ΕΝΦΙΑ: Σε ποιες περιοχές θα μειωθεί, σε ποιες θα αυξηθεί

ΕΝΦΙΑ: Σε ποιες περιοχές θα μειωθεί, σε ποιες θα αυξηθεί

Οι αντικειμενικές αξίες θα κρίνουν τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Σε νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020 θα προχωρήσει η κυβέρνηση καθώς οι αντικειμενικές αξίες θα κρίνουν την τελική μορφή του φόρου.

Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας τον Μάιο και αφού πρώτα ολοκληρωθεί η άσκηση για τις νέες αντικειμενικές αξίες θα αποφασισθεί το πώς θα εφαρμοστεί η μεσοσταθμική μείωση 8% στον ΕΝΦΙΑ.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας προχώρησε με απόφασή του στη συγκρότηση επιτροπής που θα καταρτίσει την εισήγηση για την ένταξη περίπου 3.000 περιοχών στο σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων. Έργο της εν λόγω επιτροπής είναι η εισήγηση προς τον υπουργό Οικονομικών για την έκδοση απόφασης σχετικά με τον καθορισμό των συντελεστών αυξομείωσης των τιμών εκκίνησης και τη διαμόρφωση των ζωνών των περιοχών που είναι ενταγμένες ή πρόκειται να ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξιών ακινήτων.

Για να το κάνει αυτό θα επεξεργαστεί πρώτα την εισήγηση που θα καταθέσει το Αυτοτελές Τμήμα Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα παρέχει υποστήριξη προς την επιτροπή για την αποτελεσματική εκπλήρωση του έργου της.

Η επιτροπή δύναται να ζητά τη συνδρομή ή τη συμμετοχή οποιουδήποτε άλλου δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα ή προσώπου, με εμπειρία και ειδικές γνώσεις για την ολοκλήρωση του έργου της και τη χορήγηση μη προσωποποιημένων στοιχείων από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Τράπεζα της Ελλάδος και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), τα οποία θα παρέχονται υποχρεωτικώς κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί απορρήτου.

Ο ΕΝΦΙΑ

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020 δεν θα οδηγήσει απαραίτητα μικρότερα έσοδα από τον φόρο ακινήτων.

Η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές, η ένταξη περίπου 3.000 περιοχών στο σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων και η αναπροσαρμογή της φορολογητέας αξίας των αγροτεμαχίων εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ το επόμενο έτος.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ ενδέχεται να φθάνει το 12%, σε άλλες το 7%, ενώ μπορεί να είναι και χαμηλότερη από 5%.

Στις περιοχές που θα καταγραφούν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ζώνης ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα μειωθεί ελάχιστα. Αντίθετα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες από τις εμπορικές, η έκπτωση θα φθάσει το 10%-12%.

Κάποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν το 2020 υψηλό εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για όσους έχουν στην κατοχή τους ακίνητα σε περιοχές-φιλέτα, δηλαδή σε νησιά και τουριστικές περιοχές που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα.

Στο στόχαστρο θα βρεθούν, για παράδειγμα, η Μύκονος, η Πάρος, η Κέρκυρα και άλλες δημοφιλείς τουριστικά και παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας, όπου οι εμπορικές αξίες έχουν απογειωθεί, πλην όμως τα ακίνητα εξακολουθούν να φορολογούνται σαν να πρόκειται για αγροτικές γαίες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ