντογάν στην εκρηκτική κατάσταση που πάει να διαμορφωθεί στη Λιβύη ανησυχεί έμπειρους αναλυτές που κάνουν λόγο για προσπάθεια του Σουλτάνου να προκαλέσει γενικότερη αναστάτωση στη λεκάνη της Ανατολική Μεσογείου, φλερτάροντας επικίνδυνα και με την πρόκληση ατυχήματος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θερμό επεισόδιο».

Σφίγγοντας τον κλοιό σε Ελλάδα και Κύπρο η Τουρκία προχώρησε σήμερα σε έκδοση νέας NAVTEX με την οποία ανανεώνει την παράνομη δέσμευση για έρευνες από το Barbaros εντός της Κυπριακής ΑΟΖ μέχρι τις 31 Μαΐου.

Χθες, Πέμπτη, η Αγκυρα είχε προχωρήσει στην έκδοση δύο NAVTEX εντός της περιοχής της κυπριακής ΑΟΖ, οι οποίες έχουν τις ίδιες συντεταγμένες και δεσμεύουν την ίδια θαλάσσια περιοχή, αλλά για διαφορετικούς σκοπούς.

Οι νέες NAVTEX ακολουθούν την αποστολή drones στα κατεχόμενα, και συνοδεύονται από τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, που κάθε μέρα σπάνε ρεκόρ, αλλά και παρενοχλήσεις ελληνικών αλιευτικών από τουρκικά σκάφη.

Οι επιδείξεις δύναμης της Τουρκίας συνοδεύονται σταθερά από βαρύγδουπες και προκλητικές δηλώσεις υψηλόβαθμων τούρκων αξιωματούχων. Τελευταίος πήρε τη σκυτάλη ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δηλώνοτας πως «δεν είμαστε επισκέπτες στη Μεσόγειο, είμαστε νοικοκυραίοι» και αναφέροντας ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από «τις εργασίες» της στην ανατολική Μεσόγειο.

Με ψυχραιμία παρακολουθούν Ελλάδα και Κύπρος το κρεσέντο τουρκικής προκλητικότητας, ενίοτε και προπαγάνδας, αν και το ύφος των δηλώσεων και των προειδοποιήσεων τους προς τον ενοχλητικό και θορυβώδη γείτονα έχει αλλάξει.

Δένδιας : Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί απόπειρες σφετερισμού της κυριαρχίας της

Το μήνυμα πως η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί τις απόπειρες σφετερισμού της κυριαρχίας της ή παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στην ημερίδα πρέσβεων που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως κατέστησε σαφές ο υπουργός Εξωτερικών, τέτοιες απόπειρες αποτελούν τα δύο τελευταία μνημόνια Τουρκίας-κυβέρνησης Τρίπολης.

Ο υπουργός Εξωτερικών αν και επανέλαβε τη διαχρονική θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ότι η Ελλάδα επιθυμεί την οικοδόμηση μίας σχέσης βασισμένης στις αρχές της καλής γειτονίας και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου με την Τουρκία, συμπλήρωσε ότι όσο οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται η Ελλάδα αναπτύσσει μια πολυεπίπεδη δραστηριότητα με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Καταρχήν στο πλαίσιο του ΟΗΕ» ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε την προηγούμενη Δευτέρα με τον γγ του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Γενεύη.
Από εκεί και πέρα, ανέδειξε τη γενικότερη στάση της Ελλάδας στην ΕΕ και χαρακτήρισε ικανοποιητικά τα συμπεράσματα για το θέμα στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών προέταξε τις προσπάθειες οικοδόμησης ενός πλέγματος συμμαχιών και αλληλοκατανόησεων φιλικών χωρών που συμμερίζονται τις ελληνικές ανησυχίες.
Αναστασιάδης : Είμαστε έτοιμοι να αμυνθούμε στις οποιεσδήποτε επιβουλές

«Υπάρχει μια προσπάθεια από πλευράς Τουρκίας να δημιουργηθεί μια κρίση και δεν θα ακολουθήσουμε την οδό που επιλέγουν, αλλά θα συνεχίσουμε να εμμένουμε ότι το διεθνές δίκαιο, τα διεθνή βήματα, η ΕΕ, οι φίλες χώρες μπορεί να αποτελέσουν και το αποκούμπι και ιδιαίτερα η Ελλάδα, αλλά και την αποτρεπτική εκείνη δύναμη, ώστε κάθε έκνομη ενέργεια από πλευράς Τουρκίας να αντιμετωπιστεί επιτυχώς», δήλωσε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Ωστόσο ο Πρόεδρος έσπευσε να προσθέσει ότι ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι να αμυνθούμε στις οποιεσδήποτε επιβουλές μιλώντας στους αξιωματικούς και οπλίτες κατά την επίσκεψή του στο στρατόπεδο «Σταύρος Στυλιανίδης» στον Κόρνο, συνοδευόμενος από τον ΥΠΑΜ Σάββα Αγγελίδη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυπριακής Προεδρίας.

Βροχή NAVTEX

Σε μια ακόμη κίνηση διατήρησης της έντασης στην περιοχή προχωρά η Τουρκία εκδίδοντας NAVTEX με την οποία ανανεώνει την παράνομη δέσμευση για έρευνες από το Barbaros εντός της Κυπριακής ΑΟΖ μέχρι τις 31 Μαΐου.

Με την NAVTEX που εξέδωσαν οι τουρκικές Αρχές το απόγευμα δεσμεύονται παράνομα για σεισμογραφικές έρευνες σε περιοχές που επικαλύπτουν Οικόπεδα (2,3 και 9) της κυπριακής ΑΟΖ στα νοτιοανατολικά της Κύπρου για το διάστημα από 22 Δεκεμβρίου μέχρι τις 31 Μαΐου 2019.

Το τουρκικό ερευνητικό έχει επικεντρώσει τις έρευνες του σε αυτές τις περιοχές νότια της Κύπρου τους τελευταίους μήνες, αν και εκτιμάται ότι η αναγγελία αυτή σκοπεύει και στο να αποτραπούν οι έρευνες και γεωτρήσεις που πιθανόν προγραμματίζουν ξένες εταιρίες (TOTAL και ΕΝΙ) στις οποίες έχουν αδειοδοτηθεί τα Οικόπεδα.

Χθες, η Άγκυρα προχώρησε στην έκδοση δύο Navtex εντός της περιοχής της κυπριακής ΑΟΖ, οι οποίες έχουν τις ίδιες συντεταγμένες και δεσμεύουν την ίδια θαλάσσια περιοχή, αλλά για διαφορετικούς σκοπούς, όπως αναφέρει το hellasjournal.com.

Στη μια περίπτωση προβλέπονται βολές με πραγματικά πυρά που θα διεξαχθούν την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019, από τις 2 π.μ. μέχρι τις 4 π.μ., ενώ στην άλλη περίπτωση προβλέπεται η διεξαγωγή ναυτικών γυμνασίων την ίδια μέρα, από τις 7 μ.μ. μέχρι τις 10 μ.μ.

Χθες το πρωί ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης εξέδωσε νέα Navtex, την τρίτη στη σειρά, σύμφωνα με την οποία προβλέπονται βολές του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, με πραγματικά πυρά, που θα διεξαχθούν τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019 από τις 10 π.μ. μέχρι τις 12 μ., σε περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ