ΗΠΑ : Απορρίφθηκε η προσφυγή παιδιών για αναγνώριση του βιώσιμου κλίματος ως «θεμελιώδες δικαίωμα»

Η απόφαση του δικαστηρίου συνιστά σημαντική ήττα στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ακτιβιστές προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό.


ΗΠΑ : Απορρίφθηκε η προσφυγή παιδιών για αναγνώριση του βιώσιμου κλίματος ως «θεμελιώδες δικαίωμα» | to10.gr

Ομοσπονδιακό δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή μικρών παιδιών και εφήβων που υποστήριζαν ότι είναι συνταγματικό δικαίωμά τους να τους προστατεύσει η κυβέρνηση από την κλιματική αλλαγή.

Η απόφαση του δικαστηρίου συνιστά σημαντική ήττα στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ακτιβιστές προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό.

Οργή από τον κόσμο του ΠΑΟΚ στο Facebook της ΠΑΕ για Σαββίδη, παίκτες, προπονητή (pics)

Ο λόγος της απόρριψης
Το 9ο Εφετείο, με ψήφους 2 έναντι 1, έκρινε ότι οι ενάγοντες, που ήταν ηλικίας από 8 έως 19 ετών όταν προσέφυγαν, το 2015, δεν είχαν το δικαίωμα του παρίστασθαι με την ιδιότητα του διαδίκου ώστε να μηνύσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο δικαστής Άντριου Χέρβιτς είπε ότι η πλειοψηφία κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα «με επιφύλαξη», δεδομένων των «αδιάσειστων» αποδείξεων ότι η κυβέρνηση προωθούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα τα ορυκτά καύσιμα, μολονότι γνώριζε ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν καταστροφικές κλιματικές αλλαγές και ότι η αδυναμία να αλλάξει η (περιβαλλοντική) πολιτική θα μπορούσε να επιταχύνει μια «περιβαλλοντική αποκάλυψη».

Οι δικηγόροι των εναγόντων δεν έχουν σχολιάσει προς το παρόν την απόφαση.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα για κάποια δήλωση.

Συνολικά 21 ανήλικοι και νεαροί ενήλικες κατηγορούσαν τους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους και τα στελέχη της πετρελαιοβιομηχανίας ότι παραβιάζουν το δικαίωμά τους σε «ένα κλιματικό σύστημα ικανό να διατηρήσει την ανθρώπινη ζωή», αφού γνώριζαν επί δεκαετίες ότι η ρύπανση από διοξείδιο του άνθρακα δηλητηριάζει το περιβάλλον, όμως δεν έκαναν τίποτα για αυτό.

Η κυβέρνηση αντέτεινε πως ούτε η αμερικανική νομοθεσία, ούτε η ιστορία δικαιώνουν τον ισχυρισμό των παιδιών ότι το «υποφερτό κλίμα» είναι θεμελιώδες δικαίωμά τους.

Χαρακτήριζε επίσης την προσφυγή «αντισυνταγματική απόπειρα» να ελεγχθεί η κλιματική και ενεργειακή πολιτική όλης της χώρας μέσω της απόφασης ενός δικαστηρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ...

Ολοκληρώθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης ΠΑΟΚ – Ξάνθης: Στα σχοινιά οι δύο ΠΑΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κλείσιμο