Στα «σκαριά» νέες ναυτικές βάσεις για Ερντογάν στη Μεσόγειο

Στα «σκαριά» νέες ναυτικές βάσεις για Ερντογάν στη Μεσόγειο

Ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος γνωρίζει ότι δεν έχει τη διεθνή κοινότητα με το μέρος του ούτε στο θέμα της «πειρατικής» συμφωνίας με τη Λιβύη ούτε στην απόφασή του για αποστολή στρατευμάτων προκειμένου να ενισχύσει την κυβέρνηση της Τρίπολης, επιχειρεί μέσα από εντυπωσιακές κινήσεις να έχει αμεσότερη πρόσβαση

Κυκλωτικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο για τον έλεγχο της Λιβύης αλλά και για να υλοποιήσει τα σχέδια του στην ευρύτερη περιοχή μετά τη συμφωνία που υπέγραψε με την κυβέρνηση της Τρίπολης για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών κάνει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρά τα συνεχόμενα διπλωματικά «χαστούκια» που δέχεται τις τελευταίες ώρες, ακόμη και από χώρες όπως η Ρωσία και ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν μετά τις πολεμικές ιαχές και τη βούλησή του να αποστείλει άμεση στρατιωτική βοήθεια στη Λιβύη, φαίνεται ότι έχει σχεδιάσει να «κυκλώσει» την Ανατολική Μεσόγειο δημιουργώντας ή ενισχύοντας τις ήδη υπάρχουσες ναυτικές βάσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος γνωρίζει ότι δεν έχει τη διεθνή κοινότητα με το μέρος του ούτε στο θέμα της «πειρατικής» συμφωνίας με τη Λιβύη ούτε στην απόφασή του για αποστολή στρατευμάτων προκειμένου να ενισχύσει την κυβέρνηση της Τρίπολης, επιχειρεί μέσα από εντυπωσιακές κινήσεις να έχει αμεσότερη πρόσβαση σε όλα τα σημεία – κλειδιά της Ανατολικής Μεσογείου.

Δύο νέες ναυτικές βάσεις

Στο πλαίσιο αυτό, η Άγκυρα προσανατολίζεται στη δημιουργία δύο νέων ναυτικών βάσεων. Η μια ναυτική βάση, όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος Κύπρου, που στοχεύει να δημιουργήσει η Τουρκία, θα είναι στον κόλπο της κατεχόμενης Αμμοχώστου όπου ομάδα εμπειρογνωμόνων φέρεται να έχει αρχίσει ήδη να μελετά περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση 35 με 40 χιλιόμετρα από το Τρίκωμο.

Η εν λόγω ναυτική βάση, μαζί με την αεροπορική βάση που δημιουργείται στο κατεχόμενο Λευκόνοικο (όπου ήδη σταθμεύουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και υπάρχει πρόθεση να μεταφερθούν και μαχητικά), δημιουργούν ένα ορμητήριο ζωτικής σημασίας στα κατεχόμενα, από το οποίο η Τουρκία θα μπορεί να παρεμβαίνει ή και να ελέγχει ολόκληρη την περιοχή πέριξ της Κύπρου.

Η δεύτερη ναυτική βάση που θέλει να δημιουργήσει η Τουρκία είναι στον κόλπο Γκαμπές στην Τυνησία όπως αποκαλύφθηκε χθες από τη Γενί Σαφάκ.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής επίσκεψης Ερντογάν στην Τυνησία έθεσε το αίτημα για ναυτική βάση. Η Άγκυρα θέλει τον χώρο αυτό ώστε να μπορεί το ναυτικό της να δρα καλύτερα προς την κατεύθυνση της Λιβύης, καθώς έχει ήδη ληφθεί απόφαση γι’ αποστολή στρατευμάτων στην Τρίπολη.

Αν και επισήμως η κυβέρνηση της Τυνησίας δεν έχει τοποθετηθεί για τις πληροφορίες που διοχετεύονται από την Άγκυρα για τη νέα ναυτική βάση, φαίνεται πως διαχωρίζει τη θέση της από την προσπάθεια του Ερντογάν να βάλει εμμέσως στο «παιχνίδι» με τη Λιβύη και τη γειτονική χώρα.

Διόλου τυχαία δεν ήταν η ανακοίνωση από την Υπηρεσία Τύπου της χώρας με την οποία «άδειαζε» τον Ερντογάν ο οποίος – μεταξύ άλλων – είχε ζητήσει να συμμετάσχει η χώρα σε μία τουρκική συμμαχία στη Λιβύη.

«Η Τυνησία δεν θα συμμετάσχει σε κανέναν συνασπισμό» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία Τύπου της χώρας.  Η υπηρεσία Τύπου της προεδρίας στην Τυνησία ανακοίνωσε, η χώρα δεν συμμετέχει στον άξονα Λιβύης-Τουρκίας και Αλγερίας, διότι αυτός δεν αντικατοπτρίζει τη θέση της χώρας.

Ουδέτερη η στάση της Τυνησίας

Η προεδρία ανακοίνωσε ότι η στάση του κράτους είναι ουδέτερη στη λιβυκή κρίση, σημειώνοντας πως η χώρα δεν θα συμμετάσχει σε κανένα συνασπισμό ανακοινώνοντας ταυτόχρονα  ότι, οι δηλώσεις Ερντογάν δεν αντικατοπτρίζουν το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Qais Saeed.

Αντιδρούν Ρωσία – ΗΠΑ στην αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη

Κατά τα λοιπά, οι πολεμικές ιαχές Ερντογάν στη Μεσόγειο και η πρόθεσή του να επιταχύνει την έγκριση από το τουρκικό κοινοβούλιο για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη έχει θορυβήσει ΗΠΑ και Ρωσία οι οποίες δεν βλέπουν με «καλό μάτι» τις επιθετικές κινήσεις της Άγκυρας για τον έλεγχο της περιοχής.

Λίγο μετά την ομιλία του προέδρου της Τουρκίας στο τουρκικό κοινοβούλιο στην οποία ανέφερε ότι το τουρκικό Κοινοβούλιο θα εξετάσει τον Ιανουάριο πρόταση που θα επιτρέπει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη για τη στήριξη της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης (GNA) απέναντι στις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο Nτιμίτρι Πέσκοφ, εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, καταδίκασε οποιαδήποτε παρέμβαση θα επιχειρήσει η Άγκυρα.

«Έχουμε επανειλημμένως πει πώς βλέπει η Ρωσία την κρίση στη Λιβύη. Επιδιώκουμε μία άμεση λύση της διένεξης και το τέλος της αιματοχυσίας στη χώρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ντιμίτρι Πεσκόφ.

Το βράδυ ήρθε η σειρά του Αμερικανού προέδρου ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον  πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν ότι απορρίπτουν «την εκμετάλλευση από ξένες χώρες» της κατάστασης στη Λιβύη καλώντας τα εμπλεκόμενα μέρη να προχωρήσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρξει επίλυση των διενέξεων χωρίς συγκρούσεις.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ