Κίνα: Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε την ανησυχία του για την επιδημία του νέου κοροναϊού

Κίνα: Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε την ανησυχία του για την επιδημία του νέου κοροναϊού

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, είχε συνάντηση με τα μέλη του πολιτικού γραφείου του, προκειμένου να συζητηθούν μέτρα με στόχο τον περιορισμό της επιδημίας του νέου κοροναϊού, μετέδωσε σήμερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, είχε συνάντηση με τα μέλη του πολιτικού γραφείου του, προκειμένου να συζητηθούν μέτρα με στόχο τον περιορισμό της επιδημίας του νέου κοροναϊού, μετέδωσε σήμερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος κοροναϊός έχει στοιχίσει μέχρι τώρα τη ζωή σε 41 ανθρώπους και έχει προσβάλει περισσότερους από 1.300 παγκοσμίως, με τις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, να εντοπίζονται στην Ουχάν, την πρωτεύουσα της κινεζικής επαρχίας Χουμπέι.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που είχε με μέλη του πολιτικού γραφείου του, ανήμερα της εορτής της κινεζικής Πρωτοχρονιάς, ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η χώρα του βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σοβαρή κατάσταση.

Εντατικοποίηση των μέτρων και των ελέγχων στην Κίνα

Στην πρωτεύουσα της χώρας, το Πεκίνο, οι Αρχές θα αναστείλουν τα δρομολόγια σε ολόκληρη την επαρχία όλων των μικρών λεωφορείων από αύριο, 26 Ιανουαρίου, με στόχο τον περιορισμό της επιδημίας, μεταδίδουν κινεζικά ΜΜΕ.

Από την πλευρά της, η εταιρεία Yum China Holdings Inc γνωστοποίησε ότι κλείνει προσωρινά ορισμένα καταστήματα KFC και Pizza Hut στην Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας, ως μέτρο πρόληψης κατά του κοροναϊού.

Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μετέδωσε ότι σημεία ελέγχου θερμοκρασίας έχουν ήδη εγκατασταθεί σε 387 σιδηροδρομικούς σταθμούς στη χώρα.

Εξάλλου, η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι διευρύνεται η ζώνη αποκλεισμού που έχει επιβληθεί για να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού που ξεκίνησε από την Ουχάν, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό 56 και πλέον εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πέντε ακόμα πόλεις στην επαρχία Χουμπέι της κεντρικής Κίνας προστέθηκαν στις 13 που είχαν ήδη επηρεαστεί από τα μέτρα αυτά και που περιλαμβάνουν κυρίως την αναστολή λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς καθώς και το κλείσιμο κεντρικών οδικών αρτηριών.

Παράλληλα, οι κινεζικές Αρχές προχώρησαν στη λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο για τον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων του κοροναϊού σε τρένα, λεωφορεία και αεροπλάνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, θα δημιουργηθούν σημεία ελέγχου και όλοι οι ταξιδιώτες με συμπτώματα πνευμονίας «θα μεταφέρονται αμέσως» σε κάποιο ιατρικό κέντρο.

Η επιδημία του νέου κοροναϊού στην Κίνα παραμένει σοβαρή και οι ιατροφαρμακευτικές προμήθειες είναι πολύ περιορισμένες στην πόλη Ουχάν, όπου ταυτοποιήθηκε αρχικά ο ιός, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος από την επαρχία Χουμπέι.

Ο αξιωματούχος απηύθυνε επίσης έκκληση σε κινεζικές και ξένες εταιρείες να προσφέρουν ιατροφαρμακευτικές προμήθειες, όπως μάσκες και προστατευτικές φόρμες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Λαϊκής Ημερησίας, οι τοπικές Αρχές της Ουχάν ανακοίνωσαν ότι από αύριο θα απαγορεύσουν στο κέντρο της πόλης την κυκλοφορία οχημάτων που δεν είναι απαραίτητο να βρίσκονται στους δρόμους.

Και νέο νοσοκομείο για τους ασθενείς του κοροναϊού στην Ουχάν

Οι Αρχές της Ουχάν, του επίκεντρου της επιδημίας του νέου κοροναϊού, θα κατασκευάσουν και ένα δεύτερο νοσοκομείο που θα προορίζεται αποκλειστικά για τη νοσηλεία των ασθενών, όπως μετέδωσαν σήμερα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η κατασκευή του νοσοκομείου, που θα διαθέτει 1.300 κλίνες, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε μισό μήνα.

Οι Αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει την κατασκευή του πρώτου νοσοκομείου για τη νοσηλεία όσων έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 3 Φεβρουαρίου.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Χονγκ Κονγκ

Η κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ιού στο ασιατικό χρηματοπιστωτικό κέντρο, ανακοινώνοντας μια σειρά μέτρων προκειμένου να περιοριστεί η σύνδεση της πόλης με την ηπειρωτική Κίνα.

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως τις 17 Φεβρουαρίου (είναι ήδη κλειστά λόγω των αργιών για το νέο κινεζικό έτος), ενώ θα ανασταλούν οι εισερχόμενες και εξερχόμενες πτήσεις, καθώς και τα δρομολόγια τρένων υψηλής ταχύτητας μεταξύ του Χονγκ Κονγκ και της Ουχάν.

Η Λαμ δήλωσε ότι ακυρώνονται αμέσως όλες οι επίσημες επισκέψεις στην ηπειρωτική χώρα, καθώς και οι επίσημοι εορτασμοί για το νέο κινεζικό έτος.

Δήλωσε επίσης ότι ζήτησε τη βοήθεια του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας για να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν επαρκείς ποσότητες με μάσκες.

Οι υγειονομικές Αρχές της μητρόπολης έχουν επιβεβαιώσει ότι 5 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό, οι οποίοι σχετίζονται με την Ουχάν, την πόλη όπου εμφανίστηκε αρχικά ο ιός, ενώ υπάρχουν άλλα 122 ύποπτα κρούσματα.

Πτήση τσάρτερ για την απομάκρυνση υπηκόων τους από την Ουχάν οργανώνουν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ οργανώνουν μια πτήση τσάρτερ για αύριο, Κυριακή, προκειμένου να φέρουν πίσω στη χώρα τους αμερικανούς υπηκόους και διπλωμάτες από την κινεζική πόλη Ουχάν, γράφει σήμερα η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Το αεροσκάφος, χωρητικότητας 230 επιβατών, θα μεταφέρει διπλωμάτες από το αμερικανικό προξενείο όπως και αμερικανούς πολίτες και τις οικογένειές τους, γράφει η Journal, επικαλούμενη ένα πρόσωπο με γνώση της επιχείρησης.

Η Ουάσιγκτον έλαβε έγκριση για την επιχείρηση από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, έπειτα από διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν τις τελευταίες ημέρες, συμπληρώνει η εφημερίδα.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν, επίσης, να κλείσουν προσωρινά το προξενείο τους στην Ουχάν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σχέδιο μεταφοράς γάλλων υπηκόων από την Ουχάν

Η Γαλλία σχεδιάζει να απομακρύνει τους υπηκόους της που έχουν εγκλωβιστεί στην Ουχάν, την οποία έθεσαν σε καραντίνα οι κινεζικές Αρχές, για να αντιμετωπίσουν την επιδημία του κοροναϊού, γράφει σήμερα η εφημερίδα South China Morning Post, επικαλούμενη ένα mail που εστάλη από το γαλλικό προξενείο.

«Το γενικό προξενείο, σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές, σχεδιάζει να δημιουργήσει μια υπηρεσία λεωφορείων, προκειμένου να επιτρέψει στους γάλλους πολίτες… και τις Κινέζες και άλλων εθνικοτήτων συζύγους και τα παιδιά τους να ταξιδέψουν από την Ουχάν στην Τσανγκσά» αναφέρεται στην επιστολή, σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα.

Η εικόνα ανά την υφήλιο

Ο ιός έχει προκαλέσει συναγερμό, διότι είναι ακόμα πολύ νωρίς να αξιολογηθεί πόσο επικίνδυνος είναι και πόσο εύκολα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

* Υπάρχουν 1.287 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 41 νεκροί στην Κίνα έως τις 24 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας.

* Το έως πρότινος άγνωστο στέλεχος του ιού εκτιμάται ότι εμφανίστηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς σε αγορά της Ουχάν όπου γίνεται παράνομο εμπόριο άγριων ζώων.

* Η Ταϊλάνδη έχει αναφέρει πέντε κρούσματα, η Αυστραλία τέσσερα, η Σιγκαπούρη, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν και η Μαλαισία από τρία, οι ΗΠΑ δύο περιπτώσεις και το Νεπάλ ένα κρούσμα.

* Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι, ενώ η επιδημία αποτελεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Κίνα, δεν είναι ακόμα κρίση παγκόσμιας εμβέλειας για τη δημόσια υγεία.

* Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή.

* Σύμφωνα με τις κινεζικές Αρχές, ο ιός μεταλλάσσεται και μπορεί να μεταδοθεί μέσω της ανθρώπινης επαφής.

* Οι πλέον ευάλωτοι είναι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας και όσοι αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα υγείας.

* Τρεις ερευνητικές ομάδες έχουν αρχίσει να εργάζονται για την ανάπτυξη πιθανών εμβολίων, σύμφωνα με το Συνασπισμό για Καινοτομίες Επιδημικής Ετοιμότητας.

* Οι επιστήμονες ελπίζουν οι δοκιμές για τα πρώτα πιθανά εμβόλια να γίνουν σε τρεις μήνες.

* Στην Ουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων, ισχύουν πολύ αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις, καθώς έχουν ανασταλεί τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς και οι εξερχόμενες πτήσεις.

* Οι κινεζικές Αρχές συμβουλεύουν τον κόσμο να αποφεύγει το συνωστισμό, ενώ δρομολόγια σε κάποια μέσα μεταφοράς έχουν ανασταλεί και σε πάνω από 10 πόλεις στην κεντρική επαρχία Χουμπέι, όπου βρίσκεται η Ουχάν.

* Το Πεκίνο απαγόρευσε την πρόσβαση των τουριστών στην Απαγορευμένη Πόλη και ακύρωσε μεγάλες συγκεντρώσεις για τον εορτασμό της κινεζικής πρωτοχρονιάς. Κλειστό είναι και τμήμα του Σινικού Τείχους.

* Το θεματικό πάρκο Shanghai Disney Resort της Walt Disney είναι από σήμερα κλειστό.

* Η κινεζική πόλη Χάικου, πρωτεύουσα της νότιας επαρχίας Χαϊνάν, προχωρά σε ιατρική παρακολούθηση για 14 ημέρες των τουριστών από τη Χουμπέι. Η πόλη Σάνγια στην ίδια επαρχία έχει κλείσει όλα τα τουριστικά αξιοθέατα.

* Αεροδρόμια σε όλον τον κόσμο έχουν εντείνει τους ελέγχους.

* Οι μετοχές και οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν χθες σημαντική πτώση, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στα λεγόμενα «ασφαλή καταφύγια» εν μέσω ανησυχιών ότι ο νέος ιός θα περιορίσει τα ταξίδια και θα πλήξει τη ζήτηση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ