Κύπρος: Στέλνει πρόταση στο Ισραήλ για εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη»

Κύπρος: Στέλνει πρόταση στο Ισραήλ για εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη»

Πρόταση για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη, θα στείλει στο Ισραήλ τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση της Κύπρου.

Πρόταση για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη, θα στείλει στο Ισραήλ τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση της Κύπρου, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο περιθώριο εκδήλωσης για παιδιά από ειδικά σχολεία, που πραγματοποιήθηκε στην Άλασσα, η κυβέρνηση είχε ειδική συζήτηση με την ισραηλινή αντιπροσωπεία και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Τις επόμενες δύο-τρεις βδομάδες θα αποσταλεί από την πλευρά μας πρόταση προς το Υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ.

Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη», σημείωσε ο κ. Κούσιος.

Ερωτηθείς για την κρίση στην περιοχή, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Κύπρος δεν θα επηρεαστεί από τις εξελίξεις.

«Είναι μια εξέλιξη η οποία θεωρώ ότι επιβαρύνει το κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι μια εξέλιξη η οποία δεν πιστεύω ότι θα επηρεάσει εσωτερικά την Κύπρο.

Η Κύπρος δεν ανησυχεί από οποιοδήποτε αντίποινο.

Παρόλα ταύτα, όπως ήδη γνωρίζετε, ο Αρχηγός της Αστυνομίας έχει δώσει οδηγίες για αυξημένα μέτρα, ιδιαίτερα για χώρους που αφορούν συμφέροντα κάποιων ξένων χωρών που πιθανόν να είναι στους στόχους αντιποίνων.

Ως Κύπρος δεν έχουμε καμιά ανησυχία για οποιαδήποτε μέτρα που μπορεί να ληφθούν ως αντίποινα», ανέφερε.

Για τον East Med

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Τουρκοκύπριου ηγέτη ότι η Συμφωνία για τον αγωγό East Med δεν αποτελεί θετική εξέλιξη για το θέμα της επανέναρξης των συνομιλιών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει κατ΄επανάληψη επιβεβαιώσει ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ανά πάσα στιγμή τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

«Αυτό το έχει δηλώσει και στην τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο, αλλά το έχει επαναλάβει εκ τότε πάρα πολλές φορές.

Επαναβεβαιώνουμε την προθυμία μας και την ετοιμότητα μας να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού», είπε ο Εκπρόσωπος.

Ανέφερε πως η υπογραφή της τριμερούς Συμφωνίας για τον East Med «όχι μόνο δεν στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε, αλλά αντίθετα θεωρούμε ότι μπορεί να υποβοηθήσει στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή».

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, οποιαδήποτε χώρα επιθυμεί να συμμετέχει στον East Med είναι ευπρόσδεκτη.

Οι τρεις ηγέτες κατά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας είχαν ξεκαθαρίσει αυτά τα πράγματα και εμείς απλώς τα επαναλαμβάνουμε, ανέφερε.

Για το Κυπριακό

Ερωτηθείς αν γίνονται κάποια βήματα από πλευράς Κυβέρνησης για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό, ο  κ. Κούσιος είπε ότι σε αυτό το στάδιο δυστυχώς βρισκόμαστε σε μια περίοδο αναμονής.

«Όπως γνωρίζετε η άλλη πλευρά δεν είναι έτοιμη να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Θα πρέπει να αναμένουμε την Άνοιξη αυτού του έτους και ευελπιστούμε ότι μετά τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα για τη σύγκληση μιας πενταμερούς και στη συνέχεια μιας συζήτησης , αντιλαμβάνεστε, για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος», είπε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για τα θέματα ενέργειας

Κληθείς να πει τι αναμένουμε σε σχέση με τα ενεργειακά, ο κ. Κούσιος είπε ότι «όπως και ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης έχει αναφέρει, αναμένονται νέες γεωτρήσεις τους επόμενους μήνες. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα έχουμε κάποια αποτελέσματα τα οποία αμέσως θα ανακοινώσουμε».

Σε αυτό το στάδιο, είπε, για το θέμα που έχει εγερθεί για το κοίτασμα Αφροδίτη είχαμε ειδική συζήτηση με την ισραηλινή αντιπροσωπεία και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κ. Νετανιάχου, και τις επόμενες δύο-τρεις βδομάδες θα αποσταλεί από την πλευρά μας πρόταση προς το Υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ και θεωρούμε ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη.

Πηγή ΚΥΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ