Θάνος Μικρούτσικος: Το τελευταίο αντίο στον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη

Θάνος Μικρούτσικος: Το τελευταίο αντίο στον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη

Πλήθος κόσμου συνόδεψε στην τελευταία του κατοικία τον Θάνο Μικρούτσικο - Η οικογένεια, οι φίλοι και όλοι όσοι ταξιδεύουν με τα τραγούδια του και τη μουσική του είπαν το τελευταίο αντίο στον κορυφαίο έλληνα συνθέτη

Το τελευταίο «αντίο» στον Θάνο Μικρούτσικο είπαν η οικογένεια, οι φίλοι και όλοι όσοι ταξιδεύουν με τα τραγούδια του και τη μουσική του.

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης έφυγε από τη ζωή το Σάββατο σε ηλικία 72 ετών, ύστερα από άνιση μάχη με τον καρκίνο. Aνθρωπος ανήσυχος, με πληθωρικό ταλέντο, αμεσότητα, χιούμορ και γενναιοδωρία, συγκλόνισε τους πάντες για τη δύναμη ψυχής και την γενναιότητα με την οποία έδωσε την άνιση μάχη με τον καρκίνο.

 Με τη φωνή του να ακούγεται από τα μεγάφωνα ξεκίνησε η πολιτική κηδεία

Η πολιτική του κηδεία ξεκίνησε με τη φωνή του Θάνου Μικρούτσικου να τραγουδά «Για το φτωχό Μπέρτολτ Μπρέχτ», ερμηνεύοντάς το στο πιάνο.

Ο κόσμος στο άκουσμα της μουσικής από τα μεγάφωνα σιώπησε, ακούγοντας τη μοναδική ερμηνεία του Θάνου Μικρούτσικου και στο τέλος, ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Οι σπαρακτικοί επικήδειοι

Τους επικηδείους, στην πολιτική του κηδεία που έγινε στην αίθουσα πολιτικών τελετών του Α’ Νεκροταφείου της Αθήνας εκφώνησαν ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Γιώργος Κιμούλης, ο Οδυσσέας Ιωάννου, η γυναίκα του και τα παιδιά του. Αύριο η σορός του θα αποτεφρωθεί στη Ριτσώνα.

«Γνωριστήκαμε πριν 27 χρόνια… Εγώ νεαρή δημοσιογράφος, ο αγαπημένος μου συνθέτης εσύ, έγινες εμμονή μου, ήθελα να είμαι μαζί σου…. Αυτό που ζούμε μου έλεγες είναι σπάνιο. Τον απόλυτο έρωτα, την απόλυτη ευτυχία. Κανείς δεν μπορούσε να σε νικήσει γιατί τα είχες όλα…» είπε η γυναίκα του, Μαρία Παπαγιάννη.

«Κι ύστερα ήρθε το κακό και μας έστησε στον τοίχο.. Μην φοβάσαι… Αν δεν σου μάθω τέλεια ισπανικά, εγώ δεν φεύγω.. Μα το κακό αγρίεψε και εγώ φοβόμουν όλο και πιο πολύ… Τους τελευταίους δύο μήνες κοίταζα τη ζωή από το παράθυρο του νοσοκομείου τη ζωή να τρέχει και όλα τα ταξίδια που ήθελα να κάνουμε έγιναν μια βόλτα στο διάδρομο του νοσοκομείου…».

«Ήμουν σίγουρος για τον δρόμο που μου έδειχνες. Όταν χάνεις τον καλύτερο σου φίλο, νιώθεις ότι είσαι τελείως ανυπεράσπιστος. Τεράστια η ανάγκη της δύναμης που είχες και στην πίστη σου στην ουτοπία. Τυχεροί όσοι έζησαν μαζί σου φίλε. Σου υπόσχομαι ότι θα κατακτήσουμε το αδύνατο. Θα ακολουθώ αυτή τη φράση μέχρι να κλείσω τα μάτια μου. Και αν δεν το κάνουμε εμείς, θα το κάνουν οι επόμενοι μέχρι αυτό που φαίνεται αδύνατον να γίνει πραγματικότητα» είπε από την πλευρά του ο  Γιώργος Κιμούλης.

Από την πλευρά του, η κόρη του ανέφερε μεταξύ άλλων πως «αν βρίσκεσαι σε ένα παράλληλο σύμπαν, κράτησε μου το πιάνο ζεστό μέχρι να ξανασυναντηθούμε. Σε αγαπάω».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας συγκινημένος εκφώνησε επικήδειο λόγο, αναφερόμενος φυσικά στην ζωή και στο μεγάλο έργο του Θάνου Μικρούτσικου. Όπως είπε, ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν ένας μουσικός που άφησε αποτύπωμα σε πολλά μουσικά είδη, ρεμπέτικο, έντεχνο,τζαζ, ροκ, μέσα από παραδοσιακή και σύγχρονη γλώσσα.

Αυτό όμως που έκανε την τέχνη του να ξεχωρίζει αισθητά ήταν η ικανότητά του να εκφράζει πιο βαθιά συναισθήματα, με μια διαλεκτική σκέψη, και αντιλαμβανόμενος τις μουσικές «φόρμες» ως μια μουσική εμπειρία.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε χαρακτηριστικά πως είναι δύσκολο «να μάθουμε να ζούμε χωρίς εσένα,χωρίς να είσαι στην σκηνή των φεστιβάλ της ΚΝΕ».

Όπως, είπε τα τραγούδια προκαλούν μόνο αγάπη και θαυμασμό, και ακούγονται και θα ακούγονται στις διαδηλώσεις, στις απεργίες, στα γλέντια σε στιγμές περισυλλογής.

Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του

Νωρίτερα, περίπου από τις 10:30 το πρωί η σορός είχε φτάσει στο Α’ Νεκροταφείο, όπου εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα. Πίσω από τη σορό του αγαπημένου τους έφτασαν πρώτοι η σύζυγος του Θάνου Μικρούτσικου, Μαρία Παπαγιάννη, μαζί με τα παιδιά τους Αλεξάνδρα και Στέργιο.

Μεταξύ των πρώτων στο Α’ Νεκροταφείο βρέθηκαν ο ανιψιός του Στέργιος Μικρούτσικος, γιος του Ανδρέα, ο Γιώργος Κιμούλης, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη που άφησε λουλούδια, το στέλεχος του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός, αλλά και ο Γιάνης Βαρουφάκης με τη σύζυγό του Δανάη Στράτου.

Λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι έφτασε στην αίθουσα των πολιτικών τελετών του Α’ Νεκροταφείου, συντετριμμένος, ο Ανδρέας Μικρούτσικος.

Το παρών έδωσαν καλλιτέχνες που έχουν συνδέσει την πορεία τους με τον Θάνο Μικρούτσικο, όπως ο Κώστας Θωμαΐδης.  Στο τελευταίο αντίο βρέθηκαν, επίσης, ο Γιάννης Μπέζος, ο Ηλίας Νικολακόπουλος, η Λόλα Νταϊφά, ο Αχιλλέας Χαρίτος κ.α

Φωτογραφίες από την κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου

       

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ