Ποιοι πρέπει να υποβάλλουν ξανά αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα

Ποιοι πρέπει να υποβάλλουν ξανά αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το κοινωνικό μέρισμα

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο θα είναι οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος, ενώ τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα υπερβαίνουν τις 300.000.

Σύμφωνα με το υπουργείο, για το κοινωνικό μέρισμα θα διατεθεί ποσό ύψους 215 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 40 εκατ. ευρώ από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Η πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr θα παραμείνει ανοιχτή και θα δέχεται τις αιτήσεις των νοικοκυριών έως τις 26 Δεκεμβρίου ενώ για την εξυπηρέτηση των πολιτών λειτουργούν ήδη δύο τηλεφωνικά κέντρα, της ΗΔΙΚΑ και της ΑΑΔΕ.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα προβλέπεται να κλείσει το βράδυ της 26ης Δεκεμβρίου, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής και να πιστωθούν τα 700 ευρώ στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Το κοινωνικό μέρισμα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, κατόπιν εξέτασης των αιτήσεων που απορρίφθηκαν, αναρτήθηκε πρόσθετο αρχείο δικαιούχων στην ιστοσελίδα του κοινωνικού μερίσματος (koinonikomerisma.gr), στο οποίο περιλαμβάνονται:

1. Δικαιούχοι οι οποίοι είχαν υποβάλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση για κάποιο από τα προηγούμενα 7 έτη. Μέχρι πρότινος, η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν μπορούσε να εντοπίσει τις εκπρόθεσμες δηλώσεις, με αποτέλεσμα να θεωρεί ότι δεν υποβλήθηκε δήλωση ένα από τα τελευταία 7 χρόνια και να αποκλείεται ο αιτών, καθώς η φορολογική δήλωση λαμβάνεται υπόψη ως αποδεικτικό της απαιτούμενης 7ετούς παραμονής του αιτούντος στην Ελλάδα.

2. Δικαιούχοι οι οποίοι στις φορολογικές τους δηλώσεις δεν είχαν δηλώσει το ΑΦΜ των εξαρτώμενων μελών. Η παράλειψη αυτή είχε μπλοκάρει τις αιτήσεις κυρίως νοικοκυριών με εξαρτώμενα μέλη ΑΜεΑ.

Όσοι εμπίπτουν στις παραπάνω περιπτώσεις και η αίτησή τους για κοινωνικό μέρισμα είχε απορριφθεί τις προηγούμενες ημέρες, καλούνται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση. Επίσης διευκρινίστηκε ότι για τα εξαρτώμενα μέλη, π.χ. ΑΜεΑ, που υποβάλλουν και τα ίδια φορολογική δήλωση, το αίτημα πρέπει να υποβάλλεται από τον γονέα στου οποίου τη φορολογική δήλωση έχουν δηλωθεί ως εξαρτώμενα.

Επισημαίνεται ακόμα ότι το Αίτημα Ένστασης υποβάλλεται από τη σελίδα της αίτησης, σε περίπτωση μη έγκρισης. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που δεν εγκρίθηκαν λόγω ΙΒΑΝ και έχουν ενημερωθεί σχετικά κατά την υποβολή της αίτησης. Τα αιτήματα ένστασης συγκεντρώνονται από την ΗΔΙΚΑ και θα διαβιβαστούν στην ΑΑΔΕ για περαιτέρω επεξεργασία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ